Топ пет најплатени професии во нашата земја

Топ пет најплатени професии во нашата земја

Програмерите во земјава се најплатени, според податоците на Државниот завод за статистика, па нивната просечна исплатена месечна бруто плата по вработен изнесува 85.380 денари.

Прочитај повеќе

Кои земји чуваат најмногу злато?

Кои земји чуваат најмногу злато?

Десетте земји коишто располагаат со најголеми количини на злато се: САД, Германија, Италија, Франција, Русија, Кина, Швајцарија, Јапонија и Холандија.

Прочитај повеќе

Кои се 10-те компании од земјава чија вкупна добивка надминува 13 милијарди денари?

Кои се 10-те компании од земјава чија вкупна добивка надминува 13 милијарди денари?

Пет банки и пет компании од земјава остварија најголема добивка во 2018 година, што во вкупен износ достигна 13.026.627.000 денари или 32,12% повеќе во однос на претходната година.

Прочитај повеќе

Државата – сè уште најпосакуван работодавач?

Државата – сè уште најпосакуван работодавач?

Во земјава функционираат вкупно 1.314 институции под “капата“ на државата, во коишто се вработени 132.068 лица.

Прочитај повеќе

Црна Гора: Најмногу вработувања во средни и мали компании

Црна Гора: Најмногу вработувања во средни и мали компании

За 55,1% од работодавачите, недостатокот на одредени знаења и вештини кај вработените можат да претставуваат значајна или голема пречка за работење и раст на компанијата.

Прочитај повеќе

Хрватска: Интернет огласувањето со 27% раст во 2016

Хрватска: Интернет огласувањето со 27% раст во 2016

Негативен тренд бележат огласување во печатени медиуми (8%) и радио (2%).

Прочитај повеќе

Во следните 20 години на авиокомпаниите ќе им требаат 637.000 нови пилоти

Во следните 20 години на авиокомпаниите ќе им требаат 637.000 нови пилоти

Најмногу пилоти ќе им требаат на авиокомпаниите од Азија – Пацифик регионот, потоа од Северна Америка, па Европа, стои во извештајот на Boeing Global Services.

Прочитај повеќе

Истражување во Црна Гора: На раководни позиции во компаниите доминираат мажи

Истражување во Црна Гора: На раководни позиции во компаниите доминираат мажи

Анализата покажува дека жените во компаниите доминантно се застапени на позиции менаџер за комуникации и односи со јавноста, 82,1% и менаџери за човечки ресурси, 75,6%.

Прочитај повеќе

Највисоки плати во Хрватска даваат странските компании

Највисоки плати во Хрватска даваат странските компании

Висината на платата зависи и од сопственичката структура на компанијата. Платите во приватните фирми во странска сопственост се 13% повисоки од просекот, додека платите во фирми во претежно домашна сопственост се пониски за 5%.

Прочитај повеќе

Во ЕУ 3% од фирмите немаат пристап до Интернет

Во ЕУ 3% од фирмите немаат пристап до Интернет

Преку 85% од домаќинствата во Европската унија минатата година имале пристап до интернет, во однос на 70% во 2010 година, а во бизнисот, само 3% од фирмите немале пристап до Интернет.

Прочитај повеќе

Групација Агрокор, вонредно управување – клучни факти и последици

Групација Агрокор, вонредно управување – клучни факти и последици

Групацијата Агрокор вработува 60.000 луѓе, од кои 40.000 во Хрватска и директно влијае на 2% до 3% од хрватскиот БДП.

Прочитај повеќе
Нина Ангеловска, извршен директор и ко-основач на Grouper.mk

Каква е состојбата со е-трговијата во Македонија?

Каква е состојбата со е-трговијата во Македонија?

Македонците потрошиле речиси 85 милиони евра за купување онлајн, од кои најголем дел (72,8%) биле потрошени за купувања од странски трговци или 61,9 милиони евра наспроти 25 милиони евра остварени кон домашните трговци.

