Петар Лазаров косопственик на Македонија - Експорт

Петар Лазаров

Косопственик на Македонија - Експорт

Авторите на овие текстови, Петар Лазаров и Калин Бабушку, во екот на својата зрелост, решаваат да го посветат својот живот во Македонија на правење добри, убави и квалитетни нешта. Амбициозни и свесни за општественото опкружување, тие непрестајно се обидуваат да создадат препознатливи македонски брендови, трудејќи се да уживаат во она што го работат. Секогаш позитивни и оптимистични, Перо и Калин како добри познавачи на домашните работи, на највисоко можно професионално ниво, со силна волја и многу љубов, ги стимулираат и ги развиваат бизнисите и нивните брендови во нашата земја. Преку поддршка и развој на проекти од општествен интерес, МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ Консалтинг неуморно работи на развој на бизнис стратегии, обуки, креирање на брендови, извоз, итн. Петар и Калин веруваат дека НИЕ самите сме оние кои треба постојано да влијаеме на промените и да ги креираме. Нивната цел е единствена - Да се извлечеме од оваа состојба на мирување! Токму и затоа, преку нивното мото Едукација, Едукација и Едукација! самите сфаќаат дека доколку сакаме да се поместиме понапред, од актуелната ситуација, ќе мора постојано да инвестираме во своето знаење. Впрочем, како што тие неретко знаат да кажат, „Ако сакаме Македонија да ја ставиме на видно место на економската мапа во светот, мора да нудиме квалитет што ќе биде препознатлив, но не само во домашни услови!“. Димитар Банов (новинар, сценарист и баскетџија) Tip of the Week се авторски текстови што се објавуваат секој четврток и обработуваат теми од секојдневниот живот коишто помогат да го подобрите вашето лично и професионално работење. Коментарите за совети, можете да ги пишувате на: www.facebook.com/tipoftheweekPriracnik Како сублимат на првите 50 совети е издаден единствениот прирачник за личен и професионале развој www.macedonia-consulting.com/tip-of-the-week-priracnik.php Доколку сакате текстовите да ги добивате на Вашиот е-меил или мислите дека некои Ваши колеги, соработници и пријатели треба да ги добиваат овие текстови, испратете ни ја/ги на tow@macedonia-export.com

http://www.macedonia-consulting.com
Напишано од

Петар Лазаров:

Молчење

Молчење

Кога молчиме нема ЈАС мислам. Нема его. Затоа и сите зборуваме. Бидејќи на тој начин се чувствуваме живи и забележани.

Прочитај повеќе

Континуирано подобрување

Континуирано подобрување

Без оглед дали сакате да направите некоја промена во организацијата или приватно, прво започнете од себе.

Прочитај повеќе

Допамин фикс

Допамин фикс

Секој “like” (поточно исчекувањето на наградата) во нашиот мозок лачи допамин. Допаминот е еден од најважните хормони во нашето тело и се смета за витален во контрола на движењата, меморијата, вниманието, расположението и спиењето.

Прочитај повеќе

Која е вашата боја?

Која е вашата боја?

Со какви очи гледаш, во која боја гледаш, така ќе го гледаш светот, а и тој тебе.

Прочитај повеќе

Ефективна презентација

Ефективна презентација

Премногу текст, фокус на слајдови, читање од нив, премногу информации, нејасни информации, шаренило итн.

Прочитај повеќе

Трема

Трема

Едни од најдобрите техники кои влијаат на намалување на тремата е инвестирањето во знаење и во тренинг (практика и искуство).

Прочитај повеќе

Мотивациски пораки

Мотивациски пораки

Во суштина, тука прашањето е дали и каков ефект имаат сите тие пораки на читателот, и како да искористиме повеќе од тоа знаење/мудрост за лична корист!?

Прочитај повеќе

Краток текст  

Краток текст  

Секогаш е потешко да се напише некој пократок текст, е-пошта, порака (нормално тука се мисли кога сакаме да испратиме некоја порака која треба да се објасни убаво), отколку да се раскаже во подолг текст.

Прочитај повеќе

Навреда

Навреда

Немојте да ги земате работите лично и при срце. Имајте разбирање за другите и простете им.

Прочитај повеќе

Што е врвен продавач?!

Што е врвен продавач?!

Зошто некој од продажниот тим дава подобри резултати од другите? Што ги прави едните подобри од другите? Она што мора да се разбере е дека не е во прашање генетика или среќа, туку повеќе работа на себе.

Прочитај повеќе

Импровизација!

Импровизација!

Денес, веќе секој импровизира. Секој приучен си дава за право, бидејќи е дозволено да импровизира, да ги руши правила, а со тоа влијае врз намалување на квалитетот на работата.

Прочитај повеќе

Релација

Релација

Целиот наш свет и живот се засноваат на остварување на добри, здрави и цврсти релации со другите околу нас.

Прочитај повеќе

Почит!

Почит!

Егото е контра пропорционално од почитта.

Прочитај повеќе

Пасивна продажба

Пасивна продажба

Kако некоја генерална констатација за продавачот во Македонија, можам да кажам дека е доста “пасивен продавач”.

Прочитај повеќе

Дали се чувствувате како продавач?!

Дали се чувствувате како продавач?!

Што било да работите, дали продажба или некоја друга функција, најважно е да се поистоветите со функцијата, со работните задачи и со одговорности.

Прочитај повеќе

Пред да кажеш нешто…

Пред да кажеш нешто…

Едно е сигурно, покрај тоа што помалку ќе зборуваме, ќе се намали и бројот на трачеви.

Прочитај повеќе

2017-та!

2017-та!

Ако ништо не сме промениле или подобриле кај нас, не сме се помрднале од комфорната зона, не може да очекуваме некои драматични резултати во иднина. Затоа, прифатете ја новата состојба на „промената ќе дојде” и подгответе се за сите предизвици што следат.

Прочитај повеќе

Нова година

Нова година

Ако сакаме Новата година да ни биде навистина “нова”, ќе мора нешто да промениме од старото!

Прочитај повеќе

Важно е да се реши проблемот!

Важно е да се реши проблемот!

Во две проблематични ситуации, што ми се случија периодов, двајца од соработниците кога се појави проблемот ми рекоа „не се грижи, најважно е да го решиме проблемот”.

Прочитај повеќе

Пауза!

Пауза!

Она што можам да направам (една од работите) е да направам пауза!

Прочитај повеќе

Сериозно сфаќање на работите!

Сериозно сфаќање на работите!

Самите келнери, а најмногу нивните газди, не ја сфаќаат сериозно и не даваат доволно внимание на улогата „келнер”.

Прочитај повеќе

Како требало, така ќе биде

Како требало, така ќе биде

И на крајот, пак ќе испадне како требало, така ќе биде. Но, мора да бидеме луѓе од акција, со цел да ја промените структурата и нивото на квалитет на реализација на поговорката.

Прочитај повеќе

Заглавени со премногу обврски

Заглавени со премногу обврски

Tреба да се подготвиме и физички и психички за да се организираме најдобро, а сè со цел најефикасно да се искористи времето и да го намалиме стресот.

Прочитај повеќе

Како да кажеш НЕ!

Како да кажеш НЕ!

Со цел да бидеме подобри во извршување на своите задачи (цели), а и за наше психичко здравје, мора да научиме да кажуваме и НЕ.

Прочитај повеќе