Според податоција на Агенцијата за стопански регистри на Србија, Петрохемија од Панчево остварила најголема нето добивка во 2017 година, пишува Bizlife.

Агенцијата објави листа на 100 нај… компании минатата година, каде според профитот се најдоа седум јавни компании. Сепак највисока бонитетна оцена A не доби ниедно од нив, дека B добија голем број.

Листата била изработена според податоци за 102.395 фирми поврзани со приходите од работење, нето добивка, средства, капитал и загуба.

Според анализата на Агенцијата Петрохемија Панчево ги остварила добрите резултати благодарение на примената на претходно подготвен план за реорганизација.

Воторпласирана на листата најдобри јавни компании е Нафтена индустрија Србија (NIS), додека трета е Србија Гас.

Фото: Петрохемија