Град во Хрватска гради споменик на Mercedes, омилениот автомобил на жителите

Град во Хрватска гради споменик на Mercedes, омилениот автомобил на жителите

Според организаторот на проектот, Иван Топиќ Нота, градот брои речиси 16.000 регистрирани возила од оваа марка, а само тој поседува 13 олд тајмери на Mercedes од коишто четири можат да се возат. 

Прочитај повеќе

Србија: На дигитално огласување лани потрошени 36,8 милиони евра

Србија: На дигитално огласување лани потрошени 36,8 милиони евра

Пазарот на дигитално огласување во Србија минатата година порасна за 24,8%, а вкупната вредност на потрошени пари (ad spend) изнесува 36,8 милиони евра.

Прочитај повеќе

Грција воведува околу 3.000 зони за бесплатен wi – fi интернет

Грција воведува околу 3.000 зони за бесплатен wi – fi интернет

Местата на коишто треба да се постават бесплатни интернет зони опфаќаат отворени и затворени јавни места, како што се плоштади, пешачки зони, игралишта, библиотеки, музеи…

Прочитај повеќе

Hyundai инвестира 80 милиони евра во хрватски Rimac Automobili

Hyundai инвестира 80 милиони евра во хрватски Rimac Automobili

Hyundai motor инвестира 64 милиони евра, додека неговата поткомпанија, Kia motors вложува 16 милиони евра во Rimac Automobili.

Прочитај повеќе

Црна Гора: Скоро 72% од младите живеат со родителите

Црна Гора: Скоро 72% од младите живеат со родителите

Скоро 72% од младите во Црна Гора живеат со своите родители, меѓу нив и огромен број од оние кои имаат постојана работа и се на возраст од околу 30 години.

Прочитај повеќе

LeanPay: Старт – ап за т.н. Point of sale

LeanPay: Старт – ап за т.н. Point of sale

Овој старт – ап разви софтвер што не бара премногу информации за корисникот и овозможува со само неколку кликови да добие можност да купува на рати.

Прочитај повеќе

Тanoshinde – сапун од јајца од јапонска препелица

Тanoshinde – сапун од јајца од јапонска препелица

Во еден сапун од 100 грама има 17,2 јајца од јапонска препелица, а рачно се произведуваат околу 25.000 сапуни месечно.

Прочитај повеќе

Романија на врвот по жители кои живеат во други европски земји

Романија на врвот по жители кои живеат во други европски земји

Од нив најмногу живеат во Италија (1,2 милиони), Шпанија (0,75 милиони) и Германија (0,6 милиони).

Прочитај повеќе

Турција годинава добила 12.777 нови милионери

Турција годинава добила 12.777 нови милионери

Тие заедно имаат околу 1,2 илјади милијарди лири, или 199 милијарди долари на нивните банкарски сметки.

Прочитај повеќе

Колкава била заработката од авионски летови во регионот

Колкава била заработката од авионски летови во регионот

Србија, Црна Гора и Косово минатата година од прелетување на цивилни летала над нивните територии заработиле вкупно 77.634.883 евра.

Прочитај повеќе

Можности за регрутација и мрежно поврзување на Саемот за кариера на Меѓународниот факултет на Универзитетот Шефилд, Сити колеџ

Можности за регрутација и мрежно поврзување на Саемот за кариера на Меѓународниот факултет на Универзитетот Шефилд, Сити колеџ

Целта на организирањето на овој саем е поврзување на високообразовните кадри што дипломираат на Меѓународниот факултет на Универзитетот Шефилд и компаниите од регионот, како и зајакнување на односот меѓу индустријата и академската заедница.

Прочитај повеќе

Романија: 330 милиони евра од користење платформи за споделување на превоз

Романија: 330 милиони евра од користење платформи за споделување на превоз

Жителите на Романија, преку платформите за споделување на превоз, платиле 330 милиони евра.

