Измени и дополнувања на Тарифникот на Берзата

Измени и дополнувања на Тарифникот на Берзата

Македонска берза направи измени и дополнувања на Тарифникот за висината на надоместоците на берзата коишто ќе започнат со примена од денес.

Прочитај повеќе

Централна Кооперативна Банка со пораст на каматните приходи за 6,56%

Централна Кооперативна Банка со пораст на каматните приходи за 6,56%

Во делот на останатите приходи од дејноста, Банката го задржа речиси истото ниво во однос на минатата година, додека кај нето-приходите од курсни разлики, оствари незначително намалување.

Прочитај повеќе

Измени и дополнувања на правилата за тргување на Македонска берза

Измени и дополнувања на правилата за тргување на Македонска берза

Истовремено, со оваа Одлука се врши измена во член 59, став 6 од Правилата, со која се предвидува подетално уредување на можноста за користење на т.н. специјален ден на порамнување.

Прочитај повеќе

Исклучување од котација на акциите издадени од Јака 80 АД Радовиш

Исклучување од котација на акциите издадени од Јака 80 АД Радовиш

Акциите издадени од Јака 80 АД Радовиш ќе бидат исклучени од котација на Официјалниот пазар на Берзата почнувајќи од 01.08.2018 година (Среда).

Прочитај повеќе

Вонредна ревизија на индексот ОМБ

Вонредна ревизија на индексот ОМБ

Датум на имплементација на извршената ревизија, односно датумот од кој ќе отпочне да се пресметува индексот по новиот состав е 27.07.018 година.

Прочитај повеќе

Акциите на Комерцијална Банка најтргувани на Берзата

Акциите на Комерцијална Банка најтргувани на Берзата

На берзата најмногу се тргувало со акции, дури 68% од прометот е направен со продажба на акции.

Прочитај повеќе

Blackstone ги продаде и последните акции во Hilton

Blackstone ги продаде и последните акции во Hilton

Продажбата на последните 15,8 милиони акции, ќе му донесе на Blackstone 1,3 милијарди долари заработка, или вкупно досега 14 милијарди долари, со што оваа американска групација буквално тројно ја зголеми својата првична инвестиција.

Прочитај повеќе

Кристално ѕвоно за Aлкалоид, Комерцијална банка и Македонски телеком

Кристално ѕвоно за Aлкалоид, Комерцијална банка и Македонски телеком

Согласно оценките на Изборната комисија за најтранспарентни котирани друштва на Македонската берза за 2017 година Алкалоид го освои првото место, второто му беше доделено на Комерцијална банка, а Македонски телеком ја освои третата награда.

Прочитај повеќе

Македонска берза се приклучи на хуманитарно движење Pay it Forward

Македонска берза се приклучи на хуманитарно движење Pay it Forward

Целта на акцијата е да промовира и да шири позитивна енергија, како и да развива чувство на заедништво и сплотеност меѓу луѓето, односно да се поттикнат повеќе од 10 милиони чинови на добрина во светски рамки!

Прочитај повеќе

Берза: 78 компании завршиле со добивка, а 23 прокнижиле загуба

Берза: 78 компании завршиле со добивка, а 23 прокнижиле загуба

Од вкупно 101 компанија котирани на Македонска берза во 2017 година, 78 завршиле со добивка, а 23 компании ја завршиле годината со загуба.

Прочитај повеќе

Комерцијална банка продаде дополнителни акции во вредност од 10 милиони евра

Комерцијална банка продаде дополнителни акции во вредност од 10 милиони евра

Комерцијална банка АД Скопје ја известува јавноста дека на 22.03.2018 година во две блок трансакции беа истргувани вкупно 164.332 акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје, по цена од 3.750 денари по акција, во вкупна вредност од 616.245.000 денари.

Прочитај повеќе

Комерцијална банка продаде акции во вредност од 18 милиони евра

Комерцијална банка продаде акции во вредност од 18 милиони евра

Комерцијална банка АД Скопје ја известува јавноста дека на 21.03.2018 година во блок трансакција беа истргувани вкупно 298.003 акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје, по цена од 3.750 денари по акција, во вкупна вредност од 1.117.511.250 денари (околу 18,1 милиони евра).

