Одобрени субвенции за купување на велосипеди

Одобрени субвенции за купување на велосипеди

Со оваа одлука е предвидено максималниот износ за поединечна субвенција за купување велосипед по лице да биде 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000 денари, со вклучен персонален данок на доход.

Прочитај повеќе

Редовна аукција за продажба на благајнички записи

Редовна аукција за продажба на благајнички записи

Побарувачката и реализацијата на благајничките записи изнесуваа 25.000 милиони денари и беа на ниво на понудениот износ.

Прочитај повеќе

НБРМ: Каматната стапка на благајничките записи останува 3%

НБРМ: Каматната стапка на благајничките записи останува 3%

Општо земено, на седницата беше заклучено дека последните макроекономски показатели и оцени не упатуваат на позначителни отстапувања во однос на проектираната динамика, а согледувањата за амбиентот за спроведување на монетарната политика главно се непроменети во однос на претходната оцена.

Прочитај повеќе

УЈП ја објави третата листа на должници за годинава

УЈП ја објави третата листа на должници за годинава

Долговите на објавени должници физички лица и самостојни извршители е повисок од 120.000 денари, а објавените долгови на правните лица се повисоки од 300.000 денари.

Прочитај повеќе

Алкалоид ќе исплаќа дивиденда во висина од 243 денари за акција

Алкалоид ќе исплаќа дивиденда во висина од 243 денари за акција

Исплатата на дивидендата ќе започне од 16.05.2018 година.

Прочитај повеќе

Комерцијална банка од 30 април ќе врши исплата на дивиденда за 2017 година

Комерцијална банка од 30 април ќе врши исплата на дивиденда за 2017 година

На физичките лица средствата од дивидендата за 2017 година ќе им бидат уплатени на нивните сметки во Комерцијална банка  освен за лицата кои имаат дадено овластување за пренос на дивидендата на сметка во друга банка.

Прочитај повеќе

НБРМ: Неопходна е поголема финансиска писменост кај повозрасното население

НБРМ: Неопходна е поголема финансиска писменост кај повозрасното население

Добиените резултати не само што им овозможуваат на регулаторните институции јасна и целосна слика за нивото на финансиската писменост на возрасното население коешто живее во Република Македонија, туку, меѓу другото, претставуваат и една од основите за планирањето и опфатот на дел од нивните натамошни активности, а особено во сферата на финансиската едукација на возрасното население.

Прочитај повеќе

Комерцијална банка ја заврши 2017 со нето-добивка од 820,5 милиони денари

Комерцијална банка ја заврши 2017 со нето-добивка од 820,5 милиони денари

Акционерите на Банката донесоа Одлука за употреба и распоредување на нераспределената добивка во износ од 820,5 милиони денари и ја утврдија дивидендата за обичните акции во висина од 18% од номиналната вредност на акцијата, односно по 180 денари на една акција.

Прочитај повеќе

IBM Trusteer – бесплатна алатка на Охридска банка за безбедно електронско банкарство

IBM Trusteer – бесплатна алатка на Охридска банка за безбедно електронско банкарство

Новата верзија за Електронско банкарство ја зголемува безбедноста на самата апликација, преку интегрирање на бесплатната алатката ИБМ Трастиер (IBM Trusteer) којашто врши проверка на можни малициозни софтверски апликации инсталирани без знаење на корисниците на нивните електронски уреди.

Прочитај повеќе

КИБС ќе работи со IBM Cloud Private решението за дигитална трансформација

КИБС ќе работи со IBM Cloud Private решението за дигитална трансформација

Со примена на IBM Private Cloud решенијата, компанијата КИБС се усогласи со регулаторните и безбедносните стандарди и доби платформа за брз развој на своите дигитални услуги.

Прочитај повеќе

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на депозитите за физички лица

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на депозитите за физички лица

Новите каматни стапки се со важност од 01.04.2018 година.

Прочитај повеќе

Стопанска банка нуди ненаменски потрошувачки кредит до 15.000 евра

Стопанска банка нуди ненаменски потрошувачки кредит до 15.000 евра

Рокот за отплата е минимум 6 месеци, а максимум 5 години за кредит до 91.500 денари, додека пак отплата и до 7 години е овозможена за исплата на кредит од 91.501 до 300.000 денари.

