Вработените во Телеком организираа еко-акција за чист Градски парк

Вработените во Телеком организираа еко-акција за чист Градски парк

Чистењето на Градскиот парк е втора по ред еко-акција годинава во која учествуваат вработените во Македонски Телеком, како дел од долгорочната компаниска иницијатива #Telekom Goes Green.

Прочитај повеќе

Тим иноватори од Даблин креираа еколошки лаптоп од дрво

Тим иноватори од Даблин креираа еколошки лаптоп од дрво

Целта на тимот е да придонесе за намалување на електронскиот отпад и токсичните материи коишто се ослободуваат од истиот.

Прочитај повеќе

Пакомак со кампања – Секој има своја одговорност во кругот на рециклирање

Пакомак со кампања – Секој има своја одговорност во кругот на рециклирање

Кругот во кој секој треба одговорно да се однесува е затворен и доколку една од алките затајува, целиот систем нема да функционира.

Прочитај повеќе

Креативен конкурс на Шпаркасе Банка и Пакомак за чиста животна средина

Креативен конкурс на Шпаркасе Банка и Пакомак за чиста животна средина

За  пријавување на конкурсот, потребно е да се достави фотографија од креативната творба на електронската пошта marketing@sparkasse.mk , најдоцна до 31.10.2018 година.

Прочитај повеќе

Компанија од Шведска создаде парфем со мирис на расипано млеко

Компанија од Шведска создаде парфем со мирис на расипано млеко

Последните проценки говорат дека во светски рамки најмногу се фрлаат токму млечните производи, чајот и кафето.

Прочитај повеќе

Ikea ќе врши испорака со електрични возила во пет светски метрополи

Ikea ќе врши испорака со електрични возила во пет светски метрополи

Овој потфат на гигантот, којшто се планира да биде имплементиран до 2020 година ќе вклучи пет светски градови Амстердам, Лос Анџелес, Њујорк, Париз и Шангај.

Прочитај повеќе

FinalStraw – еколошка цевка на склопување што ја заменува штетната пластика

FinalStraw – еколошка цевка на склопување што ја заменува штетната пластика

FinalStraw имаше и една од најуспешните кампањи на платформата за групно финансирање Kickstarter каде што собраа неверојатни 1,89 милиони долари, а првично беа побарани 12.500 долари.

Прочитај повеќе

Нова еко-акција на Пивара Скопје, Пакомак и Холандската амбасада

Нова еко-акција на Пивара Скопје, Пакомак и Холандската амбасада

Во рамки на оваа акција, којашто се спроведе во соработка со трговските ланци Веро и Тинекс, на потрошувачите им беа поделени платнени торби како една од еколошки прифатливите замени за неразградливите пластични кеси.

Прочитај повеќе

Bite – еколошки таблети за миење на заби

Bite – еколошки таблети за миење на заби

Станува збор за таблети коишто доаѓаат спакувани во стаклено шишенце со што се елиминира пластичната туба во којашто традиционално се пакува пастата.

Прочитај повеќе

Бројката на електрични автомобили во Европа премина еден милион

Бројката на електрични автомобили во Европа премина еден милион

Според проценките на експертите во индустријата до крајот на годинава бројката на продадени електрични возила ќе достигне 1,35 милиони.

Прочитај повеќе

Камп за климатски промени во организација на УСЈЕ и Go Green

Камп за климатски промени во организација на УСЈЕ и Go Green

Летниот Камп за климатски промени во организација на Go Green е дел од долгогодишната соработка со Цементарница УСЈЕ, која како дел од својата општествена одговорностконтинуирано поддржува проекти за заштита и унапредување на животната средина, како и едукација на различни полиња.

Прочитај повеќе

Адора Diamond Garden награден од Светската маркетинг организација во Амстердам

Адора Diamond Garden награден од Светската маркетинг организација во Амстердам

Петтата интернационална награда, овој градежен бренд ја доби за Адора Diamond Garden, најновиот станбено-деловен комплекс во Скопје, кој со 5,5 тони зеленило е најголемата внатрешна градина за урбано домување во Европа.

