tajvan1

Во главниот град на Тајван, Тајпеј во тек е изградба на кула којашто ќе го апсорбира смогот од воздухот, пишува Tech News.

tajv2

Од надворешната страна ќе бидат посадени 23.000 дрва и грмушки, бројка како во њујоршкиот Централ Парк.

tajv3Зеленилото ќе ја прекрива фасадата, кровот и балконите на зградата, а во неа ќе има и 40 луксузни апартмани. Има 20 ката и се наоѓа во областа Хиндиан, меѓу планината и реката Тамсуи.

tajvanРастенијата ќе апсорбираат 130 тони јаглерод диоксид годишно, што е еднакво на емисијата од 27 автомобили, вели белгискиот архитект Винсет Калебаут, дизајнер на зградата.

apartmani

Кулата наречена Tao Zhu Yin Yuan треба да биде отворена во септември 2017 година.