Автономна хотелска соба на тркала

Автономна хотелска соба на тркала

Опремено е со простор за спиење со душек, тоалет, посебен дел за работа или забава, како и мини – кујна.

Прочитај повеќе

Повеќенаменски и ефикасен материјал добиен од рециклирани пластични шишиња

Повеќенаменски и ефикасен материјал добиен од рециклирани пластични шишиња

Овој материјал може да се користи за топлотна и звучна изолација, чистење на нафтени дамки, абсорпција на јаглерод диоксид, како и за заштитна противпожарна облека.

Прочитај повеќе

Иновативни воздушни перничиња поставени од надворешната страна на автомобилот

Иновативни воздушни перничиња поставени од надворешната страна на автомобилот

Првичните тестови на оваа иновација покажуваат дека за околу 40% се намалуваат телесните повреди на патниците при судир.

Прочитај повеќе

Zephyr – футуристички автономен автомобил создаден во Грција

Zephyr – футуристички автономен автомобил создаден во Грција

Името на автомобилот доаѓа од богот Зафир што во грчката митологија бил бог на западниот ветер.

Прочитај повеќе

Награда од милиони долари за најиновативен систем за ладење

Награда од милиони долари за најиновативен систем за ладење

На десетте финалисти ќе им бидат доделени 200.000 долари за да изградат функционални прототипови во ноември следната година, а победничкото решенија ќе добие еден милион долари.

Прочитај повеќе

Airstream – паметен дом далеку од дома

Airstream – паметен дом далеку од дома

Апликацијата им овозможува на корисниците да имаат постојан увид во нивото на гориво во резервоарот од приколката, количината на вода за пиење.

Прочитај повеќе

Eco bag – oд рециклирана фолија за билборди до уникатни чанти, паричници, несесери…

Eco bag – oд рециклирана фолија за билборди до уникатни чанти, паричници, несесери…

Освен што изработуваат чанти, eco bag го користат материјалот од билбордот за изработка и на ранци, футроли за лаптоп, паричници, несесери за шминка и слично.

Прочитај повеќе

HRD – уред што им помага на луѓето кои имаат проблем со колковите

HRD – уред што им помага на луѓето кои имаат проблем со колковите

Физиотерапевтите ќе можат по дигитален пат да го следат напредокот во текот на рехабилитацијата на пациентот. Терапиите на тој начин ќе бидат попродуктивни и поефикасни, а во исто време физиотерапевтите ќе заштедат време.

Прочитај повеќе

Ginger – роботизиран келнер во ресторан во Непал

Ginger – роботизиран келнер во ресторан во Непал

Овој робот, којшто е висок 1,5 метри, може да зборува англиски и непалски.

Прочитај повеќе

Plasticiet – од рециклирана пластика создаваат градежен материјал

Plasticiet – од рециклирана пластика создаваат градежен материјал

Користејќи рециклирана пластика, собрана и преработена од компании за рециклирање низ цела Холандија, Plasticiet произведува пластични материјали што по изглед се слични на камени композитни материјали.

Прочитај повеќе

Научници создадоа авион на јонски погон без подвижни делови

Научници создадоа авион на јонски погон без подвижни делови

Авионот не зависи од фосилни горива, ниту пак батерии и воопшто не се слуша кога лета.

Прочитај повеќе

Гумени додатоци за помалку од минута го прилагодуваат велосипедот според условите на патот

Гумени додатоци за помалку од минута го прилагодуваат велосипедот според условите на патот

За помалку од 60 секунди, корисникот може да го адаптира возењето со својот велосипед според условите.

Прочитај повеќе

Ford развива патент што го елиминира мирисот на новите автомобили

Ford развива патент што го елиминира мирисот на новите автомобили

Непријатниот мирис на внатрешноста од автомобилот останува главен проблем во индустријата. Скоро двојно е поголем тој проблем во однос на вториот најрелевантен проблем, а тоа е потрошувачката на гориво.

Прочитај повеќе

Македонското решение ASAP победник на глобалниот Betapitch инвестициски ден

Македонското решение ASAP победник на глобалниот Betapitch инвестициски ден

Македонското решение ASAP на старт – ап компанијата Елевејт глобал (Elevate global) е меѓу победниците на инвестицискиот ден (Betapitch Global & Investors Day) на глобалниот старт – ап центар Бетахаус во Берлин.

Прочитај повеќе

Градежна иновација: Бетонска фасада со соларни панели

Градежна иновација: Бетонска фасада со соларни панели

Бетонот се комбинира со флексибилен соларен панел, под името Heliatek, чија дебелина е само еден милиметар.

Прочитај повеќе

Средношколци создадоа уред што може да спречи шумски пожар

Средношколци создадоа уред што може да спречи шумски пожар

Уредот го носи името Smart wildfire sensor и има за цел да ги покрива шумските области што се најмногу изложени на пожари.

Прочитај повеќе

Нови Сад: Од отпад се прават лекови, здраво чоколадо, лижавчиња…

Нови Сад: Од отпад се прават лекови, здраво чоколадо, лижавчиња…

Бисквити и чоколади збогатени со екстракти од лековити растенија или микроалги, со што се зголемува внесот на антиоксиданси, лижавчиња со екстракти од лековити растенија што влијаат на смирување на кашлица или за зајакнување на имунитетот.

Прочитај повеќе

Boeing дизајнира дрон на соларна енергија што ќе врши атмосферски истражувања

Boeing дизајнира дрон на соларна енергија што ќе врши атмосферски истражувања

Благодарение на сончевото напојување леталото нема да произведува штетни гасови.

Прочитај повеќе

Monkeycycle – модуларен велосипед што се приспособува како што детето расте

Monkeycycle – модуларен велосипед што се приспособува како што детето расте

Како што детето расте се додаваат седиште и тркала, па велосипедот може да биде и трицикл, но и возило со четири тркала.

Прочитај повеќе

Metis – иновативен бродски систем за поголема безбедност

Metis – иновативен бродски систем за поголема безбедност

Станува збор “паметни“ сигнали и уреди за собирање на податоци поврзани со различни бродски системи, коишто користат интернет врска за пренос на значајни податоци до превозници и сопственици на бродови 24 часа дневно.

Прочитај повеќе

Вештачки цветови како храна за инсектите во урбаните средини

Вештачки цветови како храна за инсектите во урбаните средини

Целта на овие вештачки цветови е да им обезбедат храна на инсектите што ќе се најдат во урбаните средини каде што има помалку вегетација.

Прочитај повеќе

Monna – мултифункционална клупа за полнење и поправка на електрични велосипеди

Monna – мултифункционална клупа за полнење и поправка на електрични велосипеди

Monna преку посебно дизајнирани соларни панели овозможува полнење на електрични велосипеди, компресор и алат наменет за нивна поправка.

Прочитај повеќе

Showerboard – “чевли“ за брзо и лесно движење

Showerboard – “чевли“ за брзо и лесно движење

Независноста помеѓу двете чевли го прави движењето полесно и пофлексибилно отколку ако се користи заеднички уред за двете стапала. 

Прочитај повеќе

Hal – педијатриски робот што симулира различни изрази и болка

Hal – педијатриски робот што симулира различни изрази и болка

Роботот може да симулира и различни изрази на лицето (гнев, болка, загриженост, вознемиреност, плачење, зевање…), а и да прикаже како може да се чувствува во даден момент.

Прочитај повеќе

Горе