10 чекори за успешен извоз

10 чекори за успешен извоз

Посетете го вашиот потенцијален нов пазар. Покажете ги вашите производи на трговски саеми и изградете нови контакти и ќе добиете одговор на овие прашања.

Прочитај повеќе

Впечаток

Впечаток

Не е важно која е причината, но дека треба да оставите впечаток, треба!

Прочитај повеќе

Мрзливост

Мрзливост

Разбијте ја мрзливоста и почнете со некоја спортска (физичка) активност.

Прочитај повеќе

Што не нѐ прави лидер?

Што не нѐ прави лидер?

Фактот дека поседуваме одредена титула не нѐ прави лидер.

Прочитај повеќе

Утрински ритуали за успешен корпоративен ден

Утрински ритуали за успешен корпоративен ден

Сведок сум на случај каде колегите меѓусебе, освен класичното добро утро при доаѓање во канцелариите, кажуваат уште најмалку еден позитивен збор.

Прочитај повеќе

Концептот на Овластен економски оператор како меѓународен тренд и инструмент за олеснување на меѓународната трговија

Концептот на Овластен економски оператор како меѓународен тренд и инструмент за олеснување на меѓународната трговија

Економскиот оператор кој поднесува барање со цел да стекне ОЕО статус треба да биде свесен дека мора да “има контрола“ над своето работење

Прочитај повеќе

Маркетинг и продажба

Маркетинг и продажба

Поврзете ги и развијте ги овие два сектора и при тоа вие нема да имате потреба да се грижите за иднината за вашиот бизнис.

Прочитај повеќе

Кој (не) може да биде основач, управител или содружник во трговско друштво?

Кој (не) може да биде основач, управител или содружник во трговско друштво?

Реалноста е дека разликата помеѓу основач и содружник никогаш не заживеа во праксата, најмногу по вина на Централниот регистар кој ги изедначува овие поими.

Прочитај повеќе

Вработен ориентиран кон резултати

Вработен ориентиран кон резултати

Кога ќе почнете да ја гледате крајната цел, тогаш лесно ќе ви биде да планирате што треба да се случи денес за да се постигне X на планираниот датум.

Прочитај повеќе

Права и обврски при располагање на удел во ДОО/ДООЕЛ

Права и обврски при располагање на удел во ДОО/ДООЕЛ

Заложувањето на удел може да се врши со договор за залог склучен помеѓу залогодавач (содружник кој го заложува уделот – заложен должник) и залогопримачот (содружник кој зема залог-заложен доверител).

Прочитај повеќе

Парите како последица

Парите како последица

За што било, секогаш внимавајте што ќе ставите на прво место!

Прочитај повеќе

Менување на животната метафора

Менување на животната метафора

Kога ќе кажам дека имам проблем, чувствувам како на главата да ми се навалил оној најголемиот облак од кој се спрема град, а не дожд.

Прочитај повеќе

Професионалноста и корпоративната (лична) култура. Со култура е подобро!

Професионалноста и корпоративната (лична) култура. Со култура е подобро!

Корпоративната култура секогаш постои, но со неа мора да се управува, не смее да се допушти таа стихиски и неконтролирано да се менува.

Прочитај повеќе

Настан за паметење

Настан за паметење

Еве неколку елементи кои заедно може да придонесат следниот ваш настан да биде за паметење.

Прочитај повеќе

Презафатеност – тренд на денешницата

Презафатеност – тренд на денешницата

Секогаш имајте време за нештата кои ги сакате – животот е поубав и побогат кога ќе се дружиме со луѓето кои ги сакаме и ги правиме работите кои нѐ исполнуваат.

Прочитај повеќе

Зошто е потребно да се пријави односно одјави недвижен имот?

Зошто е потребно да се пријави односно одјави недвижен имот?

Пријавата и одјавата на недвижниот имот е даночна обврска на секое правно и физичко лице.

Прочитај повеќе

Време е за предупредување

Време е за предупредување

Живееме во многу турбулентно време, време опкружено со непредвидливи ситуации, па моментот кога нешто не е во ред, може да дојде многу неочекувано.

Прочитај повеќе

Медиумски мрак

Медиумски мрак

Истражувањата велат дека, не е исто ако гледате во природа, дрвја, езеро или море, или ако гледате војни, смрт, крв, закани и човечки несреќи.

Прочитај повеќе

Начин на постапување по поднесено барање за заштита од вознемирување на работното место

Начин на постапување по поднесено барање за заштита од вознемирување на работното место

Од денот на доставувањето (или не доставувањето во наведениот рок) на писменото известување  дека не е избран посредник , отпочнува да тече рокот од 15 дена, за поднесување на тужба до надлежниот суд за заштита од вознемирување на работното место.

Прочитај повеќе

Организациска култура

Организациска култура

Создавањето на стабилна организациска култура не е лесна работа, но е многу важна и моќна за “наметнување“ на влијанието на однесувањето кај другите.

Прочитај повеќе

Станување од кревет

Станување од кревет

Телефон – избегнете телефон пред спиење или, ако сакате да се одвикнете, направете го екранот на телефонот црно-бел, ќе ви помогне.

Прочитај повеќе

Искушенија

Искушенија

Во секој случај, искушенијата нè одвлекуваат од реализација на нашите цели и планови, како и од можноста за наш личен развој

Прочитај повеќе

Милениумци на работа

Милениумци на работа

Милениумците се многу флексибилни и можат да ги издржат секојдневните притисоци на модерното работно место. Тие се познати како најприспособливата и амбициозна генерација.

Прочитај повеќе

По Велес… Неготино

По Велес… Неготино

Во недостиг на понови статистики за степенот на насилство и агресивност помеѓу децата и учениците, можеме само да констатираме дека треба да се одговори на “сè позачестеното насилство“ во училиштата.

Прочитај повеќе

Горе