Романија во топ 10-те европски земји по раст на стартапите

Романија во топ 10-те европски земји по раст на стартапите

Анкетата рангира 30 земји врз основа на тоа колку нови бизниси се регистрирани помеѓу 2013 и 2017 година и кои се најпопуларните индустрии во секоја земја.

Прочитај повеќе

CEED Македонија и WorldChicago организираат бизнис самит Doing Business in Data-Driven Society

CEED Македонија и WorldChicago организираат бизнис самит Doing Business in Data-Driven Society

На настанот ќе се дискутира за тоа како бизнисите можат да го подобрат нивниот начин на работење преку користење и менаџирање на податоците на најдобрите можни начини.

Прочитај повеќе

Starbucks ќе овозможи плаќање со криптовалути

Starbucks ќе овозможи плаќање со криптовалути

Како што велат од компанијата овој чекор е само уште еден обид да се биде иновативен и да им се понуди на клиентите поширок спектар на услуги при плаќање.

Прочитај повеќе

Исклучување од котација на акциите издадени од Јака 80 АД Радовиш

Исклучување од котација на акциите издадени од Јака 80 АД Радовиш

Акциите издадени од Јака 80 АД Радовиш ќе бидат исклучени од котација на Официјалниот пазар на Берзата почнувајќи од 01.08.2018 година (Среда).

Прочитај повеќе

Цукерберг ќе отвора канцеларии во Кина

Цукерберг ќе отвора канцеларии во Кина

Земјата е најголемиот пазар за социјални медиуми, иако не дозволува пристап на Twitter, Facebook и YouTube.

Прочитај повеќе

За шест месеци во Турција се отвориле 46.258 нови компании

За шест месеци во Турција се отвориле 46.258 нови компании

Погледнато статистички за период од шест месеци, Турција бележи пораст од 27,4 % по бројот на новоформираните компании, достигнувајќи бројка од 46.258 компании.

Прочитај повеќе

Акциите на Комерцијална Банка најтргувани на Берзата

Акциите на Комерцијална Банка најтргувани на Берзата

На берзата најмногу се тргувало со акции, дури 68% од прометот е направен со продажба на акции.

Прочитај повеќе

Започна летното бизнис патување за млади професионалци од дијаспората

Започна летното бизнис патување за млади професионалци од дијаспората

Двонеделното бизнис патување вклучува стажирање во компанија по избор на учесниците, неколку екскурзии низ земјава, како и настани за вмрежување.

Прочитај повеќе

Walmart и Microsoft во сојуз против Amazon

Walmart и Microsoft во сојуз против Amazon

Со ова двете компании го официјализираат својот сојуз против Amazon на растечкиот пазар за онлајн трговија

Прочитај повеќе

Што е Co-marketing?

Што е Co-marketing?

Клучот за успехот е да се најде производ/услуга што сосема ќе одговара на она што го нуди вашата компанија и истовремено нема да претставува конкуренција.

Прочитај повеќе

Скопје по седми пат домаќин на Самитот Македонија2025

Скопје по седми пат домаќин на Самитот Македонија2025

Официјалната програма на Самитот ќе биде исполнета со над 20 панел-дискусии и паралелни работилници.

Прочитај повеќе

Бенефитите од социјалното претприемништво – тридневен настан во Битола

Бенефитите од социјалното претприемништво – тридневен настан во Битола

Целта на обуката во Битола е и интензивирање на соработката на социјалните претпријатија со традиционалниот бизнис сектор. 

Прочитај повеќе

Промовиран концептот на овластен економски оператор

Промовиран концептот на овластен економски оператор

Вчера во Скопје беше промовиран концептот за овластен економски оператор (ОЕО) во Република Македонија, како и неговото значење за економските оператори. Настанот го организираше Царинската управа на Република Македонија во соработка со Проектот за УСАИД за регионален економски раст. Статусот на ОЕО е меѓународно признаена марка за квалитет, која укажува на тоа дека економските оператори во Република Македонија (производители, извозници, увозници, шпедитери, транспортери) во меѓународниот синџир на снабдување се безбедни и сигурни и дека нивните …

Прочитај повеќе

Стартап Македонија ги идентификува недостатоците во македонскиот стартап екосистем

Стартап Македонија ги идентификува недостатоците во македонскиот стартап екосистем

На прес конференцијата одржана во Скопје беа презентирани резултатите од истражувањето за состојбата на стартап екосистемот во Македонија, спроведено од Стартап Македонија, со поддршка од Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем. За целите на истражувањето, од јануари до април 2018 година беа интервјуирани 65 стартап компании и 20 организации за поддршка на стартапи (инкубатори, акцелератори, тренинг центри,  итн.), како главните чинители во стартап екосистемот. Главните проблеми кои беа идентификувани со истражувањето се ниската …

