Вознемирување на работното место во македонската практика

Вознемирување на работното место во македонската практика

Многу често во практиката работниците и работодавачите бараат заштита во поглед на ова прашање, како да се изработат правилници и во нив точно да се дефинраат правата и обврските и одговорностите, како и да се уреди постапката за спречување на вознемирувањето на работното место. 

Прочитај повеќе

Во последен момент

Во последен момент

Што и да е, немојте да ги правите работите во последен момент!

Прочитај повеќе

Организациска култура

Организациска култура

Создавањето на стабилна организациска култура не е лесна работа, но е многу важна и моќна за “наметнување“ на влијанието на однесувањето кај другите.

Прочитај повеќе

Станување од кревет

Станување од кревет

Телефон – избегнете телефон пред спиење или, ако сакате да се одвикнете, направете го екранот на телефонот црно-бел, ќе ви помогне.

Прочитај повеќе

Искушенија

Искушенија

Во секој случај, искушенијата нè одвлекуваат од реализација на нашите цели и планови, како и од можноста за наш личен развој

Прочитај повеќе

Милениумци на работа

Милениумци на работа

Милениумците се многу флексибилни и можат да ги издржат секојдневните притисоци на модерното работно место. Тие се познати како најприспособливата и амбициозна генерација.

Прочитај повеќе

По Велес… Неготино

По Велес… Неготино

Во недостиг на понови статистики за степенот на насилство и агресивност помеѓу децата и учениците, можеме само да констатираме дека треба да се одговори на “сè позачестеното насилство“ во училиштата.

Прочитај повеќе

Што кога немате инспирација?

Што кога немате инспирација?

И покрај тоа што се случува да уживаме во правењето на работи кои нè исполнуваат, не секогаш може лесно да добиеме инспирација за да продолжиме понатаму

Прочитај повеќе

Како да бидам сигурен дека моето дете е безбедно на интернет?

Како да бидам сигурен дека моето дете е безбедно на интернет?

Заедничка цел и интерес на родителите и софтверите за интернет безбедност е да ги заштитат децата во интернет просторот.

Прочитај повеќе

Техника: во следниот час

Техника: во следниот час

Доколку го оставиме мозокот да размислува негативно за можните последици, може да си направиме огромен проблем, стрес и тоа негативно да се одрази на нашето здравје.

Прочитај повеќе

Пет бесплатни компјутерски програми за потребите на малите бизниси

Пет бесплатни компјутерски програми за потребите на малите бизниси

На пазарот постојат повеќе бесплатни компјутерски програми со чие користење може значително да го унапредите вашиот бизнис.

Прочитај повеќе
Драгана Нешовска , Ко - основач и менаџер за отворени иновации, Солвео

Имам идеја! И сега што!?

Имам идеја! И сега што!?

Во дигиталната ера, каде што имаме непресушен извор на информации, ги имаме сите информации на дланка за помалку од една секунда, и можеме да стапиме во контакт со секого низ светот во два лесни чекора.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку

Организација на простор

Организација на простор

Мојот работен простор, во многу мал дел од неделата е добро организиран. Не знам какви сте вие, но неуреден простор оддава впечаток на неуредена личност, а не сум таков.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

10-от човек

10-от човек

Во критични (комплексни) ситуации, ако девет луѓе располагајќи со исти информации дојдат до ист заклучок, должност на 10-от човек е да биде контра.

Прочитај повеќе

Балансирање на очекувањата

Балансирање на очекувањата

Станавме општество во кое очекувањата се високи, но ајде што се високи, туку сакаме работите да ни се случуваат многу брзо.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Силни индивидуалци

Силни индивидуалци

Сите менаџери, раководители, сопственици на компании сакаат да имаат во својот тим силни индивидуалци.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку

Површни луѓе

Површни луѓе

Порано или подоцна, површноста излегува на виделина, но тешко е да си признаете дека не сте биле во право уште од самиот почеток.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Целта ги оправдува средствата!

Целта ги оправдува средствата!

На сите ни е добро позната девизата Целта ги оправдува средствата.

Прочитај повеќе
Гордана Кадоиќ, сопственик на Adria Corporate Education, Хрватска

Како да се спречи “прегорувањето” на КА-менаџерите

Како да се спречи “прегорувањето” на КА-менаџерите

Сигурно ви се случила ситуација кога сè сте испланирале добро, сте тргнале и набргу сте се откажале.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Невозможно VS Возможно

Невозможно VS Возможно

Во секој случај, невозможното да се направи возможно е возможно, но потребни се работи кои ќе ви помогнат во тоа. Не е тешко, но треба да се проба.

Прочитај повеќе
Петар Лазаров, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Каков БРЕНД си ти?!

Каков БРЕНД си ти?!

Ова прашање може да го разгледуваме од два аспекта: каков бренд е твојата компанија (производ, услуга) или каков бренд си ти лично!?

Прочитај повеќе
Гордана Кадоиќ, сопственик на Adria Corporate Education, Хрватска

Клуч за клучните купувачи

Клуч за клучните купувачи

Во секоја компанија, чијшто главен бизнис е продажбата, КА-менаџерите се крвотокот на системот. Тие прават повеќе од 80% од вкупниот промет и затоа е особено важно да се одберат вистинските личности за тие позиции.

Прочитај повеќе
Калин Бабушку, ко-сопственик на Македонија - Експорт

Помош

Помош

Да бидеме искрени, барањето помош не е лесно.

Прочитај повеќе
Ксенија Чаминска, сопственик на Professional Account, друштво за даночно советување, консалтинг и сметководство

Дали следува К15 доколку договорот за вработување се продолжува секој месец?

Дали следува К15 доколку договорот за вработување се продолжува секој месец?

Доколку вработениот е пријавен на определено време со договор на еден месец, кој се продолжува секој месец (од почетокот на годината и сè уште трае повеќе од шест месеци континуирано), дали му следува К15?

Прочитај повеќе

Горе