Паметна алка што алармира во случај на напад

Паметна алка што алармира во случај на напад

Сензорите веднаш испуштаат сигнали, благодарение на претходно собрани и препознаени податоци од вообичаените движења, емоции и слично.

Прочитај повеќе

ФЕИТ отвора Центар за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ

ФЕИТ отвора Центар за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ

ИНОФЕИТ е замислен како место за интеракција помеѓу кадарот на ФЕИТ, студентите на ФЕИТ и индустриските партнери што треба да овозможи конекции и трансфер на технологии и нови иновативни идеи што треба да го помогнат економскиот раст на секторот и општеството во целина

Прочитај повеќе

Зградите да бидат објекти со потрошувачка на енергија близу нула

Зградите да бидат објекти со потрошувачка на енергија близу нула

Трансформацијата на зградите во објекти со потрошувачка на енергија близу до нула (nZEB) и бариерите и можностите за интеграција на системите за складирање енергија во згради со фотоволтаици се предизвиците со коишто се соочува научната и стручната јавност.

Прочитај повеќе

Apple целосно премина кон 100% обновлива енергија за своите капацитети

Apple целосно премина кон 100% обновлива енергија за своите капацитети

Технолошкиот гигант во моментов има 25 оперативни проекти за обновлива енергија ширум целиот свет, со вкупно 626 мегавати производствен капацитет.

Прочитај повеќе

Прва Национална конференција за проектен и ИТ менаџмент во Скопје

Прва Национална конференција за проектен и ИТ менаџмент во Скопје

Сите заинтересирани кои сакаат да си резервираат место на конференцијата, имаат можност да ја искористат раната пријава до 17 април по најповолна цена.

Прочитај повеќе

Chrome и Firefox со нов веб стандард – најава без лозинка

Chrome и Firefox со нов веб стандард – најава без лозинка

Со новиот стандард корисниците наместо со лозинки ќе се најавуваат преку USB токени и биометриски, што е многу посигурен начин за заштита на податоците.

Прочитај повеќе

Lumes – паметен проектор со повеќе функции

Lumes – паметен проектор со повеќе функции

Проекторот е компактибилен со голем број на уреди како, компјутер, таблети, мобилни телефони, конзоли за игри, апарати и слично.

Прочитај повеќе

Македонски Телеком отвори инкубатор за дигитални таленти

Македонски Телеком отвори инкубатор за дигитални таленти

Апликациите коишто ќе ги создаваат студентите треба да придонесат најпрво кон поедноставување на работните процеси во Телеком, а се очекува со тек на време, со ваквиот начин на работа да се трансформираат и продуктите и услугите на компанијата.

Прочитај повеќе

КИБС ќе работи со IBM Cloud Private решението за дигитална трансформација

КИБС ќе работи со IBM Cloud Private решението за дигитална трансформација

Со примена на IBM Private Cloud решенијата, компанијата КИБС се усогласи со регулаторните и безбедносните стандарди и доби платформа за брз развој на своите дигитални услуги.

Прочитај повеќе

Кина гради систем за вештачки дожд три пати поголем од Шпанија

Кина гради систем за вештачки дожд три пати поголем од Шпанија

Десетици илјади печки ќе бидат соодветно поставени низ одбрани локации на Тибет за да произведат дожд што ќе задоволи површина од 1,6 милиони километри квадратни или три пати поголема од територијата на Шпанија.

Прочитај повеќе

Apple ќе ги замени чиповите на Intel со свои

Apple ќе ги замени чиповите на Intel со свои

Иницијативата наречена Kalamata е сè уште во рана фаза од развојот, но ќе биде значаен дел од големата стратегија на Apple чијашто цел е сите уреди на компанијата да работат беспрекорно.

Прочитај повеќе

Amazon патентираше дрон што ќе “комуницира“ со корисниците

Amazon патентираше дрон што ќе “комуницира“ со корисниците

Така, беспилотното летало би можело да се приближи до луѓето, ако тие му мафтаат со рака, или да се оддалечи, ако на пример налутено врескаат.

