НБРМ: Раст на потрошувачките и станбените кредити во април

НБРМ: Раст на потрошувачките и станбените кредити во април

Автомобилските кредити забележаа месечно намалување од 0,7%, при годишен раст од 0,6%, додека кредитите одобрени на кредитни картички остварија минимално зголемување од 0,1%, во услови на годишен пад од 1,0%.

Прочитај повеќе

Матурантите од СОС Детско село со подарок плус за својата прослава

Матурантите од СОС Детско село со подарок плус за својата прослава

Ова е период кога се креираат насмевките на сите кои завршуваат со средното образование. Поттикнати од тоа, Капитол мол организираа кампања која што ќе излезе во пресрет на сите матуранти кои ќе сакаат да се облечат во продавниците на трговскиот центар, но и ќе ја поттикнат општествената одговорност со цел собирање средства за децата без родители од СОС Детско село Македонија. За таа цел Капитол мол започна соработка со Факултет за дизајн и мултимедија при …

Прочитај повеќе

Капитал Банка со известување за релокација за експозитура

Капитал Банка со известување за релокација за експозитура

Капитал банка ги известува своите клиенти дека експозитурата во Тетово, почнувајќи од денес 21.05.2018 (понеделник) се сели на нова локација, односно на ул. Маршал Тито бб, Тетово.

Прочитај повеќе

Стопанска Банка го најави четвртото издание на Вози право, вози здраво

Стопанска Банка го најави четвртото издание на Вози право, вози здраво

И оваа година, со секој извозен метар, Стопанска банка АД – Скопје ќе донира средства за нова урбана опрема за Град Скопје за поттикнување на користење велосипеди како транспортни средства.

Прочитај повеќе

Просечната бруто-плата во март изнесувала 34.764 денари

Просечната бруто-плата во март изнесувала 34.764 денари

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во март 2018 изнесува 34.764 денари.

Прочитај повеќе

СКОПСКО Нефилтрирано – новина од Пивара Скопје

СКОПСКО Нефилтрирано – новина од Пивара Скопје

Оваа нова екстензија на СКОПСКО, создадена според вкусовите на консументите, претставува уште една инвестиција на компанијата во развојот на пивската индустрија во Македонија.

Прочитај повеќе

Фотосторија: CEED Hub Skopje домаќин на Pitch and Ice Cream, бизнис дружење и промоција на идеи

Фотосторија: CEED Hub Skopje домаќин на Pitch and Ice Cream, бизнис дружење и промоција на идеи

На настанот присуствуваа 40-тина луѓе, а на крајот беа доделени сертификатите до сите ментори и учесници на предакцелераторската програма.

Прочитај повеќе

НБРМ ја објави публикацијата Паметно управување со парите

НБРМ ја објави публикацијата Паметно управување со парите

Опфатени се и основните финансиски инвестиции, а дадено е и објаснување за разликите меѓу банкарските депозити и вложувањата во хартии од вредност итн.

Прочитај повеќе

РСБСП со посебен совет до матурантите

РСБСП со посебен совет до матурантите

Без автомобил за безбедни и весели матурски прослави! Не дозволувајте моментите за славење да се претворат во трагедија.

Прочитај повеќе

Мебел-Ви прославува една година од отворањето на најголемиот салон за мебел во Куманово

Мебел-Ви прославува една година од отворањето на најголемиот салон за мебел во Куманово

За да го одбележиме овој повод и да ја наградиме вашата поддршка подготвивме интересно Роденденско Викенд дружење на 18-ти и 19-ти мај. Целокупниот асортиман, повеќе од 1.100 производи, ќе бидат намалени и до -15%.

Прочитај повеќе

АД ЕЛЕМ ќе продава вишоци електрична енергија

АД ЕЛЕМ ќе продава вишоци електрична енергија

Од ЕЛЕМ информираат дека продажбата ќе се одржи на 22 мај 2018 година (вторник) во просториите на Дирекцијата во Скопје, по пат на аукциско надавање од страна на лиценцираните трговци и снабдувачи со електрична енергија, со кои ЕЛЕМ има склучено рамковни договори.

