ДЗС: Вкупна потрошувачка по видови енергенти во март

ДЗС: Вкупна потрошувачка по видови енергенти во март

Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 75,7 % во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, додека 96,1 % од вкупната потрошувачка на јаглен се употребени за производство на  електрична енергија.

Прочитај повеќе

Охридска банка: Можен прекин на работа на неколку банкомати

Охридска банка: Можен прекин на работа на неколку банкомати

Охридска банка ги информира своите клиенти дека поради обнова на опрема и инфраструктура од страна на Македонски Телеком, на 23 мај во периодот 01.00-06.00 часот можно е да дојде до прекин на оперативноста на одделни банкомати.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ денес ја реализира втората продажба на вишоци електрична енергија

ЕЛЕМ денес ја реализира втората продажба на вишоци електрична енергија

Последната продажба  се одржа на 3 мај годинава,  на која беа продадени вишоци електрична енергија за 3. 874.598 евра.

Прочитај повеќе

Матурантите од СОС Детско село со подарок плус за својата прослава

Матурантите од СОС Детско село со подарок плус за својата прослава

Ова е период кога се креираат насмевките на сите кои завршуваат со средното образование. Поттикнати од тоа, Капитол мол организираа кампања која што ќе излезе во пресрет на сите матуранти кои ќе сакаат да се облечат во продавниците на трговскиот центар, но и ќе ја поттикнат општествената одговорност со цел собирање средства за децата без родители од СОС Детско село Македонија. За таа цел Капитол мол започна соработка со Факултет за дизајн и мултимедија при …

Прочитај повеќе

Капитал Банка со известување за релокација за експозитура

Капитал Банка со известување за релокација за експозитура

Капитал банка ги известува своите клиенти дека експозитурата во Тетово, почнувајќи од денес 21.05.2018 (понеделник) се сели на нова локација, односно на ул. Маршал Тито бб, Тетово.

Прочитај повеќе

Стопанска Банка го најави четвртото издание на Вози право, вози здраво

Стопанска Банка го најави четвртото издание на Вози право, вози здраво

И оваа година, со секој извозен метар, Стопанска банка АД – Скопје ќе донира средства за нова урбана опрема за Град Скопје за поттикнување на користење велосипеди како транспортни средства.

Прочитај повеќе

Царинската управа ќе соработува со друштвото ТДР СКОПЈЕ ДООЕЛ

Царинската управа ќе соработува со друштвото ТДР СКОПЈЕ ДООЕЛ

Со овој Меморандум се уредува постапката помеѓу и надлежностите на договорните страни со цел борба против сузбивање на криумчарењето и нелегалната трговија со тутунски производи и заштита од повреда на правата за интелектуална сопственост,

Прочитај повеќе

Акција за чистење на електронски отпад

Акција за чистење на електронски отпад

Акцијата е предвидено да трае до крајот на месецот, ќе ги опфати Скопје и околината со подигнување на уредите директно од пред вашиот објект (куќа, зграда).

Прочитај повеќе

НБРМ домаќин на претставници на Хрватската народна банка

НБРМ домаќин на претставници на Хрватската народна банка

Работната посета на Хрватската народна банка беше искористена како платформа за дискусии, заемна размена на искуствата и тековните практики, со надеж дека тие ќе придонесат за поттикнување нови идеи и за изнаоѓање модалитети за продлабочување на досегашната успешна соработка, вклучително и преку градење партнерски однос во идни заеднички истражувачки проекти, што е од интерес на економиите на двете земји. 

Прочитај повеќе

УЈП: Прекин на работа на електронски даночни услуги

УЈП: Прекин на работа на електронски даночни услуги

УЈП ги известува даночните обврзници и корисниците на електронските услуги дека поради вршење на надградба на системите е-Даноци, е-Персонален данок, МПИН и ГПРС фискализација ќе има прекин на е-услугите на Управата за јавни приходи во текот на денешниот ден (17.05.2018), во периодот од 9 до 12 часот.

Прочитај повеќе

ДЗС: Пораст на откупот на земјоделски производи во првиот квартал од 2018

ДЗС: Пораст на откупот на земјоделски производи во првиот квартал од 2018

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај индустриските и градинарските растенија, како и кај овошјето, алкохолните пијалоци, добитокот, млекото и млечните производи.

