Повик за учество во едукативна и развојна програма за основање нови социјални претпријатија и јакнење на новоформирани

Повик за учество во едукативна и развојна програма за основање нови социјални претпријатија и јакнење на новоформирани

Целта на проектот е зајакнување на социјалните претпријатија во прекуграничниот регион преку поддршка за формирање нови, зацврстување на нивните капацитети, но и на капацитетите на веќе постоечките.

Прочитај повеќе

Nebia 2.0 – туш на иднината што заштедува вода

Nebia 2.0 – туш на иднината што заштедува вода

Nebia користи специјален систем на автоматизација што дополнително ги разложува капките вода, нудејќи подобрено искуство во бањата.

Прочитај повеќе

Еднодневна трибина Станете бизнис ангел – поддржете успешна бизнис идеја

Еднодневна трибина Станете бизнис ангел – поддржете успешна бизнис идеја

Самиот збор “ангел“ значи нешто големо, нешто возвишено, а изборот на зборови не е случаен. Бизнис ангелите се токму тоа, сторители на добри дела, помош кога е најмногу потребна, поддршка и мотивација.

Прочитај повеќе

Amazon инвестираше во старт-ап за автономни возила

Amazon инвестираше во старт-ап за автономни возила

Стартапот досега има склучено партнерства со Volkswagen, Hyundai кинескиот производител на автомобили Byton.

Прочитај повеќе

Nuro, старт – ап за автономна испорака, доби финансиска поддршка од скоро една милијарда долари

Nuro, старт – ап за автономна испорака, доби финансиска поддршка од скоро една милијарда долари

Пред една година, компанијата успеа да собере финансиска помош десет пати помала (92 милиони долари) од оваа што ја доби сега.

Прочитај повеќе

iCry2Talk – грчка апликација што го “разбира“ бебешкиот плач

iCry2Talk – грчка апликација што го “разбира“ бебешкиот плач

Апликацијата користи алгоритми што го анализираат плачот на бебињата и го претвораат во разбирливи информации за родителите.

Прочитај повеќе

High Five – компактен, 5 во 1, кабел за полнење на мобилни уреди

High Five – компактен, 5 во 1, кабел за полнење на мобилни уреди

Направен е од мешавина од 12 различни метали. Кога не се користи двата краја се спојуваат со помош на магнети и може да се постави на привезок за клучеви. 

Прочитај повеќе

Unilever го купи стартапот за здрава храна Graze

Unilever го купи стартапот за здрава храна Graze

Graze е британски старт – ап основан во 2008 година, којшто не само што нуди здрава храна, туку и го менува начинот на живот на потрошувачите, креирајќи здрава листа на јадења за секој од нив.

Прочитај повеќе

Листа од 57 стартапи што ги очекува бум во 2019 година

Листа од 57 стартапи што ги очекува бум во 2019 година

Business Insider направи анкета меѓу 20-тина институционални инвеститори да именуваат старт – ап компании за кои се очекува да доживеат бум оваа година.

Прочитај повеќе

Boostowski – апликација што ја подобрува и унапредува продажбата

Boostowski – апликација што ја подобрува и унапредува продажбата

Вработените во малопродажба преку оваа дигитална платформа имаат алатка што им помага околу секојдневните обврски, а на сопствениците и менаџерите им е од голема помош при водење на бизнисот.

Прочитај повеќе

Романски TypingDNA доби финансиска поддршка од 1,5 милиони долари

Романски TypingDNA доби финансиска поддршка од 1,5 милиони долари

TypingDNA, дигитална платформа за безбедност од Романија, доби финансиска поддршка од 1,5 милиони долари од инвестициониот фонд GapMinder и други инвеститори од САД и Велика Британија.

Прочитај повеќе

Црногорски Dactilograf доби заедничка инвестиција од SCV и ICT Hub Ventures

Црногорски Dactilograf доби заедничка инвестиција од SCV и ICT Hub Ventures

Ова е прва заедничка инвестиција на South Central Ventures и ITC Hub Ventures и нивна прва инвестиција во Црна Гора.