Прочитај повеќе

Почна бесплатното чистење на 100 оџаци во Скопје

Почна бесплатното чистење на 100 оџаци во Скопје

Кандидатите коишто ја посетуваат обуката за оџачари во средното училиште ГУЦ Здравко Цветковски, деновиве излегоа на терен и го почнаа бесплатно чистење на 100 оџаци на граѓаните што се пријавија на повикот на Градот Скопје.

Прочитај повеќе

Harley Davidson ќе произведува електрични мотори и велосипеди

Harley Davidson ќе произведува електрични мотори и велосипеди

За развојот на цела оваа програма од компанијата се подготвени да инвестираат околу 150-180 милиони долари до 2022 година.

Прочитај повеќе

И Колумбија ќе произведува какао без уништување на шумите

И Колумбија ќе произведува какао без уништување на шумите

Севкупно, тропските земји загубија шуми со големина на Бангладеш, а во Колумбија уништувањето на шумите порасна за 46% во однос на  претходната година, губејќи околу 4.250 квадратни колометри зеленило.

Прочитај повеќе

Sun Ray – сончев колектор што може да снабди 220 домови со енергија

Sun Ray – сончев колектор што може да снабди 220 домови со енергија

Освен за снабдување со енергија станарите и посетителите можат да го користат Sun Ray и како крошна за сенка, под која што можат да се одморат.

Прочитај повеќе

И Adidas се придружува во борбата против пластиката

И Adidas се придружува во борбата против пластиката

Со овој потег Adidas ќе елиминира употреба на околу 40 тони пластика годишно, почнувајќи од 2018 година

Прочитај повеќе

The Spark -енергетски ефикасен центар за податоци што обезбедува енергија за цел град

The Spark -енергетски ефикасен центар за податоци што обезбедува енергија за цел град

Градбата ќе биде еден вид на одржлив бизнис парк којшто ќе создаде најмалку 4.000 нови работни места со илјадници домаќинства во околината.

Прочитај повеќе

Пловечки парк од рециклиран отпад

Пловечки парк од рециклиран отпад

Тимот постави мрежи по должината на реката Меуза за да се собира отпадот, а потоа истиот се трансформираше во платформи за пловечкиот парк.

Прочитај повеќе

Biodomes – пустински ресорт за промоција на екотуризмот

Biodomes – пустински ресорт за промоција на екотуризмот

Идејата за овој проект впрочем е да се подигне свеста и да се промовира биодиверзитетот во планинскиот регион.

Прочитај повеќе

Starbucks ги исфрла пластичните цевчиња од употреба

Starbucks ги исфрла пластичните цевчиња од употреба

Starbucks ги менува и капачињата на чашите, односно наместо рамните капачиња што ги “држеа“ цевчињата, компанијата ќе почне да користи “подигнати“ капачиња за полесно пиење.

Прочитај повеќе

Хрватска фирма развива иновативно возило за градска хигиена

Хрватска фирма развива иновативно возило за градска хигиена

Компактната вакуумска градска “правосмукалка“, која што е оригинален и иновативен проект ќе биде готова до крајот на 2020, а целосниот проект ќе ги чини околу 4,1 милиони евра, од кои половината се обезбедени од европските фондови.

Прочитај повеќе

Договор од 720.000 евра за справување со климатските промени во Скопје

Договор од 720.000 евра за справување со климатските промени во Скопје

Досега во рамките на овој проект се реализирани поголем број студии, стратегии, како и отворањето на Центар за иновации на Град Скопје Скопје Лаб.

Прочитај повеќе

Лондонско кафуле служи кафе за носење во филџани донесени од дома

Лондонско кафуле служи кафе за носење во филџани донесени од дома

Имено секој ден тие поставуваат посебна корпа каде што посетителите може да ги вратат чашите, а многумина од нив дури се одлучуваат и да донираат дел од вишокот на својата “домашна палета“ како би го исчистиле домот, а и би придонеле за потребите на кафулето со своите неискористени чаши.

Прочитај повеќе

Горе