Прочитај повеќе

Деловни тенденции во преработувачката индустрија

Деловни тенденции во преработувачката индустрија

Дражавниот завод за статистика ги објави информациите за деловните тенденции во преработувачката индустрија за мај 2018 година. Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај 2018 година е зголемен за 0,2 процентни поени во однос на април 2018 година и изнесува 19,5, а во однос на мај 2017 година е зголемен за 3,0 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во мај 2018, е поповолна во …

Прочитај повеќе

Brodosplit ќе гради експедициски брод од 110 милиони долари

Brodosplit ќе гради експедициски брод од 110 милиони долари

Хрватското бродоградилиште Brodosplit ќе прави брод вреден 110 милиони евра, наменет за крстарење во поларните подрачја, пишува SeeBiz. Бродот ќе биде во класата Polar Class 6, а според желбите на нарачателот, Quark Expeditions од Сиетл, САД, ќе биде и најголемиот крузер што бил изграден некогаш во таа класа. Станува збор за најлуксузниот патнички брод за крстарење во поларните подрачја, којшто ќе може да угости 200 патника, сместени во 103 луксузно опремени кабини, за кои ќе се грижат 116 …

Прочитај повеќе

Кинеските компании го пополнија спонзорскиот јаз за престојното Светско првенство во фудбал

Кинеските компании го пополнија спонзорскиот јаз за престојното Светско првенство во фудбал

Приходите од спонзорите на FIFA во пресрет на Светското првенство во фудбал, паднаа од 1,6 на 1,45 милиони американски долари, пишува BBC, повикувајќи се на податоците од истражувањето на компанијата за глобално истражување на пазарот, Нилсен. Според нив, Светското првенство во фудбал Русија 2018 била “потешка продажба” отколку претходните две светски првенства. Вклучувањето на кинеските спонзори буквално го спасија престојниот куп откако поголем број од големите спонзори заминаа по корупцискиот скандал во FIFA. Најголемата кинеска компанија за …

Прочитај повеќе

Повик за учество во едукативна и развојна програма за основање нови социјални претпријатија

Повик за учество во едукативна и развојна програма за основање нови социјални претпријатија

Центарот за развој на претприемачи и менаџери CEED Македонија од Скопје објавува отворен повик за едукативна и развојна програма за основање нови социјални претпријатија и јакнење на новоформираните. Работилницата ќе се одржи на 27, 28 и 29-ти јуни 2018-та година во Струга, а во рамките на проектот, „SE – Bridge“ финансиран од ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Албанија на Европската унија. Целта на проектот е зајакнување на социјалните претпријатија (СП) во прекуграничниот регион преку …

Прочитај повеќе

Tip of the Week со ново интернационално издание на англиски јазик

Tip of the Week со ново интернационално издание на англиски јазик

По успешната кампања на глобалната платформа Кикстартер, на крајот од минатата година, тимот на Tip of the Week изминативе месеци интензивно работеше на издавање на интернационалното издание на Tip of the Week на англиски јазик и навремена испорака на наградите на поддржувачите. Изданието сoдржи 39 совети од 24 автoри од 8 земји од регионот (Македонија, Србија, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Словенија, Косово, Бугарија), и многу практични примери и вежби за унапредување на нашиот …

Прочитај повеќе

EBAN нуди можност на македонски стартапи да го претстават својот бизнис пред инвеститори

EBAN нуди можност на македонски стартапи да го претстават својот бизнис пред инвеститори

Крајниот рок за поднесување на апликација е 12 јуни 2018 година.

Прочитај повеќе

Светозар Јаневски прогласен за личност на годината во Југоисточна Европа

Светозар Јаневски прогласен за личност на годината во Југоисточна Европа

Добитници на оваа специјална награда која се доделува во рамки на Фестивалот SEE a Paris се истакнати личности од регионот кои со своето делување и поддршката што ја обезбедуваат за културата, уметноста и останатите значајни општествени дејности значително придонесуваат за негувањето на европските вредности и севкупната европеизација на регионот на Југоисточна Европа.

Прочитај повеќе

Зоолошка градина и Vivax потпишаа меморандум за спонзорство

Зоолошка градина и Vivax потпишаа меморандум за спонзорство

Меморандумот за спонзорство кој се потпиша помеѓу Vivax и зоолошката градина во Скопје вклучува и високо квалитетни клима уреди кои ќе имаат задача да ја заштитат и прилагодат климата на некои од животните во самата зоолошка.

Прочитај повеќе

НЛБ Банка по трет пат го одржа семинарот Жени во Бизнис

НЛБ Банка по трет пат го одржа семинарот Жени во Бизнис

Семинарот е дел од програмата Жени во Бизнис финансирана од ЕБОР, Шведска, Луксембург и Специјалниот фонд на акционери на ЕБОР и имплементиран во соработка со НЛБ Банка АД Скопје.

Прочитај повеќе

Јавна расправа: Дали постои поволна клима за развој на женско претприемништво?

Јавна расправа: Дали постои поволна клима за развој на женско претприемништво?

Како дел од проектот беше формиран и Национален совет за женско претприемништво (НСЖП) кој е прв и единствен совет за женско претприемништво кој делува на национално ниво.

Прочитај повеќе

Горе