Добиј уште повеќе!

Добиј уште повеќе!

Ви ги предлагаме обуките за финансиско знаење преку Штедилница Можности наменети за индивидуални земјоделски производители и мали земјоделски фирми!

Прочитај повеќе

Вкупно 178.125 земјоделски стопанска лани во Македонија

Вкупно 178.125 земјоделски стопанска лани во Македонија

Просечно, едно земјоделско стопанство користи 1,8 хектари земјоделско земјиште и има 2,1 добиточни единици.

Прочитај повеќе

Секогаш свртени кон тебе!

Секогаш свртени кон тебе!

Ви ги предлагаме кредитните продукти на Штедилница Можности наменети за индивидуални земјоделски производители и мали земјоделски фирми!

Прочитај повеќе

Вкупно 27 бесплатни проекти за изградба на фарми и насади

Вкупно 27 бесплатни проекти за изградба на фарми и насади

27 стандардизирани проекти за изградба на сточарски фарми, мандри и силоси и за подигнување на овошни и лозови насади со кои земјоделците ќе можат да аплицираат за средства од ИПАРД 2 програмата и Програмата за рурален развој.

Прочитај повеќе

Индекси на цените во земјоделството во декември

Индекси на цените во земјоделството во декември

Индексот на цените во земјоделството во декември 2016 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот e зголемен за 1,7%, а кај аутпутот е намален за 2%.

Прочитај повеќе

УЈП: Земјоделците да поднесат барање за паушално оданочување за 2016 година

УЈП: Земјоделците да поднесат барање за паушално оданочување за 2016 година

“Без разлика дали земјоделието претставува ваша основна дејност или истата ја вршите како дополнително занимање, регистрацијата за паушално оданочување овозможува персоналниот данок да го плаќање еднаш во годината и да немате дополнителни трошоци за водење на деловни книги“, стои во соопштението на УЈП.

Прочитај повеќе

УЈП: Обуки за пријавување и оданочување приходи од земјоделска дејност во паушален износ

УЈП: Обуки за пријавување и оданочување приходи од земјоделска дејност во паушален износ

Управата за јавни приходи (УЈП) организира обуки за пријавување и оданочување на приходи од земјоделска дејност на физички лица кои се оданочуваат во паушален износ.

Прочитај повеќе

Со помош на УСАИД и Владата на Швајцарија, Македонија го зголеми производството на пченка за 11%

Со помош на УСАИД и Владата на Швајцарија, Македонија го зголеми производството на пченка за 11%

Приносите на пченка на хектарите наводнувани со капка-по-капка се двојно или дури и тројно поголеми, со просек од 13 т/ха во зрно и рекордни 17,5 т/ха (националниот просек е 4,2 т/ха).

Прочитај повеќе

Цени во земјоделството во ноември

Цени во земјоделството во ноември

Цените во земјоделството во ноември оваа година, во однос на истиот месец лани, кај инпутот е намален за 0,8%, а кај аутпутот е намален за 6,5%, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе

Словенечка фирма продава “жива” салата – со корен и малку земја

Словенечка фирма продава “жива” салата – со корен и малку земја

Салатата “Жива” ја задржува свежината, витамините и другите хранливи материи додека не се скинат листовите и практично расте во домот на купувачот.

Прочитај повеќе

Во јануари повик за користење средства од ИПАРД Програмата

Во јануари повик за користење средства од ИПАРД Програмата

Финансиските средства од ИПАРД Програмата 2014 – 2020 од јавниот повик се наменети за инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства, инвестиции во материјални средства за преработка и маркетинг на земјоделските и рибните производи и диверзификација на фармите и развој на бизниси.