Прочитај повеќе

Царинската управа потпиша Меморандум за соработка со REC COM

Царинската управа потпиша Меморандум за соработка со REC COM

Методологијата треба да ги земе во предвид најдобрите практики на земјите членки на ЕУ, усогласена со условите на македонскиот пазар на патнички автомобили, локалните еколошки и климатски услови, како и со куповната моќ на граѓаните.

Прочитај повеќе

Македонски енергетски форум во Струга

Македонски енергетски форум во Струга

Главната тема и мото на форумот ќе биде Решенија во енергетиката денес – алтернативи за иднината. 

Прочитај повеќе

Се очекува бројот на вработени да расте

Се очекува бројот на вработени да расте

Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април 2018 изнесува 67,3% од нормалното искористување.

Прочитај повеќе

ДЗС: Намален бројот на издадени дозволи за градба во споредба со лани

ДЗС: Намален бројот на издадени дозволи за градба во споредба со лани

Од вкупно 211 објекти, на 116 (55%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 95 (45 %) објекти инвеститори се деловни субјекти.

Прочитај повеќе

Прилеп доби 44 болнички кревети и медицинска опрема

Прилеп доби 44 болнички кревети и медицинска опрема

Хуманитарната акцијата за донирање на кревети во болницата ја спровеле сите фирми од групацијата НОВОМАТИК, компаниите CSConstan, Kuehne+ Nagel (Кине Нагел), Агенцијата за односи со јавност Чептер 4 Македонија, Лајонс клубот Вардар и Ротари клубот Прилеп.

Прочитај повеќе

Потпишан протокол за побрз проток на стока на Табановце и Богородица

Потпишан протокол за побрз проток на стока на Табановце и Богородица

Протоколот за уредување на постапките за побрз проток на жива стока, стока во жива состојба, опасни материи, стока во новиот компјутерски транзитен систем и на празни камиони на граничните премини Табановце и Богородица стапува на сила веднаш.

Прочитај повеќе

ДЗС: Расте бројот на туристите

ДЗС: Расте бројот на туристите

Во периодот јануари – март 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 17,3 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 10,1 %, а кај странските има зголемување за 21,5 %.

Прочитај повеќе

Нов режим на работно време во експозитурите на Шпаркасе Банка во Скопје

Нов режим на работно време во експозитурите на Шпаркасе Банка во Скопје

Шпаркасе Банка ги известува своите кориснци дека во периодот од 01.06.2018 до 31.08.2018 година стапува на сила нов режим на работно време за ден сабота за експозитурите на банката во Скопје.

Прочитај повеќе

По 15 мај приспособување на софтверите за новите полимерни пари

По 15 мај приспособување на софтверите за новите полимерни пари

Доколку правните лица не се во можност од деловните банки да обезбедат соодветни примероци од полимерните пари за потребните софтверски приспособувања, можат да се обратат до Дирекцијата за трезорско работење на НБРМ каде што ќе им бидат обезбедени потребните количини од полимерните пари.

Прочитај повеќе

ДЗС: Индекси на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

ДЗС: Индекси на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

Индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба.

Прочитај повеќе

НБРМ: Во април е забележан раст на штедењето кај домаќинствата

НБРМ: Во април е забележан раст на штедењето кај домаќинствата

Позитивните придвижувања кај вкупните депозити во април во целост се одраз на растот на штедењето на домаќинствата, додека корпоративните депозити бележат пад

Прочитај повеќе

ДЗС: Индекси на продажните цени на индустриските производи на странски пазари

ДЗС: Индекси на продажните цени на индустриските производи на странски пазари

Во март 2018, во споредба со март 2017 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 15,3 %, а во секторот Преработувачка индустрија за 1, 3 %.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ Турс организира акција за чистење на терените на Попова Шапка

ЕЛЕМ Турс организира акција за чистење на терените на Попова Шапка

Активно учество на настанот ќе земат сите вработени од ски – центарот, а се очекуваат и голем број граѓани и активисти.

Прочитај повеќе

Горе