Шпанија планира целосно префрлање на обновливи извори на енергија до 2050 година

Шпанија планира целосно префрлање на обновливи извори на енергија до 2050 година

До 2050 година се очекува емисијата на штетни гасови да се намали за 90% и да го достигне нивото од 90-тите години на минатиот век.

Прочитај повеќе

Palmleather – кожа од растително потекло

Palmleather – кожа од растително потекло

Од листовите изработува разни “кожни“ навлаки за книги, столчиња, ги користи за изработка на килими, чанти, футроли за телефони, па дури и чевли.

Прочитај повеќе

Групација Триглав на крајот од третото тримесечје ја потврдува прогнозата за планираната годишна добивка

Групација Триглав на крајот од третото тримесечје ја потврдува прогнозата за планираната годишна добивка

Во првите девет месеци од оваа година Групацијата Триглав реализираше 69,9 милиони евра добивка пред оданочување, што е за 8% повеќе во споредба со истиот период минатата година.

Прочитај повеќе

Македонска делегација на Глобалниот социјален бизнис самит во Германија

Македонска делегација на Глобалниот социјален бизнис самит во Германија

На овој глобален настан учествуваше македонска делегација со свои претставници од бизнис секторот, социјалниот бизнис, невладиниот сектор, како и од академскиот свет.

Прочитај повеќе

Еколошки амбалажи за храна од ферментирани бактерии и квасец

Еколошки амбалажи за храна од ферментирани бактерии и квасец

Амбалажите, исто така, се отпорни на вода, што значи погодни се за чување на шеќер, сол, брашно, ориз, чај…

Прочитај повеќе

Вештачки цветови како храна за инсектите во урбаните средини

Вештачки цветови како храна за инсектите во урбаните средини

Целта на овие вештачки цветови е да им обезбедат храна на инсектите што ќе се најдат во урбаните средини каде што има помалку вегетација.

Прочитај повеќе

Showerboard – “чевли“ за брзо и лесно движење

Showerboard – “чевли“ за брзо и лесно движење

Независноста помеѓу двете чевли го прави движењето полесно и пофлексибилно отколку ако се користи заеднички уред за двете стапала. 

Прочитај повеќе

Nikola Tre – електричен камион прилагоден за европски патишта

Nikola Tre – електричен камион прилагоден за европски патишта

Овој камион има мотор со сила од 500 до 1.000 коњски сили, со едно полнење може да помине од 500 до 1.200 километри, а полнењето со компримиран водород се извршува за 20-тина минути.

Прочитај повеќе

Вегански патики од рециклирано кафе

Вегански патики од рециклирано кафе

Патентираниот материјал е развиен во Германија, додека патиките се рачно изработени во Италија во фамилијарна фирма каде што се применува висока технологија.

Прочитај повеќе

Sleepytroll – уред што им помага на бебињата подобро да спијат

Sleepytroll – уред што им помага на бебињата подобро да спијат

Кога е активиран Sleepytroll го ниша бебето три минути и потоа автоматски се исклучува, односно “заспива“.

Прочитај повеќе

NightWatch – детектор на епилептични напади што спасува живот

NightWatch – детектор на епилептични напади што спасува живот

Уредот е дело на експерти од Технолошкиот факултет во Холандија и центарот за епилепсија Kempenhaeghe.

Прочитај повеќе

Новиот луксузен часовник на Hublot може да се купи само со биткоин

Новиот луксузен часовник на Hublot може да се купи само со биткоин

Hublot на внатрешноста на часовникот ќе ја изгравира трансакцијата со биткоин, откако истата ќе биде направена, што значи дека секој купувач ќе има уникатен часовник. 

Прочитај повеќе

easyJet го одбра Kuehne + Nagel за реновирање и модификација на флотата

easyJet го одбра Kuehne + Nagel за реновирање и модификација на флотата

Модуларното решение KN InteriorChain вклучува управување со нарачки на доставувачи, мултимодален транспорт и складирање, услуги со додадена вредност, како што се китирање, пакување, преработка и отстранување.

Прочитај повеќе

Што е mini job? Секој петти Германец заработува по околу 450 евра месечно

Што е mini job? Секој петти Германец заработува по околу 450 евра месечно

Еден од пет Германци имаат таканареченo mini – job, што претставува еден вид дополнително вработување, за коешто добива околу 450 евра месечно.

Прочитај повеќе

One for Hundred – компанија за мебел што “произведува“ повеќе дрва отколку што користи

One for Hundred – компанија за мебел што “произведува“ повеќе дрва отколку што користи

Целиот процес се одвива на шума во сопственост на компанијата, надвор од Виена, којашто повеќе 200 години се предава од колено на колено.

Прочитај повеќе

Двојка од Холандија ќе патува за Антартикот со 3D печатено возило што се движи на сончева енергија

Двојка од Холандија ќе патува за Антартикот со 3D печатено возило што се движи на сончева енергија

Возилото е наречено Solar Voyager, а е изработено од преработени пластични делови печатени со 3D техника.

Прочитај повеќе

Портрет нацртан со помош на вештачка интелигенција продаден за 432.000 долари

Портрет нацртан со помош на вештачка интелигенција продаден за 432.000 долари

За потребите на уметничкото дело користени се мастило, бело блатно и алгоритам со вештачка интелигенција, а истото е потпишано со математичка равенка.

Прочитај повеќе

Почина Џилберто Бенетон еден од основачите на модниот гигант

Почина Џилберто Бенетон еден од основачите на модниот гигант

Силните и светли бои на џемперите коишто беа нивен заштитен знак, ги одбележаа 80-тите и 90-тите години, како и смелите и провокативни реклами кои што ги има и денес.

Прочитај повеќе

Германското летечко такси Volocopter ќе сообраќа во Сингапур

Германското летечко такси Volocopter ќе сообраќа во Сингапур

Неговата “преселба“ во Сингапур вклучува локален тим од инженери и дизајнери на производ, како и работа со локални програмери за недвижнини и фирми за мобилност коишто ќе ја “забрзаат“ ерата на летечките такси. 

Прочитај повеќе

Kuehne + Nagel: Успехот продолжува во сите сегменти на работењето

Kuehne + Nagel: Успехот продолжува во сите сегменти на работењето

Најбарани на пазарот беа двете дигитални платформи KN ESP и SeaExplorer, коишто старуваа во 2018 година.

Прочитај повеќе

Anna – првата банка наменета за креативни бизниси

Anna – првата банка наменета за креативни бизниси

Anna нуди корисничка сметка и апликација што ќе може да издава фактури чија што целна група ќе бидат креативните бизнис од типот на дизајнери, уметници, хонорарни преведувачи и слично.

Прочитај повеќе

Ochis Coffee – првите биоразградливи рамки за очила направени од кафе

Ochis Coffee – првите биоразградливи рамки за очила направени од кафе

Ochis Coffee за разлика од стандардните пластични рамки се разградуваат 100 пати побрзо и стануваат природно ѓубриво за растенија.

Прочитај повеќе

Porsche 911 Speedster влегува во производство

Porsche 911 Speedster влегува во производство

Точно ќе бидат произведени 1.948 единици Porsche Speedster.

Прочитај повеќе

Mobile Couture: Прва модна колекција во светот креирана преку смартфон

Mobile Couture: Прва модна колекција во светот креирана преку смартфон

За да се создаде невообичаената колекција,смартфонот беше користен за скицирање, за бежична комуникација со нови алатки за производство, за печатење на 3Д прицврстувачи за облека и дизајнирање на ткаенина од далечина.

Прочитај повеќе

Горе