Како до помалку главоболки од кредитна картичка

Како до помалку главоболки од кредитна картичка

Oвие пластични картички можат да предизвикаат големи главоболки, доколку со нив не се управува на вистинскиот начин.

Прочитај повеќе

Што да направите ако го загубите или ви го украдат мобилниот телефон

Што да направите ако го загубите или ви го украдат мобилниот телефон

Редовниот backup на екстерен диск или на друг “чувар“ на информации може да ви биде од голема корист доколку го изгубите телефонот.

Прочитај повеќе

Корисни кратенки за секојдневна комуникација

Корисни кратенки за секојдневна комуникација

Кога електронската комуникација во бизнис светот претставува основна алатка за успешна соработка, важно е истата да биде лесна, брза и едноставна.

Прочитај повеќе

Како да купите евтин авио билет?

Како да купите евтин авио билет?

Нема да заштедите доколку купите билет неколку месеци претходно.

Прочитај повеќе

Што е content writer?

Што е content writer?

“Домашната“ задача на copywriter-от е да го продаде производот за којшто пишува, додека првичната цел на content writer-от е да му ги понуди сите неопходни информации пред да донесе одлука да купи.

Прочитај повеќе

Што е front, а што back office?

Што е front, а што back office?

Како синоним за вработен во front office може да бидат брокери или дилери, бидејќи тие работат по налог на својот клиент, му нудат услуга, а врз основа на тоа ја остварува потребната заработка.

Прочитај повеќе

Што е мисија, а што визија на една компанија?

Што е мисија, а што визија на една компанија?

Визијата го покажува пиедесталот кон кој што цели компанијата, а мисијата ја покажува патеката по којашто треба да се движи за да стигне до посакуваната цел.

Прочитај повеќе

Што е приватизација?

Што е приватизација?

Приватизација претставува процес на пренос на имот, односно капитал, од државна во приватна сопственост.

Прочитај повеќе

Што е јавно приватно партнерство?

Што е јавно приватно партнерство?

Jавно приватното партнерство е форма на договорно регулирана, долгорочна соработка меѓу јавниот и приватниот партнер.

Прочитај повеќе

Што е еднорог?

Што е еднорог?

Дали во Македонија е можно создавање на ваков старт – ап тежок над милијарда долари?

Прочитај повеќе

Што претставува phishing?

Што претставува phishing?

Жртвата не е свесна дека е “уловена“ сè додека не е доцна.

Прочитај повеќе

Што е рамен, а што прогресивен данок?

Што е рамен, а што прогресивен данок?

Од први јануари 2008 година, даночната стапка беше 10%, а сега на сила повторно стапува прогресивно оданочување.

Прочитај повеќе

Каде не е безбедно користење дебитна или кредитна картичка?

Каде не е безбедно користење дебитна или кредитна картичка?

Бидете внимателни каде и како ја користите својата вредна пластична картичка.

Прочитај повеќе

Што е кредит, а што заем?

Што е кредит, а што заем?

Секој кредит во исто време е и заем, а заемот не мора да биде и кредит.

Прочитај повеќе

Што претставува QR код?

Што претставува QR код?

QR кодовите може да содржат и: телефонски броеви, координати за точна локација, настани со точни датуми што може да ги ставите во личниот календар или само информативен текст што може да се чита и сподели.

Прочитај повеќе

Што претставува cloud computing?

Што претставува cloud computing?

Програмите и целокупната документација се достапни од различни уреди, во било кое време и од различни локации.

Прочитај повеќе

Што е работа на фриленсерите?

Што е работа на фриленсерите?

Фриленсерот е сам свој шеф – тоа значи дека самиот го одредува работното време и местото каде што ќе работи. Има можност да избере за кого и со кого ќе работи.

Прочитај повеќе

Што е influencer marketing?

Што е influencer marketing?

Користењето на ваков вид на маркетинг ѝ помага на компанијата да изгради доверба со клиентите, да ги нагласи предностите на производот или услугата што ги нуди, го подобрува угледот и слично.

Прочитај повеќе

Што е блог?

Што е блог?

Блогот може да биде моќна алатка за онлајн маркетинг. Најчесто зад тастатурата седи фриленсер или претприемач кој пишува за производили или услугите што ги нуди, на ненаметлив начин, давајќи совети поврзани за одредена тема.

Прочитај повеќе

Што е mystery shopping?

Што е mystery shopping?

Mystery shopping-от не се фокусира само на интеракција меѓи купувачот и продажниот персонал, туку на целокупното искуство на купувачот (таканаречен customer experience management) на коешто, освен продажниот персонал, влијае и просторот, производот, цената, начинот на пружање на услугата и слично.

Прочитај повеќе

Што е market maker?

Што е market maker?

За овие учесници на пазарот на акции, разликата меѓу куповната и продажната цена (таканаречен распон на цени), е основен извор на заработка.

Прочитај повеќе

Што е web hosting?

Што е web hosting?

Web hosting нудат компании што се специјализирани за таа намена и кај кои клиентите може да закупат одреден простор на интернет сервер, во рамки со нивните потреби.

Прочитај повеќе

Што е copywriting?

Што е copywriting?

Задача на copywriter-от треба да биде составување на промотивна порака, маркетинг џинглови наменети за радио, телевизиски реклами, огласи во печатени медиуми, електронска пошта, банери, ПР текстови, каталози, билборди, летоци, соопштенија за јавност

Прочитај повеќе

Што е иницијална јавна понуда (IPO)?

Што е иницијална јавна понуда (IPO)?

Дополнителниот капитал што компанијата го собира преку иницијална јавна понуда ја зголемува нејзината нето вредност.

Прочитај повеќе

Горе