adventure-1807524_960_720

Фото: Pixabay

Многу пати сте си го поставиле прашањето како да се започне одново. Но, најверојатно стравот од нешто ново, стравот од нешто непознато се причините за одложување на новиот почеток со денови, недели па дури и месеци. Мотивацијата е клучот, но таа не се наоѓа секогаш лесно. Еве како да престанете со откажувања и да стигнете до вашата цел:

Направете нов план

Ова опфаќа две работи. Работи што треба да ги направите за да ја постигнете вашата цел (кои се вашите најважни активности што ќе донесат најголеми резултати?). Работи што треба да ги научите за да ги извршите претходно дефинираните активности.

Воздржете се

Кога започнувате со нешто ново или можеби нов бизнис сето тоа навидум изгледа возбудливо. И одеднаш сакате сè да направите. Но, воздржете се. Направете половина од она што го сакате и планирајте го текот на акцијата којшто постепено ќе се зголемува.

Само започнете

Има денови кога едноставно ќе сакате да се откажете. Но, наместо да мислите колку почетокот е тежок и колку обврски имате, едноставно, само започнете.

Останете одговорни

Ако сте се обврзале јавно, преку онлајн форум, во е-пошта или лично … останете одговорни за таа група луѓе. Посветете се, информирајте ги навремено. Таа одговорност ќе ви помогне да сакате да направите добро, затоа што не сакате да ги известите дека не сте успеале.

Потиснете ги негативните мисли и заменете ги со позитивни

Ова е една од најважните мотивациони вештини. Важно е да почнете да ги следите вашите мисли, и да препознаете негативен авто-разговор. И по неколку обиди едноставно мислата “Ова е премногу тешко!” ќе ја замените со “Можам да го направам ова!”

Помислете на придобивките

Наместо да мислите колку е тешко да се започне нов бизнис, помислете на придобивките од истиот. Но, преиспитајте ја поставената цел. И поставете си уште една голема цел што би ја оствариле наредната година. Следен чекор е да направите стратегија и секако, да почнете да делувате.

Делувајте

За да бидете сигурни дека историјата не се повторува, одберете само едно нешто што ќе го направите денес – без разлика колку е помала активноста. Доволен е само еден мал чекор, без многу размислување. И пред да забележите, веќе сте стигнале до посакуваното. По некое време, направете пауза за да процените до каде сте стигнале. Тоа ќе ви помогне да дознаете дали сè уште сте на вистинскиот пат.

 

email