ФИТР: Институциите да функционираат како ентитет

ФИТР: Институциите да функционираат како ентитет

Експертите препорачуваат и дел од институциите чиишто надлежности на хартија се преклопуваат да се консолидираат во една или неколку.

Прочитај повеќе

Зголемен бројот на издадени одобренија за градење во март

Во март оваа година се издадени 277 одобренија за градење, што е за 56,5% повеќе во однос на истиот месец од претходната година.

Прочитај повеќе

Црна Гора: Скоро 72% од младите живеат со родителите

Црна Гора: Скоро 72% од младите живеат со родителите

Скоро 72% од младите во Црна Гора живеат со своите родители, меѓу нив и огромен број од оние кои имаат постојана работа и се на возраст од околу 30 години.

Прочитај повеќе

Зголемен бројот на туристи во март

Зголемен бројот на туристи во март

Бројот на туристите во март 2019 година, во однос на истиот период лани, е зголемен за 1,8%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 3,8%.

Прочитај повеќе

Граѓаните и фирмите ќе можат онлајн да ги следат предметите за приватизација 

Граѓаните и фирмите ќе можат онлајн да ги следат предметите за приватизација 

Се работи на решавање на поднесените предмети за приватизација и дека од 310.000 поднесени, останати се околу 90.000 предмети за решавање.

Прочитај повеќе

Граѓани и компании во УЈП должат 8,7 милијарди денари

Граѓани и компании во УЈП должат 8,7 милијарди денари

На оваа Листа на должници се најдоа 1.934 правни лица како должници, што е за 75 повеќе од претходниот месец и 2.409 физички лица, што е за 183 повеќе од претходната листа.

Прочитај повеќе

НБРМ го усвои новиот Квартален извештај со макроекономските проекции за 2019 – 2021 година

НБРМ го усвои новиот Квартален извештај со макроекономските проекции за 2019 – 2021 година

За оваа и за следните две години се очекува вкупните депозити во финансискиот систем во просек да остварат раст од 8,4%.

Прочитај повеќе

Народната банка ја додели Годишната награда за 2019 година

Народната банка ја додели Годишната награда за 2019 година

Право на учество имаа авторите од земјава на возраст до триесет и пет години, при што секој автор можеше да конкурира само со еден труд, којшто задолжително требаше да содржи и осврт кон македонската економија на соодветната тема.

Прочитај повеќе

Поголема соработка меѓу домашните и странските инвеститори за побрз индустриски развој

Поголема соработка меѓу домашните и странските инвеститори за побрз индустриски развој

За поголем развој на индустријализација во земјата важно и потребно е да се реши како домашната економија да биде поттикната од директните странски инвестиции, односно како соработката помеѓу домашната економија и директните странски инвестиции да се зголеми.

Прочитај повеќе

НБРМ: Објавен нов едукативен текст од серијалот Економија за секого

НБРМ: Објавен нов едукативен текст од серијалот Економија за секого

Серијалот Економија за секого содржи текстови коишто накратко обработуваат значајни прашања од доменот на работењето на централната банка, работењето на деловните банки и макроекономијата. Преку едноставен и разбирлив начин, се објаснети соодветните теми, за да бидат појасни за широката јавност, што би придонесло за подигнување на финансиската едукација на населението во нашата земја. Целосниот текст Што треба да знаете за колатералот при барање кредит од банка?, можете да го прочитате на следнов линк. Фото: НБРМ

Прочитај повеќе

Зголемен индикаторот на доверба во трговијата на мало во првото тримесечје

Зголемен индикаторот на доверба во трговијата на мало во првото тримесечје

Фото: Pexels Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во трговијата на мало во првото тримесечје од 2019 година е за 0,3 процентни поени повисок во однос на претходното тримесечје, а e зголемен за 0,9 процентни поени во однос на првото тримесечје од 2018 година. Eкономската состојба на деловните субјекти во првото тримесечје од 2019 година е поповолна во однос на претходното тримесечје, а e поповолна и во однос на истото тримесечје …

Прочитај повеќе

Секој жител на земјава лани создал по 412 килограми отпад

Секој жител на земјава лани создал по 412 килограми отпад

Годишното количество на создаден комунален отпад по жител во 2018 година изнесува 412 килограми по жител, што е за 8,6% повеќе од истото количество во 2017 годинA.