Прочитај повеќе

Онлајн рекламирање: 2016 донесе благ раст, но индустријата има големи очекувања во 2017

Онлајн рекламирање: 2016 донесе благ раст, но индустријата има големи очекувања во 2017

На темава IТ.mk ги консултираше Ненад Ристовски од Publicis, Филип Младеновски од Universal Media и Влатко Серафимовски од Трендоленд (off.net.mk), за тоа како тие се справија со 2016 и што очекуваат во 2017…

Прочитај повеќе
Нина Ангеловска, извршен директор и ко-основач на Grouper.mk

Анализа: Македонците потрошиле 63 милиони евра за онлајн купувањa од јануари до септември 2016 година

Анализа: Македонците потрошиле 63 милиони евра за онлајн купувањa од јануари до септември 2016 година

Македонците потрошиле значително повеќе средства за купување онлајн од странски трговци, отколку од домашни трговци.

Прочитај повеќе

Анализа: Колкави се платите во регионот?

Анализа: Колкави се платите во регионот?

Македонија со просечна месечна нето плата од 22.191 денари (360 евра) и бруто од 32.640 денари (530 евра), исплатена во септември, се наоѓа на последната скала според висината на месечната заработувачка во регионот.

Прочитај повеќе

Романска Dacia најпрофитабилна компанија во Југоисточна Европа

Романска Dacia најпрофитабилна компанија во Југоисточна Европа

Романскиот производител на автомобили, којшто е филијала на француски Renault, ја зазеде првата позиција благодарение на вкупните приходи од 4.290.000.000 евра остварени во текот на минатата година.

Прочитај повеќе

Колку е скап животот во престолнините од регионот?

Колку е скап животот во престолнините од регионот?

Споредба на цените во Скопје со оние во Белград, Софија, Тирана, Атина и Приштина – каде храната е поевтина, колку чини еден метар квадратен стан во центарот на градот, колку едно просечно семејство треба да одвои од семејниот буџет за редовните сметки…

Прочитај повеќе

Две компании од Македонија меѓу најдобрите во регионот според Coface

Две компании од Македонија меѓу најдобрите во регионот според Coface

Џонсон Мети е деветта, а ЕВН 42-ра најуспешна компанија, покажува ранг листата Coface Adriatic/Balkan Top 50 за 2015 година за Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Црна Гора, Србија и Словенија.

Прочитај повеќе

Просечно семејство во Македонија годишно троши: 268 кг леб, 137 литри млеко, 654 јајца, 10 литри кафе…

Просечно семејство во Македонија годишно троши: 268 кг леб, 137 литри млеко, 654 јајца, 10 литри кафе…

Минатата година, едно просечно четиричлено семејство потрошило 44,6 килограми месо од живина, 38,2 килограми преработки од месо и 25,2 килограми јунешко и телешко месо.

Прочитај повеќе

Кои професии се најплатени во Македонија?

Кои професии се најплатени во Македонија?

Со просечна годишна бруто заработувачка од 915.637 денари, епитетот најплатено занимање во Македонија во текот на 2014 година го имаат директорите на производни претпријатија и институции за специјализирани услуги.

Прочитај повеќе

Маркетинг во регионот: Трендови што ќе ја одбележат 2016 година

Маркетинг во регионот: Трендови што ќе ја одбележат 2016 година

За состојбата на маркетинг пазарот, зборуваа претставници од агенции од Србија, Хрватска, Словенија, Црна Гора, БиХ и Македонија.

Прочитај повеќе

Каде се продава најевтиното, а каде најскапото дизел гориво во светот?

Каде се продава најевтиното, а каде најскапото дизел гориво во светот?

Богатите држави имаат повисоки цени, а сиромашните и земјите што произведуваат и извезуваат нафта имаат значително пониски цени.

Прочитај повеќе

Над 1,6 милиони картички во оптек во земјава, од нив најмногу дебитни

Над 1,6 милиони картички во оптек во земјава, од нив најмногу дебитни

Картичките, без разлика дали се кредитни или дебитни, сè повеќе се користат во Македонија.

Прочитај повеќе

Најбогатите луѓе во светот имаат богатство колку 99% од светската популација

Најбогатите луѓе во светот имаат богатство колку 99% од светската популација

Најбогатите луѓе во светот, што чинат 1%, располагаат со поголемо богатство одошто остатокот од светот заедно, покажува извештајот на организацијата Oxfam.

Прочитај повеќе

Горе