Прочитај повеќе

ЗК Пелагонија за девет месеци прокнижи 315,6 милиони денари добивка

ЗК Пелагонија за девет месеци прокнижи 315,6 милиони денари добивка

Земјоделскиот комбинат Пелагонија од Битола прокнижи вкупна сеопфатна добивка во вредност од 315.669.000 денари, покажува деветмесечниот консолидиран биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

ГД Тиквеш од Кавадарци за девет месеци прикажа 4,9 милиони денари добивка

ГД Тиквеш од Кавадарци за девет месеци прикажа 4,9 милиони денари добивка

Компанијата ГД Тиквеш од почетокот на годината до крајот на септември прикажа вкупна сеопфатна добивка од 4.961.000 денари, стои во билансот на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Иновациите се основа за развој на агробизнисите

Иновациите се основа за развој на агробизнисите

Бизнис претставници на агро и ИКТ секторот преку предавањата на стручните експерти за иновациски системи во земјоделски стопанства и прецизно земјоделство имаа можност да се запознаат со потенцијалот за зближување на овие две индустрии.

Прочитај повеќе

Добивка од 76,2 милиони денари за Оранжерии Хамзали

Добивка од 76,2 милиони денари за Оранжерии Хамзали

Оранжерии Хамзали прокнижи вкупна сеопфатна добивка од 76.261.000 денари, покажува деветмесечниот биланс на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Агроплод од Ресен за девет месеци прокнижи загуба од 3,7 милиони денари

Агроплод од Ресен за девет месеци прокнижи загуба од 3,7 милиони денари

Агроплод од Ресен во текот на деветте месеци од оваа година работеше со загуба од 3.775.000 денари, покажува билансот на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи во третото тримесечје

Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи во третото тримесечје

Откупот и продажбата на земјоделски производи, во третото тримесечје од оваа година, се зголемени за 1,2% во однос на истиот период лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе

Цени во земјоделството во октомври

Цени во земјоделството во октомври

Iндексот на цените во земјоделството во октомври 2016 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот e на исто ниво, а кај аутпутот е намален за 4,3%.

Прочитај повеќе

Ливчиња спанаќ детектираат експлозив

Ливчиња спанаќ детектираат експлозив

Преку примената на оваа нанотехнологија, научниците тврдат дека преку растенијата може автоматски да се забележуваат одредени промени во околината, како што се бактериски инфекции, еколошко загадување или суша.

Прочитај повеќе

Струмичко поле од јануари до септември работеше со девет милиони денари добивка

Струмичко поле од јануари до септември работеше со девет милиони денари добивка

Акционерското друштво Струмичко поле за девет месеци прокнижи вкупна сеопфатна добивка од 9.000.000 денари, покажува билансот на успех објавен на Македонска берза.

Прочитај повеќе

Српските производи ќе добијат ознака “Српски квалитет”

Српските производи ќе добијат ознака “Српски квалитет”

Оваа ознака е наменета за означување земјоделски и прехранбени производи во секторот на производство и преработка на млеко, месо, овошје, зеленчук, житарки, маслодајни растенија, грозје и мед.

Прочитај повеќе

Конференција за ИКТ во Агробизнис на МАСИТ: Поврзување на ИКТ индустријата и агро бизнисот е неминовно

Конференција за ИКТ во Агробизнис на МАСИТ: Поврзување на ИКТ индустријата и агро бизнисот е неминовно

Конференција на тема ИКТ во Агробизнис, организирана од страна на МАСИТ – Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии во соработка со АгФутура Технологии и ПроКредит Банка, ќе се одржи во периодот од 23-ти до 24-ти ноември во хотелот Александар Палас во Скопје.

Прочитај повеќе

Цени во земјоделството во септември

Цени во земјоделството во септември

Цените во земјоделството во септември 2016 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот се зголемени за 1%, а кај аутпутот се намалени за 2,8%.

Прочитај повеќе

Две банки и две штедилници се приклучија кон Гарантниот фонд за кредитирање на земјоделството

Две банки и две штедилници се приклучија кон Гарантниот фонд за кредитирање на земјоделството

Комерцијална и Стопанска – Битола, како и две штедилници, Фулм и Можности, се приклучија кон Гарантниот фонд за кредитирање во земјоделството.

Прочитај повеќе

Горе