Прочитај повеќе

Комерцијална банка прокнижи добивка од 845,3 милиони денари во 2017 година

Комерцијална банка прокнижи добивка од 845,3 милиони денари во 2017 година

Комерцијална банка, во период од први јануари до 31-ви декември лани, евидентираше добивка од 845.308.000 денари.

Прочитај повеќе

Вонредна ревизија на индексот ОМБ

Вонредна ревизија на индексот ОМБ

Датум на имплементација на извршената ревизија, односно датумот од којшто ќе отпочне да се пресметува индексот по новиот состав е 29.01.2018 година.

Прочитај повеќе

Белградска берза ја очекува првата иницијална јавна понуда на акции, прва по 78 години

Белградска берза ја очекува првата иницијална јавна понуда на акции, прва по 78 години

Се очекува со оваа иницијална јавна понуда на акции да се соберат 15 милиони евра, коишто ќе бидат инвестирани во втората фаза од ветерниот парк Кошава, којшто има капацитет од 117 MW.

Прочитај повеќе

Макстил донесе предлог одлука за избори на членови на Одборот на директори

Макстил донесе предлог одлука за избори на членови на Одборот на директори

Мандатот на избраните членови на Одборот на директори е четири години од денот на нивниот избор.

Прочитај повеќе

Бим инвест инженеринг се откажува од намерата за преземање на Бетон од Штип

Бим инвест инженеринг се откажува од намерата за преземање на Бетон од Штип

Компанијата за градежништво, инженеринг, трговија и услуги, Бим инвест инженеринг од Штип се откажува од намерата за преземање на Бетон од Штип.

Прочитај повеќе

Прометот на Македонска берза со скок од над 56% во 2017 година

Прометот на Македонска берза со скок од над 56% во 2017 година

Вкупниот промет на Македонска берза во текот на минатата година се позиционираше на 4.738.444.919 денари, што е за 56,73% повеќе во однос на 2016 година.

Прочитај повеќе

Кои беа најтргувани акции на Македонска берза во декември?

Кои беа најтргувани акции на Македонска берза во декември?

Акциите на Комерцијална банка, НЛБ Банка, Алкалоид, Охридска банка и Фершпед се топ пет најтргувани хартии од вредност на официјалниот пазар на Македонска берза во декември.

Прочитај повеќе

Планирана добивка од 8,8 милиони денари за РЖ Институт во 2018 година

Планирана добивка од 8,8 милиони денари за РЖ Институт во 2018 година

РЖ Институт оваа година планира да оствари нето добивка во износ од 8.824.757 денари.

Прочитај повеќе

Витаминка проектира 35,7 милиони евра вкупни приходи за оваа година

Витаминка проектира 35,7 милиони евра вкупни приходи за оваа година

Остварување на финансискиот план ќе ја зголеми добивката на компанијата за 10% до 12%.

Прочитај повеќе

Македонијатурист за оваа година планира добивка од над 113 милиони денари

Македонијатурист за оваа година планира добивка од над 113 милиони денари

Управниот одбор на Македонијатурист го донесе Бизнис планот за 2018 година, според којшто се проектира остварување на добивка од редовно работење во износ од 113.120.106 денари.

Прочитај повеќе

Котација на 16-та емисија на обврзници за денационализација

Котација на 16-та емисија на обврзници за денационализација

Одборот на директори на Македонска берза, на 29-ти декември, донесе одлука за котација на 16-тата емисија на обврзници за денационализација, стои во соопштението на Македонска берза. Шестнаесеттата емисија на обврзници за денационализација е со следните карактеристики: Вид на хартијата од вредност: Шестнаесеттата емисија на обврзници за денационализација, издадена во дематеријализирана форма, гласи на име и е неограничено пренослива; Издавач: Република Македонија; Вкупен износ на емисијата: 8.000.000 евра; Номинална вредност на една обврзница: 1,00 евро; Број на издадени обврзници во …

Прочитај повеќе

Алкалоид за 2018 година проектира нето добивка од 13,5 милиони евра

Алкалоид за 2018 година проектира нето добивка од 13,5 милиони евра

Бизнис планот за 2018 година предвидува инвестирање на околу 10% од консолидираните продажби во материјални и нематеријални средства од сопствени извори, раст од најмалку 7% на консолидираните продажби.

Прочитај повеќе

Горе