pexels-photo-842554

Фото: Pexels

Сигурно не сакате вашата успешно завршената задача, проект или обврска, да остане незабележана. Не ретко се случува вложениот труд на работникот да не се цени доволно, а тоа да биде причина за дополнителен проблем.

Како да постапите ако не ги добиете заслугите за стореното, во продолжение.

Вреднувајте се самите себе

Пред да ги обвините другите дека не ве вреднуваат вас и вашиот труд, важно е да се запрашате дали вие самите се вреднувате. Не можат вашиот шеф и колегите да го ценат вашиот труд, доколку вие самите не си го цените.

Бидете искрени со себе си

Запрашајте се дали сте целосно посветени на работата и дали давате навистина се од себе? Одговорот на ова прашање ќе ви помогне многу. Доколку ги криете вашите способности, останатите нема ни да знаат дека ги имате. Покажете се во најдобро светло.

Почнете да размислувате за промени

Не се прашувајте зошто вашиот труд не е вреднуван, прашајте се што треба да направите за тоа да се промени и да се чувствувате ценето.

Знајте кога да треба да свртите нов лист

Ако сте дале до знаење дека вашиот труд смее да се потценува, а сепак ништо не се променило, тогаш навистина е време да продолжите понатаму. Можеби нема да биде лесно да го напуштите работното место, но она што е најважно сте вие самите.

Запамтете дека вие го имате клучот на вашата вредност и од вас зависи колку ценети ќе бидете.