Прочитај повеќе

Вината на Тиквеш освоија 15 награди во Лондон

Вината на Тиквеш освоија 15 награди во Лондон

Винарската визба Тиквеш го повтори одличниот успех од минатите години, освојувајќи нови 15 награди за своите врвни вина на годинешниот меѓународен вински натпревар – International Wine Challenge (IWC), кој годинава по 35-ти пат се одржа во Лондон, В. Британија. На годинешниот натпревар, на кој традиционално за награди конкурираат и по неколку илјади вина од 55 земји и светски познати вински региони, сребрени медали добија Бела Вода (бело) 2017 и Темјаника класик 2017. Истовремено, бронзени медали …

Прочитај повеќе

Царинската управа ќе соработува со друштвото ТДР СКОПЈЕ ДООЕЛ

Царинската управа ќе соработува со друштвото ТДР СКОПЈЕ ДООЕЛ

Со овој Меморандум се уредува постапката помеѓу и надлежностите на договорните страни со цел борба против сузбивање на криумчарењето и нелегалната трговија со тутунски производи и заштита од повреда на правата за интелектуална сопственост,

Прочитај повеќе

Акција за чистење на електронски отпад

Акција за чистење на електронски отпад

Акцијата е предвидено да трае до крајот на месецот, ќе ги опфати Скопје и околината со подигнување на уредите директно од пред вашиот објект (куќа, зграда).

Прочитај повеќе

Алкалоид започна со исплата на дивиденда

Алкалоид започна со исплата на дивиденда

Годинава акционерите добиваат за 8% повисока дивиденда во однос на минатогодишната исплата.

Прочитај повеќе

НБРМ домаќин на претставници на Хрватската народна банка

НБРМ домаќин на претставници на Хрватската народна банка

Работната посета на Хрватската народна банка беше искористена како платформа за дискусии, заемна размена на искуствата и тековните практики, со надеж дека тие ќе придонесат за поттикнување нови идеи и за изнаоѓање модалитети за продлабочување на досегашната успешна соработка, вклучително и преку градење партнерски однос во идни заеднички истражувачки проекти, што е од интерес на економиите на двете земји. 

Прочитај повеќе

НЛБ следниот месец ќе исплаќа дивиденда за 2017 година

НЛБ следниот месец ќе исплаќа дивиденда за 2017 година

За акционерите коишто имаат сметки во НЛБ Банка АД Скопје, дивидендата ќе се исплати на нивните трансакциски сметки во Банката.

Прочитај повеќе

УЈП: Прекин на работа на електронски даночни услуги

УЈП: Прекин на работа на електронски даночни услуги

УЈП ги известува даночните обврзници и корисниците на електронските услуги дека поради вршење на надградба на системите е-Даноци, е-Персонален данок, МПИН и ГПРС фискализација ќе има прекин на е-услугите на Управата за јавни приходи во текот на денешниот ден (17.05.2018), во периодот од 9 до 12 часот.

Прочитај повеќе

ДЗС: Пораст на откупот на земјоделски производи во првиот квартал од 2018

ДЗС: Пораст на откупот на земјоделски производи во првиот квартал од 2018

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај индустриските и градинарските растенија, како и кај овошјето, алкохолните пијалоци, добитокот, млекото и млечните производи.

Прочитај повеќе

Триглав Осигурување Скопје оствари раст на премија во првиот квартал

Триглав Осигурување Скопје оствари раст на премија во првиот квартал

На крај на март 2018 година капиталот на Групацијата изнесуваше 767,8 милиони евра, додека бруто техничките резерви изнесуваа 2.766,2 милиони евра, што претставува раст од 1% за двете категории, споредено со крајот од 2017 година. Групацијата Триглав е финансиски стабилна, добро капитализирана и грижливо управува со ризиците на кои што се изложени матичното друштво, како и останатите 37 друштва од Групацијата.

Прочитај повеќе

Царинската управа потпиша Меморандум за соработка со REC COM

Царинската управа потпиша Меморандум за соработка со REC COM

Методологијата треба да ги земе во предвид најдобрите практики на земјите членки на ЕУ, усогласена со условите на македонскиот пазар на патнички автомобили, локалните еколошки и климатски услови, како и со куповната моќ на граѓаните.

Прочитај повеќе

Започна Проектот за поддршка на компаниите од прехранбената индустрија

Започна Проектот за поддршка на компаниите од прехранбената индустрија

Проектот “Извозен акцелератор за мали и средни претпријатија“, финансиран од ЕУ, во следните 24 месеци ќе биде спроведуван од Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) и Институтот за динамичен развој СФЕРА-НОВА.

Прочитај повеќе

Македонски енергетски форум во Струга

Македонски енергетски форум во Струга

Главната тема и мото на форумот ќе биде Решенија во енергетиката денес – алтернативи за иднината. 

Прочитај повеќе

ОКТА одржа стабилен пазарен удел во првиот квартал од годинава

ОКТА одржа стабилен пазарен удел во првиот квартал од годинава

Ликвидноста на компанијата, како резултат на промените во структурата и динамиката на плаќања, остана на рекордно високо ниво, кое и обезбеди на компанијата непречено да ги извршува своите оперативни активности, без притоа да ги употреби кредитни линии кои ги има на располагање. 

Прочитај повеќе

Горе