НЛБ Банка го доби признанието Компанија ориентирана кон луѓето

НЛБ Банка го доби признанието Компанија ориентирана кон луѓето

НЛБ Банка е прва компанија која стана член на корпоративниот одбор на МАЧР и горд носител на признанието Компанија ориентирана кон луѓето.

Прочитај повеќе

Искра Конеска од Прилепска Пиварница е најдобар HR менаџер за 2018 година

Искра Конеска од Прилепска Пиварница е најдобар HR менаџер за 2018 година

Петчлена комисија одлучи дека Конеска треба да ја понесе титулата за 2018 година, поради нејзиниот придонес во развој на оваа област, со имплементација на практики за поддршка и мотивација на вработените во компанијата во која работи.

Прочитај повеќе

Значење на професијата менаџмент со човечки ресурси во ера на трансформации

Значење на професијата менаџмент со човечки ресурси во ера на трансформации

Промената е единствената константа во денешното работно опкружување.

Прочитај повеќе

HR – catalyst of transformation: 11-та меѓународна конференција за човечки ресурси во Македонија

HR – catalyst of transformation: 11-та меѓународна конференција за човечки ресурси во Македонија

Нашиот портал и оваа година медиумски ќе го поддржи овој голем настан.

Прочитај повеќе

Избор за најдобар HR менаџер за 2018

Избор за најдобар HR менаџер за 2018

Номинираниот треба да има најмалку три години работно искуство на позиција HR менаџер, а вкупно работно искуство од најмалку осум години.

Прочитај повеќе

До зголемен профит, со софтвер за управување со човечки ресурси (2)

До зголемен профит, со софтвер за управување со човечки ресурси (2)

Во АРАХНА им се нуди можност на вработените во ЧР за креирање на on–line огласна табла, на која сами објавуваат содржини или ги менуваат зависно од тоа дали се актуелни.

Прочитај повеќе

До зголемен профит, со софтвер за управување со човечки ресурси (1)

До зголемен профит, со софтвер за управување со човечки ресурси (1)

АРАХНА претставува софтвер за управување со Човечките ресурси, коj се состои од HR back office и HR Portal.

Прочитај повеќе

Најдобар менаџер за човечки ресурси за 2017 е Елизабета Мирчевска од Атлантик Група

Најдобар менаџер за човечки ресурси за 2017 е Елизабета Мирчевска од Атлантик Група

Наградата значи и промовирање и признание на организацијата која е посветена во интегрирање на успешните практики во делот на управувањето со човечките ресурси, како една од носечките алки во делувањето на компанијата.

Прочитај повеќе

Како да постапите со проблематичен работник

Како да постапите со проблематичен работник

Ако може да ја разгледате проблематична ситуација во целост и да стекнете увид во тоа зошто некој постапува вака или онака, ќе дојдете до конструктивно решение.

Прочитај повеќе

Отказ за еден од извршните директори на Ford

Отказ за еден од извршните директори на Ford

Наир бил назначен на неговата сегашна позиција во мај минатата година, кога Џим Хакет станал извршен директор. Наир претходно бил главен технички службеник на Ford.

Прочитај повеќе

Што прават успешните луѓе во првите три месеци на ново работно место

Што прават успешните луѓе во првите три месеци на ново работно место

Што побрзо покажете во што сте најдобри и кои се вашите вештини, толку подобро ќе се адаптирате на новото работно место.

Прочитај повеќе

Романија инвестира во развој на над 66% од човечкиот капитал

Романија инвестира во развој на над 66% од човечкиот капитал

Романија е 42-ра од вкупно 130 земји во светот кога станува збор за развој на човечкиот капитал.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Како да се развиваат вработените

Како да се развиваат вработените

Секоја организација ги развива луѓето. Или им помага да се развиваат или ги ограничува. Во која било форма, организацијата ги менува луѓето.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Работа со платени вработени

Работа со платени вработени

Кога станува збор за работа со платени вработени, може да се каже дека нема голема разлика меѓу профитните и непрофитните организации.

Прочитај повеќе

Човечките ресурси и промените и предизвиците што ги носи новото време

Човечките ресурси и промените и предизвиците што ги носи новото време

“Времињата се менуваат. Ние се менуваме, животот се менува, бизнисот се менува. Зошто луѓето имаат отпор кон промените? Затоа што се плашат дека веќе нема да бидат тоа што се.”

Прочитај повеќе

Јовановски од Вип прогласен за најдобар менаџер за човечки ресурси за 2016 година

Јовановски од Вип прогласен за најдобар менаџер за човечки ресурси за 2016 година

Македонската асоцијација за човечки ресурси го прогласи Стефан Јовановски од Вип за најдобар менаџер за човечки ресурси за 2016 година.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Волонтерите и човечките ресурси (3)

Волонтерите и човечките ресурси (3)

Волонтерите можат многу полесно да ја напуштат организацијата и да најдат друга организација каде што би волонтирале отколку што тоа можат да го направат вработените.

Прочитај повеќе
Ацо Момчиловиќ, главен директор за човечки ресурски, Rimac Automobili, Хрватска

Брзорастечките фирми треба да инвестираат во создавање позитивна корпоративна култура

Брзорастечките фирми треба да инвестираат во создавање позитивна корпоративна култура

Во последно време, поради потребата од поголем број вработувања, активно работиме на привлекување кандидати од други земји. Мислам дека во скора иднина 10% од вработените ќе бидат странци од цел свет.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Волонтерите и човечките ресурси (2)

Волонтерите и човечките ресурси (2)

Пред да се почне со работа со волонтери, организацијата мора ги дефинира крајните цели што треба да се постигнат преку една програма со волонтери.

Прочитај повеќе

Најдобрите HR решенија за соочување со предизвиците во брзорастечките индустрии – деветта меѓународна конференција за човечки ресурси

Најдобрите HR решенија за соочување со предизвиците во брзорастечките индустрии – деветта меѓународна конференција за човечки ресурси

Целта е да се биде во тек со најжешките HR теми кои ги засегаат и менаџерите за човечки ресурси и генералните менаџери на компании кои имаат брзорастечки бизниси, отворен менаџмент пристап…

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Волонтерите и човечките ресурси (1)

Волонтерите и човечките ресурси (1)

Волонтерите се основата на непрофитниот сектор. Волонтери се луѓе кои го подаруваат своето време, знаење, искуство, експертиза, талент или друго, без барање на надомест.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Специфичности на менаџментот на човечки ресурси во непрофитните организации (2)

Специфичности на менаџментот на човечки ресурси во непрофитните организации (2)

Извршниот орган е чувар на визијата. Тие делуваат во име на заедницата за да ја направат организацијата да биде најдобра што може. Извршниот орган мора да ѝ одговори на заедницата за одлуките што ги носи.

Прочитај повеќе
Јован Маџовски, регионален менаџер на ЦЕЕД за Македонија, Албанија, БиХ, Србија и Молдавија

Специфичности на менаџментот на човечки ресурси во непрофитните организации (1)

Специфичности на менаџментот на човечки ресурси во непрофитните организации (1)

За разлика од приватниот производствен сектор, каде што технологијата за производство е многу важна за успехот, во непрофитните организации сѐ се темели на луѓето.

Прочитај повеќе

МАЧР по трет пат ќе ја додели наградата HR менаџер на годината

МАЧР по трет пат ќе ја додели наградата HR менаџер на годината

Целта на овој избор е да се оддаде признание на најпосветениот и најуспешниот HR менаџер, кој со својата работа во доменот на менаџментот на човечки ресурси придонесува за успешноста на компанијата и развојот на луѓето.

Прочитај повеќе

Горе