Прочитај повеќе

Колкав дел од Европа е во “сопственост” на Кина?

Колкав дел од Европа е во “сопственост” на Кина?

Според Европската комисија, Кина претставува “системски ривал“ и “стратешки конкурент“.

Прочитај повеќе

Кои се најмизерни земји во светот?

Кои се најмизерни земји во светот?

Што е заедничко за овие 11 земји: Венецуела, Аргентина, Јужна Африка, Турција, Грција, Украина, Шпанија, Уругвај, Бразил, Србија и Саудиска Арабија?

Прочитај повеќе

Топ пет најплатени професии во нашата земја

Топ пет најплатени професии во нашата земја

Програмерите во земјава се најплатени, според податоците на Државниот завод за статистика, па нивната просечна исплатена месечна бруто плата по вработен изнесува 85.380 денари.

Прочитај повеќе

НБ: Подобри сигнали за економската активност на почетокот на 2019 година

НБ: Подобри сигнали за економската активност на почетокот на 2019 година

Во текот на првите два месеца од 2019 година се забележуваат поволни движења во домашната економија, на страната на понудата.

Прочитај повеќе

Зголемен индикаторот на доверба во градежништвото во првото тримесечје

Зголемен индикаторот на доверба во градежништвото во првото тримесечје

Според оценката на раководителите на деловните субјекти од областа на градежништвото, индикаторот на доверба во првото тримесечје од 2019 година е повисок за 0,5 процентни поени во однос на четвртото тримесечје од 2018 година.

Прочитај повеќе

Раст на кредитите и депозитите на корпоративниот сектор во март

Раст на кредитите и депозитите на корпоративниот сектор во март

Поголемо учество кон месечниот раст имаат кредитите одобрени во странска валута, додека годишниот раст во најголем дел се должи на кредитите одобрени во денари.

Прочитај повеќе

Просечната исплатена нето плата во февруари е 24.192 денари

Просечната исплатена нето плата во февруари е 24.192 денари

Просечната месечна исплатена нето плата по вработен, во февруари 2019 година, изнесува 24.192 денари, додека во бруто износ е 35.901 денар.

Прочитај повеќе

СБ: Создавање на можности за сите преку сеопфатен и одржлив раст во Северна Македонија

СБ: Создавање на можности за сите преку сеопфатен и одржлив раст во Северна Македонија

Поддршка за побрз, сеопфатен и одржлив раст во Република Северна Македониjа претставува цел на новата четиригодишна рамка за партнерство со земјата.

Прочитај повеќе

Зголемен индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во март

Зголемен индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во март

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во март 2019 година е зголемен за 0,2 процентни поени во однос на февруари 2019 година и изнесува 20,7, а во однос на март 2018 година е зголемен за 1,6 процентни поени.

Прочитај повеќе

Цената на златото до крајот на годината би можела да достигне 1.400 долари

Цената на златото до крајот на годината би можела да достигне 1.400 долари

Може да очекува златото да продолжи да се тргува во тој распон во следните месеци. Но, во другата половина од годината може да се очекува цената да порасне и да достигне 1.400 долари до крајот на годината.

Прочитај повеќе

Соработка меѓу УЈП и Даночната управа на Црна Гора за намалување на даночната евазија

Соработка меѓу УЈП и Даночната управа на Црна Гора за намалување на даночната евазија

Меморандум за соработка со којшто меѓу другото е со цел зголемување на ефикасноста во борбата против даночната евазија во двете земји.

Прочитај повеќе

Цени во земјоделството во март

Цени во земјоделството во март

Индексот на цените во земјоделството во март 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.1 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 1,3%.

Прочитај повеќе

Горе