АД ЕЛЕМ додели стипендии на тројца нови студенти од Техничкиот факултет во Битола

АД ЕЛЕМ додели стипендии на тројца нови студенти од Техничкиот факултет во Битола

За секого од нив, компанијата издвојува по 6.000 денари месечно, десет месеци во годината.

Прочитај повеќе

ЕВН со предупредување за лажни профили на социјалните мрежи

ЕВН со предупредување за лажни профили на социјалните мрежи

Во таа насока компанијата сака да ја информира јавноста дека моменталните профили на социјалните мрежи во коишто се користи името на ЕВН, се лажни и содржините кои се наоѓаат на нив се злоупотреба и измама.

Прочитај повеќе

Во Јужен Банат ќе “никнат“ ветерници во вредност од милијарда евра

Во Јужен Банат ќе “никнат“ ветерници во вредност од милијарда евра

Паркот со ветерници ќе го градат инвеститори од Абу Даби, Белгија и Холандија, кои после десетгодишно опсежно истражување утврдиле дека тој регион е најповолен за таков вид вложувања.

Прочитај повеќе

ЛУКОИЛ отвори бензинска станица во Гевгелија, пред влезот во Грција

ЛУКОИЛ отвори бензинска станица во Гевгелија, пред влезот во Грција

Бензинската станица e изградена во новиот корпоративен стил на компанијата и се простира на површина од 3.400 м2, со објект од 420 м2.

Прочитај повеќе

Блок 1 на РЕК Битола ставен во функција по капиталниот ремонт

Блок 1 на РЕК Битола ставен во функција по капиталниот ремонт

По капиталниот ремонт на Блок 1 на Термоелектраната Битола, започнуваат ремонтни активности на вториот блок кои ќе траат до 10 септември, а ремонт на третиот блок на РЕК Битола предвидено е да се реализира од 10 септември до 15 октомври.

Прочитај повеќе

C-224 лампа што користи LiFi технологија за пренос на податоци

C-224 лампа што користи LiFi технологија за пренос на податоци

LiFi е технологија, прв пат развиена на Универзитетот во Единбург, којашто користи светлосни бранови за пренесување на податоци наместо радио бранови како што користи Wi-Fi конекцијата.

Прочитај повеќе

Вкупна потрошувачка по видови енергенти за мај

Вкупна потрошувачка по видови енергенти за мај

Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 66,2 % во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, додека 90,4 % од вкупната потрошувачка на јаглен се употребени за производство на електрична енергија.

Прочитај повеќе

Бензините поевтини за еден, дизелот за 1,5 денари

Бензините поевтини за еден, дизелот за 1,5 денари

Така, во следните две недели цената на ЕУРОСУПЕР БС95 ќе изнесува 71,00 ден/лит, на ЕУРОСУПЕР БС-98 73,00 ден/лит, додека малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) ќе изнесува 51,50 ден/лит.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ продаде вишоци електрична енергија за 796.080 евра

ЕЛЕМ продаде вишоци електрична енергија за 796.080 евра

Ова е петта аукција за продажба на електрична енергија од почетокот на годинава.

Прочитај повеќе

Се исклучува Блок 2 во РЕК Битола

Се исклучува Блок 2 во РЕК Битола

РЕК Битола ќе го продолжи континуираното производството на електрична енергија преку Блок 3, додека пак, на Блок 1 привршува капиталниот ремонт и набрзо потоа ќе се вклучи на мрежата.

Прочитај повеќе

Повик од Регулаторна комисија за енергетика

Повик од Регулаторна комисија за енергетика

Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија ги повикува сите заинтересирани страни да достават свои сугестии, забелешки и предлози, најдоцна до 30.07.2018 година, а кои се однесуваат на Предлог – Правилникот за сертификација на оператор на електропреносен систем и оператор на систем за пренос на природен гас.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ продаде вишоци енергија и инкасираше над 2 милиони евра

ЕЛЕМ продаде вишоци енергија и инкасираше над 2 милиони евра

Ова е четврта аукција за продажба на електрична енергија од почетокот на годинава и досега ЕЛЕМ има продадено вкупно 205.560 MWh и остварен приход од 10.799.558 евра.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ со 70,5% повеќе производство од планираното за периодот

ЕЛЕМ со 70,5% повеќе производство од планираното за периодот

Досега најголемо производство во однос на планот имаат ХЕЦ Шпилје која заклучно со 30 јуни испорачала 267.505 MWh и ХЕЦ Глобочица 160.115 MWh, или двојно повеќе од планираното за овој период од годината.

