Фото: Pexels

1. Starbucks во просек отвора по две продавници дневно уште од 1987-ма година.

2. Градот Санта Фе Спрингс во Калифорнија има најголем број на Starbucks продавници по километар квадратен, и тоа 560 продавници на 40 километри квадратни површина.

3. Бројот на вработени во Starbucks во 2010 година изнесувал 137.000, што е дупло повеќе од популацијата во Гринленд.

4Првата продавница во Кина е отворена во 1999-та година во Пекинг. Денес во Кина, Шангај е најголемата продавница на Starbuks во светот.

5. Во еден месец, просечен купувач го посетува Starbucks 6 пати, а лојален купувач преку 16 пати.

6. Во Starbusks може да се нарачаат вкупно преку 87.000 комбинации на пијалоци.  

7. Компанијата Starbucks годишно на осигурување на вработените троши над 300 милиони долари, што е повеќе од она што го троши за кафе.

8. Starbucks користи 2,3 милијарди хартиени чаши годишно.

9. Првичното име на Starbucks требало да биде Peokud (името на бродот од филмот Moby Dick).

10. Најскапиот пијалок нарачан во Starbuks чинел 93,58 долари