Прочитај повеќе

Швајцарски Barry Callebaut ќе отвори фабрика за чоколади во Србија

Швајцарски Barry Callebaut ќе отвори фабрика за чоколади во Србија

Инаку, Barry Callebaut пред две години претстави чоколадо со карактеристична розова боја, под името Ruby.

Прочитај повеќе

Кој пазар на осигурување во регионот има најголем раст во 2018 година?

Кој пазар на осигурување во регионот има најголем раст во 2018 година?

Најголем раст во регионот оствари осигурителниот пазар во земјава, а голем раст забележа и пазарот во Хрватска.

Прочитај повеќе

South Central Ventures инвестира околу 1,9 милиони евра во хрватски старт – ап

South Central Ventures инвестира околу 1,9 милиони евра во хрватски старт – ап

Со добиените средства од SCV, AdScanner планираат да го прошират меѓународното влијание и значајно да ги зајакнат продажните и развојните можности.

Прочитај повеќе

Турција извезла накит од 825 милиони долари во првите три месеци од годинава

Турција извезла накит од 825 милиони долари во првите три месеци од годинава

Земји каде што најмногу се извезува турскиот накит се: Обединетите Арапски Емирати, САД, Хонг Конг, Либија, Израел и Германија.

Прочитај повеќе

Србија повеќе не е земја кандидат за отворање фабрика на Volkswagen

Србија повеќе не е земја кандидат за отворање фабрика на Volkswagen

Земји кандидати за отворање фабрика се споменуваа: Бугарија, Романија, Србија, Турција, па и нашата земја, но во овој момент фаворит е Бугарија.

Прочитај повеќе

Хрватски Агрокор за два месеца прокнижи приходи од 415 милиони евра

Хрватски Агрокор за два месеца прокнижи приходи од 415 милиони евра

Приходите на хрватски Агрокор во првите два месеца од оваа година изнесуваа 415,3 милиони евра, а оперативната добивка достигна 9,5 милиони евра.

Прочитај повеќе

Нова француска ривиера: Оваа мала балканска земја е рај за богаташи

Нова француска ривиера: Оваа мала балканска земја е рај за богаташи

Секој кандидат за црногорски пасош ќе мора да плати за државјанство околу 100.000 евра.

Прочитај повеќе

Abi – мобилна платформа за добивање лекарски совет преку мобилен телефон

Abi – мобилна платформа за добивање лекарски совет преку мобилен телефон

Во овој момент во Abi се вмрежени 30-тина лекари од Хрватска, кои досега одговориле на повеќе од 1.500 прашања. Корисници, најчесто, се студенти, млади родители и лица над 50 години.

Прочитај повеќе

Љубљана доби 10 капсули за сместување туристи

Љубљана доби 10 капсули за сместување туристи

Словенечката престолнина доби 10 капсули за спиење, коишто на туристите им нудат можност за сместување.

Прочитај повеќе

Грчки Mytilineos гради комбинирана електрана во Љубљана за 118 милиони евра

Грчки Mytilineos гради комбинирана електрана во Љубљана за 118 милиони евра

Договорот вклучува инженеринг, набавка и изградба на нова електрана во Љубљана, заменувајќи ја употребата на јаглен со природен гас, со што ќе се намали потрошувачката на јаглен за 70%.

Прочитај повеќе

Корисниците на Snapchat ќе решаваат математички задачи со помош на Photomath

Корисниците на Snapchat ќе решаваат математички задачи со помош на Photomath

За корисниците на Snapchat ќе бидат достапни само основните можности на Photomath, односно добивање решение за изразот што се скенира.

Прочитај повеќе

Потпишан регионалниот Договор за намалување на цените во роаминг

Потпишан регионалниот Договор за намалување на цените во роаминг

Со Договорот се предвидува да се воведе преоден режим за роаминг услугите почнувајќи од први јули 2019 година.

Прочитај повеќе

Горе