Прочитај повеќе

Facebook изгуби повеќе од 80 милијарди долари

Facebook изгуби повеќе од 80 милијарди долари

Нето вредноста на Цукерберг падна за околу 14 милијарди долари, но сепак, тој се уште вреди 61 милијарда долари.

Прочитај повеќе

Apple со 13 нови емотикони за подобра инклузија на лицата со инвалидитет

Apple со 13 нови емотикони за подобра инклузија на лицата со инвалидитет

Предложените емотикони прикажуваат корисници на инвалидска количка, лица со оштетен вид, лица со вештачки екстремитети, како и лица со апарат за уво.

Прочитај повеќе

Сензор за заби што “води сметка“ за исхраната

Сензор за заби што “води сметка“ за исхраната

Сензорот директно се монтира на заб и безжично комуницира со мобилен уред, а може да пренесува информации за гликоза, сол и алкохол.

Прочитај повеќе

Како функционира Safe Kids софтверот за заштита на децата на интернет

Како функционира Safe Kids софтверот за заштита на децата на интернет

Разговорот со децата е клучен, а тие во родителите треба да гледаат авторитет, но и пријател кој може да им помогне во овој дел и враќање назад од дигитализацијата нема да има, па затоа треба целосно да го прифатиме новото време и така да ги заштитиме децата.

Прочитај повеќе

Volterman – паметен паричник со вградена камера што штити од крадци

Volterman –  паметен паричник со вградена камера што штити од крадци

Тимот којшто го креираше Volterman, планира до 2027 да направи опција преку паричникот да може да се полни и електричен автомобил.

Прочитај повеќе

ЕУ предлага данок за Facebook, Google и други технолошки компании

ЕУ предлага данок за Facebook, Google и други технолошки компании

Половина од засегнатите компании со овој даночен план се американски, а третина европски.

Прочитај повеќе

Илон Маск може да заработи 55,8 милијарди долари од Tesla

Илон Маск може да заработи 55,8 милијарди долари од Tesla

За да ја добие највисоката “награда“ Tesla треба да вреди 12 пати повеќе од General Motors, најголемиот производител на возила во САД, чија што вредност моментално е 52,9 милијарди долари.

Прочитај повеќе

LSEV – првиот 3D печатен електричен автомобил во светот

LSEV – првиот 3D печатен електричен автомобил во светот

Автомобилот од 7.500 долари, којшто тежи само 992 килограми, може да се отпечати за само три дена.

Прочитај повеќе

Google вложува 300 милиони долари за поддршка на новинарството

Google вложува 300 милиони долари за поддршка на новинарството

Освен тоа мега пребарувачот старуваше и проект во партнерство со Универзитетот Стенфорд под името MediaWise, чија што цел е да им помогне на младите читачи да разликуваат вистински од лажно пласирани вести на интернет.

Прочитај повеќе

Siemens ја отвора најголемата фабрика за 3D печатење во Велика Британија

Siemens ја отвора најголемата фабрика за 3D печатење во Велика Британија

Siemens има за цел новата фабрика да стане “глобален центар“ во којшто ќе работат инженери од врвна класа, металурзи и специјалисти за производство.

Прочитај повеќе

Microsoft ќе ја користи сончевата енергија од покривите од Сингапур

Microsoft ќе ја користи сончевата енергија од покривите од Сингапур

Целта на Microsoft е оваа година да искористи обновливи извори за 50% од енергетските потреби во своите 100 центри за податоци, коишто се шират низ повеќе од 40 земји.

Прочитај повеќе

SonarPen – паметно пенкало за iPad и таблет

SonarPen – паметно пенкало за iPad и таблет

Батеријата на обичните вакви пенкала трае една или две години, додека SonarPen нема рок на траење. Моментално, пенкалото е достапно во четири различни бои.

Прочитај повеќе

Горе