Mobile Couture: Прва модна колекција во светот креирана преку смартфон

Mobile Couture: Прва модна колекција во светот креирана преку смартфон

За да се создаде невообичаената колекција,смартфонот беше користен за скицирање, за бежична комуникација со нови алатки за производство, за печатење на 3Д прицврстувачи за облека и дизајнирање на ткаенина од далечина.

Прочитај повеќе

Airless Pen – пенкало со мастило кое не се суши

Airless Pen – пенкало со мастило кое не се суши

Постојаното вадење и ставање на капачиња може да иритира, а истите лесно со губат. Airless Pen го прави сето ова минато и значително ја олеснува работата на особено на креативците.

Прочитај повеќе

Компанија од Шведска создаде парфем со мирис на расипано млеко

Компанија од Шведска создаде парфем со мирис на расипано млеко

Последните проценки говорат дека во светски рамки најмногу се фрлаат токму млечните производи, чајот и кафето.

Прочитај повеќе

Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра

Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра

Според ECB ќе треба да се адаптираат повеќе од милион машини за изработка на пари, пред новите банкноти да бидат пуштени во употреба на 28 мај, во 19-те земји каде се употребува валутата.

Прочитај повеќе

MATE X – електричен велосипед на склопување

MATE X – електричен велосипед на склопување

Сега тимот доаѓа со подобрена верзија наречена MATE X, а на само пет дена пред истекот на третата кампања, веќе имаат собрано неверојатни 2.470.214 долари, а првично побарале 50.000 долари.

Прочитај повеќе

Соларен автомобил што се полни додека возите

Соларен автомобил што се полни додека возите

Производството на автомобилите ќе стартува во втората половина на 2019 година, а компанијата веќе има преку 5.000 нарачки.

Прочитај повеќе

Go Sling Pro – мини торба за патување “отпорна“ на крадци

Go Sling Pro – мини торба за патување “отпорна“ на крадци

Изработена е од ултра цврст материјал, наречен Кевлар, којшто е пет пати посилен од челик.

Прочитај повеќе

PeakBoil – шпорет за кампување што работи и при силни ветрови

PeakBoil – шпорет за кампување што работи и при силни ветрови

Оваа комплексна комора за согорување не може да се произведува со конвенционални техники, и е можно само благодарение на дополнителна обработка, во случајов со селективно ласерско топење кое се користи за спојување на метален прав со дебелина од 1/30 милиметри.

Прочитај повеќе

Microlino минијатурен електричен автомобил наскоро на европските улици

Microlino минијатурен електричен автомобил наскоро на европските улици

Најголемата брзина, на само 450 килограми тешкото возило, ќе биде 90 км/ч, а забрзувањето од 0 до 50 км/ч ќе се одвива за 5 секунди.

Прочитај повеќе

C-224 лампа што користи LiFi технологија за пренос на податоци

C-224 лампа што користи LiFi технологија за пренос на податоци

LiFi е технологија, прв пат развиена на Универзитетот во Единбург, којашто користи светлосни бранови за пренесување на податоци наместо радио бранови како што користи Wi-Fi конекцијата.

Прочитај повеќе

Роботи со големина на клетка можат да откријат болест во човечкото тело

Роботи со големина на клетка можат да откријат болест во човечкото тело

Овие микроскопски уреди можат да ја насетат нивната околина, да складираат податоци и извршуваат пресметковни задачи, и може да се користат и за проверка на евентуални протекувања во нафтоводи, гасоводи, итн.

Прочитај повеќе

Старт-ап од Лондон создаде јакна од графин- ултра лесен материјал посилен од челик

Старт-ап од Лондон создаде јакна од графин- ултра лесен материјал посилен од челик

Графинот е најневеројатниот материјал, потполно невидив и тенок колку еден атом. Само 10 слоја од него се понепропустливи од челикот.

Прочитај повеќе

Чаши за кафе направени од стари и неискористени зрна кафе

Чаши за кафе направени од стари и неискористени зрна кафе

Иновативните чаши се за повеќекратна употреба, а дизајнерот Џулијан Лехнер ја освои и овогодинешната Red Dot награда за дизајн на производ.

Прочитај повеќе

Rolls Royce развива мали роботски бубачки што ќе поправаат мотори на авиони

Rolls Royce развива мали роботски бубачки што ќе поправаат мотори на авиони

Покрај роботи што ќе влегуваат во моторот Rolls Royce развива INSPECT робот којшто може перманентно да биде вграден во моторот.

Прочитај повеќе

Систем за поплочување претвора автопат во пешачка зона за неколку минути

Систем за поплочување претвора автопат во пешачка зона за неколку минути

Во пракса, овој систем може, на пример, да создаде дополнителна коловозна лента за време на сообраќаен метеж, да креира улица, а потоа да биде претворен во плоштад само за пешаци во вечерните часови.

Прочитај повеќе

Британски HAV ја претстави луксузната верзија на авионите Airlander 10

Британски HAV ја претстави луксузната верзија на авионите Airlander 10

Airlander 10 во моментов се смета за најголем авион во светот. Има четири дизел-мотори со турбокомпресор и користи аеродинамичен лифт како конвенционалниот авион со фиксни крила за полетување, а во воздух се одржува благоадарение на хелиумот.

Прочитај повеќе

Sun Ray – сончев колектор што може да снабди 220 домови со енергија

Sun Ray – сончев колектор што може да снабди 220 домови со енергија

Освен за снабдување со енергија станарите и посетителите можат да го користат Sun Ray и како крошна за сенка, под која што можат да се одморат.

Прочитај повеќе

Иновативни решенија против зависност од паметните телефони

Иновативни решенија против зависност од паметните телефони

Постои можност дури да се постават цели на апликацијата со избирање на “колку време сакаат да поминат без да го употребат телефонот“. Доколку е активирана таа опција, и целта се достигне, секој објект ќе го “награди” корисникот со посебна скриена функција.

Прочитај повеќе

Пловечки парк од рециклиран отпад

Пловечки парк од рециклиран отпад

Тимот постави мрежи по должината на реката Меуза за да се собира отпадот, а потоа истиот се трансформираше во платформи за пловечкиот парк.

Прочитај повеќе

Финско студио ќе гради пловечки комплекси со базени

Финско студио ќе гради пловечки комплекси со базени

Секој комплекс ќе биде поделен на два дела, едниот ќе содржи сауни, спа, јавен простор и соби за изнајмување, додека другиот ќе има ресторан и кафе бар.

Прочитај повеќе

Brava – економична печка што работи со инфрацрвени зраци

Brava – економична печка што работи со инфрацрвени зраци

За разлика од микро печките, Brava го пече оброкот и одвнатре, а корисникот може да гледа како се готви јадењето преку апликацијата за паметен телефон или преку малото вградено екранче на печката.

Прочитај повеќе

Biodomes – пустински ресорт за промоција на екотуризмот

Biodomes – пустински ресорт за промоција на екотуризмот

Идејата за овој проект впрочем е да се подигне свеста и да се промовира биодиверзитетот во планинскиот регион.

Прочитај повеќе

Функционална кујна со големина на тостер

Функционална кујна со големина на тостер

Целиот комплет е со големина на тостер, но се претвара во функционална кујна којашто содржи сè што е потребно на едно лице што живее во микро-стан или мал дом

Прочитај повеќе

Фото: Во Данска отворен најголемиот базен на пристаниште во светот

Фото: Во Данска отворен најголемиот базен на пристаниште во светот

Целиот комплекс нуди како објекти за пливање, така и плажа и терени за одбојка, барови и кафулиња коишто се наредени по должината на морето.

Прочитај повеќе

Горе