Кина: Вештачка интелигенција ќе го решава проблемот со сообраќајниот метеж

Кина: Вештачка интелигенција ќе го решава проблемот со сообраќајниот метеж

Станува збор за решение преку платформата City Brain на гигантот Alibaba.

Прочитај повеќе

Motorola RAZR можеби се враќа на пазарот по цена од 1.500 долари

Motorola RAZR можеби се враќа на пазарот по цена од 1.500 долари

Lenovo планира да произведе 200.000 RAZR мобилни телефони, по цена од 1.500 долари.

Прочитај повеќе

Шангај го добива најдолгиот испечатен бетонски пешачки мост

Шангај го добива најдолгиот испечатен бетонски пешачки мост

Телото на мостот е составено од 44 испечатени бетонски единици, додека оградите се поделени на 68 единици.

Прочитај повеќе

Нов хит против стрес: Соба за лутина

Нов хит против стрес: Соба за лутина

Во овие соби има најразлични предмети, а оние кои сакаат да се ослободат од стресот треба да платат околу 20 евра и за половина час да искршат сè што им пречи внатре.

Прочитај повеќе

McDonald’s ги изгуби правата на заштитниот знак Big Mac

McDonald’s ги изгуби правата на заштитниот знак Big Mac

Американскиот синџир на ресторани за брза храна, McDonald’s ги изгуби правата на заштитниот знак Big Mac на подрачјето на Европската унија.

Прочитај повеќе

Ford и Volkswagen преку глобално партнерство ги здружуваат силите

Ford и Volkswagen преку глобално партнерство ги здружуваат силите

Овој вид на соработка ќе биде една од најголемите во автомобилската индустрија.

Прочитај повеќе

Nike создаде патики прекриени со зелена трева

Nike создаде патики прекриени со зелена трева

Инспирација за овие патики доаѓа од терените за голф, каде овие патики најдобро би се прилагодиле.

Прочитај повеќе

Marty – робот во впечатливи очи за подобро шопинг искуството во супермаркетите

Marty – робот во впечатливи очи за подобро шопинг искуството во супермаркетите

Marty користи технологија на фотографирање за да сигнализира доколку има празнини на некоја од полиците во маркетот, како и да предупреди на некои скриени опасности.

Прочитај повеќе

Wheelie 7 – уред што преку израз на лице движи инвалидска количка

Wheelie 7 – уред што преку израз на лице движи инвалидска количка

Станува збор за Wheelie 7, уред со вештачка интелигенција што може да ги детектира изразите на лицето на корисникот, ги обработува податоците во реално време и го насочува движењето на количката.

Прочитај повеќе

Систем ќе ја елиминира вревата во автомобилите за време на возењето

Систем ќе ја елиминира вревата во автомобилите за време на возењето

Системот користи акцелометри, софтвер за процесирање на звуци, микрофони и звучници коишто во секој момент го мерат нивото на вибрации и звуци и во реално време создава сигнал за акустично анулирање на вревата.

Прочитај повеќе

SPACe_C eMart – продавница на тркала со вештачка интелигенција

SPACe_C eMart – продавница на тркала со вештачка интелигенција

Во камионот ќе има и фрижидер – кабина со оптимална температура и влажност за секој вид на производ со цел да се обезбеди максимална свежина.

Прочитај повеќе

Hyundai: Систем што ќе го олесни возењето на лица со оштетен слух

Hyundai: Систем што ќе го олесни возењето на лица со оштетен слух

Автомобилскиот бренд Hyundai развива технологија што ќе им помогне на лицата со оштетен слух полесно да управуваат со возилото.

Прочитај повеќе

Токио: Редок вид на туна продаден за рекордни 3,1 милиони долари

Токио: Редок вид на туна продаден за рекордни 3,1 милиони долари

Рибата, којашто беше уловена на северниот брег на Јапонија, тежи неверојатни 278 килограми.

Прочитај повеќе

Модна колекција од 96% рециклирани, природни и биоразградливи материјали

Модна колекција од 96% рециклирани, природни и биоразградливи материјали

Во оваа колекција се користени 96% рециклирани, природни или биоразградливи материјали.

Прочитај повеќе

Precycle – продавница со нула отпад

Precycle – продавница со нула отпад

Нејзин сопственик е Катерија Богатирева од Латвија, којашто вели дека во најзината земја фрлање на храна на неприфатливо.

Прочитај повеќе

BMW и North Face создадоа камп приколка од ултра лесен и водоотпорен материјал

BMW и North Face создадоа камп приколка од ултра лесен и водоотпорен материјал

Според North Face, материјалот е полесен и покомпактен од традиционалните варијанти на пазарот.

Прочитај повеќе

Amazon со нова услуга: Испорака во гаражата на корисникот

Amazon со нова услуга: Испорака во гаражата на корисникот

Овој начин на испорака би бил соодветен за големи пратки, а за нејзино користење корисникот ќе треба да плати соодветен износ.

Прочитај повеќе

Дигитално пијано со гласовни команди на Roland

Дигитално пијано со гласовни команди на Roland

Корисникот со помош на Go: Piano може да го контролира дигиталното пијано, да ја разгледува музичката библиотека со гласовни команди, без да ги тргне рацете од инструментот.

Прочитај повеќе

Карта од над 105.000 долари за експедиција што ќе се движи по рутата на Титаник

Карта од над 105.000 долари за експедиција што ќе се движи по рутата на Титаник

Американската компанија OceanGate ја организира експедицијата Titanic survey expedition, којашто би требало да заплови по истата рута како што се движел препознатливиот брод Титаник.

Прочитај повеќе

Јапонија воведува “дремка“ на работа за поголема продуктивност на вработените

Јапонија воведува “дремка“ на работа за поголема продуктивност на вработените

Голем број компании во Јапонија губат 138 милијарди долари годишно поради таканаречената епидемија на ненаспани вработени.

Прочитај повеќе

Систем со вештачка интелигенција за рано откривање срцеви заболувања

Систем со вештачка интелигенција за рано откривање срцеви заболувања

Системот освен што успешно откри срцева мана кај 85% од случаите, посочи и пациенти кај кои е можно во иднина да се развие дисфункција на левата комора.

Прочитај повеќе

Џеф Безос се разведува по 25 години брак

Џеф Безос се разведува по 25 години брак

Двојката одлучила да стави крај на бракот, но најавуваат дека ќе продолжат да соработуваат како партнери во заеднички инвестиции и проекти.

Прочитај повеќе

Њујорк забрани чаши и амбалажа од стиропор

Њујорк забрани чаши и амбалажа од стиропор

Со ова законско решение им се забранува на рестораните, продавниците за храна и продавниците да продаваат, поседуваат и нудат храна и пијалаци во амбалажа направена од стиропор.

Прочитај повеќе

Hyundai развива возило што “оди“ и спасува во случај на катастрофа

Hyundai развива возило што “оди“ и спасува во случај на катастрофа

Elevate ultimate mobility vehicle (UMV) може да се движи по непрооден терен, a може да послужи за спасување во случај на природни катастрофи.

Прочитај повеќе

Горе