Прочитај повеќе

УЈП го објави возниот ред на мобилни даночни шалтери за април

УЈП го објави возниот ред на мобилни даночни шалтери за април

Граѓаните и фирмите, без да го напуштат своето место на живеење/седиште, можат да ги добијат сите даночни услуги и информации преку мобилните шалтери, да ги достават сите видови на даночни пријави, барања и сл., како и да ги подигнат сите документи што ги издава Управата за јавни приходи.

Прочитај повеќе

Facebook изгуби повеќе од 80 милијарди долари

Facebook изгуби повеќе од 80 милијарди долари

Нето вредноста на Цукерберг падна за околу 14 милијарди долари, но сепак, тој се уште вреди 61 милијарда долари.

Прочитај повеќе

Просечна месечна нето-плата во јануари изнесувала 24.025 денари

Просечна месечна нето-плата во јануари изнесувала 24.025 денари

Идексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јануари 2018 година, во однос на јануари 2017 година, изнесува 105.6

Прочитај повеќе

Од први мај на задолжителни средби со даночни агенти во УЈП

Од први мај на задолжителни средби со даночни агенти во УЈП

Агентите на средбите ќе одговараат на специфични прашања коишто се однесуваат на општи информации (рокови, начини за пријавување и плаќање даноци и др.), на информации за отворање на бизнис и регистрација на даночен обврзник, консултации за издадени даночни документи, за утврдување на даноци, а ќе даваат и информации за постапки за наплата на долгови, како и одговори на правни прашања.

Прочитај повеќе

ЕУ предлага данок за Facebook, Google и други технолошки компании

ЕУ предлага данок за Facebook, Google и други технолошки компании

Половина од засегнатите компании со овој даночен план се американски, а третина европски.

Прочитај повеќе

Илон Маск може да заработи 55,8 милијарди долари од Tesla

Илон Маск може да заработи 55,8 милијарди долари од Tesla

За да ја добие највисоката “награда“ Tesla треба да вреди 12 пати повеќе од General Motors, најголемиот производител на возила во САД, чија што вредност моментално е 52,9 милијарди долари.

Прочитај повеќе

А++ Кредит – нов производ на Охридска банка Сосиете Женерал

А++ Кредит – нов производ на Охридска банка Сосиете Женерал

Овозможениот поврат на средства од 20%, ја прави оваа кредитна линија, привлечна и исплатлива за сите оние кои планираат да инвестираат во својот дом, набавувајќи производи со повисоко ниво на енергетска ефикасност.

Прочитај повеќе

Комерцијална банка продаде дополнителни акции во вредност од 10 милиони евра

Комерцијална банка продаде дополнителни акции во вредност од 10 милиони евра

Комерцијална банка АД Скопје ја известува јавноста дека на 22.03.2018 година во две блок трансакции беа истргувани вкупно 164.332 акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје, по цена од 3.750 денари по акција, во вкупна вредност од 616.245.000 денари.

Прочитај повеќе

Комерцијална банка продаде акции во вредност од 18 милиони евра

Комерцијална банка продаде акции во вредност од 18 милиони евра

Комерцијална банка АД Скопје ја известува јавноста дека на 21.03.2018 година во блок трансакција беа истргувани вкупно 298.003 акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје, по цена од 3.750 денари по акција, во вкупна вредност од 1.117.511.250 денари (околу 18,1 милиони евра).

Прочитај повеќе

НЛБ Банка воведе нова фиксна провизија за меѓународни плаќања за правни лица

НЛБ Банка воведе нова фиксна провизија за меѓународни плаќања за правни лица

Оваа провизија се однесува за електронски плаќања извршени помеѓу банките во рамки на НЛБ Групацијата.

Прочитај повеќе

НБРМ: Одржаната 28-та сесија на Клубот на истражувачи

НБРМ: Одржаната 28-та сесија на Клубот на истражувачи

Следната сесија на Клубот на истражувачи ќе се одржи во јуни годинава.

Прочитај повеќе

Поволни наменски кредити од Комерцијална Банка

Поволни наменски кредити од Комерцијална Банка

Комерцијална банка АД Скопје претстави нова понуда на поволни наменски кредити.

Прочитај повеќе

Горе