Фото: Pixabay

Coca Cola го прослави својот 132 роденден. Приказната за најуспешниот бренд на денешницата е вистинска бајка за еден тежок почеток, многу сомнежи, но и оригинални бизнис потези во вистинско време. Во продолжение забавувајте се 15 интересни факти од легендарната приказна за “taste the feeling”

 • Оригиналната формула за Coca Cola е создадена од Џон Пембертон, американски фармацевт, и првата продажба е направена на 8 Мај 1886 година во аптеката Jackobs’ Pharmacy во Атланта по цена од 5 центи.
 • Инаку слатката напивка се продавала како лек кој помагал во лечење на зависност од морфин, проблеми со варењето, нервни наружувања, главоболки, дури и импотенција.
 • Првата година од лансирањето на Coca Cola се продавале по 9 шишиња дневно. Денес во светот се продаваат по 1,9 милијарди пакувања од производите на The Coca Cola Company.
 • Портфолиото на оваа мултинационална компанија вклучува 4.100 производи, и повеќе од 500 бренда, од кои 21 остваруваат годишна продажба над една милијарда долари.
 • Сепак на почетокот продажбата не само што одела слабо, туку Coca Cola вовела купони со бесплатни примероци за дегустација на новата напивка на пазарот.
 • Франк Робинсон е човекот кој ги измислил купоните со бесплатни примероци, но и дизајнер на логото на најпрепознатливиот бренд на денешницата.
 • “Зделка на 19” век така се нарекува првата продажба на правата за флаширање на Coca Cola и чинела само еден долар.
 • Канада, Куба и Панама се првите три земји надвор од САД кои почнале со лиценцирано производство на Coca Cola во 1906 година.

 •  Coca Cola за прв пат се појавува на азискиот пазар, преку Филипини кои во 1912 година започнуваат со првично флаширање на пијалокот.
 • Coca Cola станува препознатлив и успешен бренд дури во 1977 година
 • Поларната мечка која стана заштитен знак на рекламите за Coca Cola е вистинска и може да се види во “Светот на Coca Cola” во Атланта.
 • Уште еден комерцијален изум од Coca Cola е пакувањето од по 6 пијалока, кое е воведено е во 1923 година со цел луѓето почесто да ја конзумираат.
 • До средината на минатиот век компанијата имаше само еден продукт. Во 1955 година во Италија е презентиран вториот бренд, Fanta.
 • Од 1982 година компанијата ја преставува Diet Coke, која веднаш прераснува во најпродаван нискокалоричен безалкохолен напиток, и така останува до ден денес.
 • Coca Cola е и првиот напиток што е испробан во вселената, од астронаутите на Challenger.