pexels-photo-174938

Фото: Pexels

Неколку интересни факти за една од најпопуларните социјални мрежи за споделување на фотографии и видеа.

Во последните неколку години, бројот на Instagram корисници пораснал за повеќе од 300%.

Instagram во моментот брои над 800 милиони корисници, а 80% од профилите се лични, иако бројот на бизнис корисници постојано расте.

Од 2012 па наваму бројот на корисници се двојно се зголемил.

28% од возрасните луѓе кои користат интернет имаат и свој профил на Instagram.

Корисниците на Instagram споделуваат околу 80 милиони фотографии на ден.

36% од познатите брендови го посочуваат Instagram како нивна главна алатка.

13,2% од постовите на Instagram се видеа.

70% од корисниците на Instagram, го проверуваат профилот најмалку еднаш во денот.

Nike е најследениот бренд на Instagram.

83% од сите постови содржат хаштагови.

26% од корисниците заработуваат 75.000 долари годишно од Instagram.

70% од брендовите имаат свој профил на Instagram.