Прочитај повеќе

DaiBau – платформа што поврзува инвеститори со изведувачи на градежни објекти

DaiBau – платформа што поврзува инвеститори со изведувачи на градежни објекти

DaiBau на корисникот му овозможува да пребара каков мајстор му е потребен, а потоа самата платформа го поврзува со изведувач со кој би можел да се договори за сите детали.

Прочитај повеќе

Академија за деца во Македонија за Storytelling, Animation and Movie Making

Академија за деца во Македонија за Storytelling, Animation and Movie Making

Прва Академија за деца во Македонија за Storytelling, Animation and Movie Making што ќе им овозможи на младите учесници (на возраст од осум до 14 години) неповторливо мултидисциплинарно искуство.

Прочитај повеќе

CrazyCap – капаче за шише што ја прочистува водата

CrazyCap – капаче за шише што ја прочистува водата

Со едно полнење на батеријата може да се третираат 45 литри вода од чешма или 18 литри вода од река или езеро.

Прочитај повеќе

Robin Food – апликација за помалку гладни луѓе

Robin Food – апликација за помалку гладни луѓе

Апликацијата доби и меѓународна ознака бидејќи се вклучени клиенти од Велика Британија, Ирска, Полска, Словенија, а во преговори се и со компании од Босна и Херцеговина и Македонија.

Прочитај повеќе

Клубот на Бизнис ангели на ЦЕЕД Македонија објавува нов повик за бизнис идеи

Клубот на Бизнис ангели на ЦЕЕД Македонија објавува нов повик за бизнис идеи

Повикот е отворен до 25-ти јануари 2019 година и секој што има креативна бизнис идеја може да се пријави.

Прочитај повеќе

Guardian XO Max – робот егзоскелет наменет за индустриски цели

Guardian XO Max – робот егзоскелет наменет за индустриски цели

Guardian XO Max им ја “зголемува“ силата на работниците, односно товар тежок 45 килограми го чувствуваат како да тежи 2,2 килограми.

Прочитај повеќе

Ikea организира старт – ап програма во која ќе учествуваат 20 стартапи од целиот свет

Ikea организира старт – ап програма во која ќе учествуваат 20 стартапи од целиот свет

Преку програмата Ikea сака да пронајде партнери коишто ќе помогнат да ги реши предизвиците на иднината – достапност за голем број на луѓе, поврзаност со купувачите и позитивно влијание врз околината и општеството.

Прочитај повеќе

Noonchi – систем за вежбање додека седите во канцеларија

Noonchi – систем за вежбање додека седите во канцеларија

Создаден е да обезбеди целосно активирање на секој мускул без голем напор.

Прочитај повеќе

Innerneed – долготраен кујнски сунѓер отпорен на бактерии

Innerneed – долготраен кујнски сунѓер отпорен на бактерии

Не ја задржува водата, поради самите својства на силиконот, а со тоа и не дозволува “лепење“ на бактерии како што е случај кај обичните сунѓери.

Прочитај повеќе

Највредните стартапи основани од студенти

Највредните стартапи основани од студенти

Некои луѓе, како следните неколку на листата, имале среќа и уште во студентските денови започнале сопствени успешни приказни коишто траат и денес.

Прочитај повеќе

Создадена долна облека што може да се носи со недели без потреба од перење

Создадена долна облека што може да се носи со недели без потреба од перење

Нивната цел не е да поттикнуваат мрзеливост кај луѓето, туку да ја зачувуваат животната средина.

Прочитај повеќе

PrintBrush XDR – рачен, безжичен печатач во боја наменет за секаква површина

PrintBrush XDR – рачен, безжичен печатач во боја наменет за секаква површина

Корисникот треба само да го “лизга“ уредот по површината, десно-лево или обратно.

Прочитај повеќе

Горе