Прочитај повеќе

Најголемиот холандски стадион ќе се напојува со батерии од Nissan

Најголемиот холандски стадион ќе се напојува со батерии од Nissan

Овие батерии инаку се исти како оние што се користат во електричните автомобили на Nissan Leaf , со што компанијата Nissan станува еден од стратешките партнери во проектот.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ ги продолжи договорите за стипендирање на 12 студенти на Техничкиот факултет во Битола

ЕЛЕМ ги продолжи договорите за стипендирање на 12 студенти на Техничкиот факултет во Битола

Станува збор за студенти од прва, втора и трета година кои веќе користат стипендии од АД ЕЛЕМ, а правото го стекнале со исполнувањето на критериумите предвидени во договорот, односно задржале просек не помал од 8 (осум).

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ распишува конкурс за стипендирање студенти од Техничкиот факултет во Битола

ЕЛЕМ распишува конкурс за стипендирање студенти од Техничкиот факултет во Битола

Висината на стипендијата изнесува 6.000,00 денари месечно и ќе се доделува за времетраење од 10 (десет) месеци годишно, со можност за продолжување или за прекин, во зависност од исполнувањето на обврските од страна на студентите пропишани со Договорот за стипендирање

Прочитај повеќе

ДЗС: Вкупна потрошувачка по видови енергенти во април

ДЗС: Вкупна потрошувачка по видови енергенти во април

Државниот завод за статистика ги објави податоците за потрошувачката по видови енергенти за месец април 2018 година. Според соопштението од ДЗС во април 2018 година во Република Македонија вкупната потрошувачка по видови енергенти изнесува 539.955 МWh електрична енергија, 6.391 мил. нм3 природен гас, 291.161 тон јаглен и 84.814 тони нафтени продукти. Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 66,7 % во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, додека 91,6 % од вкупната потрошувачка на јаглен се …

Прочитај повеќе

Промовиран концептот на овластен економски оператор

Промовиран концептот на овластен економски оператор

Вчера во Скопје беше промовиран концептот за овластен економски оператор (ОЕО) во Република Македонија, како и неговото значење за економските оператори. Настанот го организираше Царинската управа на Република Македонија во соработка со Проектот за УСАИД за регионален економски раст. Статусот на ОЕО е меѓународно признаена марка за квалитет, која укажува на тоа дека економските оператори во Република Македонија (производители, извозници, увозници, шпедитери, транспортери) во меѓународниот синџир на снабдување се безбедни и сигурни и дека нивните …

Прочитај повеќе

АД ЕЛЕМ повторно ќе продава вишоци електрична енергија

АД ЕЛЕМ повторно ќе продава вишоци електрична енергија

АД ЕЛЕМ вчера ги објави количините на вишок електрична енергија кои ќе бидат понудени на продажба за периодот август и септември 2018 година. Според соопштението од компанијата, за август  2018 се понудени вкупни количини од 13.800 MWh електрична енергија, а за септември 21.600 MWh. Пријавувањето на економските оператори за учество во процедурата на продажба на електрична моќност и енергија е отворено до 4 Јули 2018 до 9.00 часот. Продажбата ќе се врши со спреведување на …

Прочитај повеќе

ХЕС Црн Дрим годинава ќе оствари рекордно производство на струја

ХЕС Црн Дрим годинава ќе оствари рекордно производство на струја

Хидроенергетскиот слив (ХЕС) Црн Дрим, што го сочинуваат хидролектраните Шпиље и Глобочица веќе го реализираше годишниот план за производство на електрична енергија, се вели во соопштението од АД ЕЛЕМ. За пет месеци, двете електрани произвеле вкупно 364 милиони киловат часови електрична енергија, што значи комплетно исполнување на предвиденото за годинава. Ова е како резултат на исклучително поволната хидрологија, периодов, но и на подготвеноста на електромашинската опрема во ХЕС Црн Дрим. Во ХЕ Шпиље произведени се …

Прочитај повеќе

Фосилните извори во иднина ќе бидат примарен извор за светските енергетски потреби

Фосилните извори во иднина ќе бидат примарен извор за светските енергетски потреби

Од вкупната сума од 14, 3 илјади милијарди долари, 11,3 ќе се алоцираат на конструкција на нови централи кои ќе произведуваат додатен капацитет од  6.700 гигавати, а останатите ќе одат кон градење на дистрибутивна инфраструктура со цел да се пренесе електричната енергија, покажуваат анализите.

Прочитај повеќе

Користењето на алтернативни горива ќе го намали загадувањето и ќе ја зголеми конкурентноста на економијата

Користењето на алтернативни горива ќе го намали загадувањето и ќе ја зголеми конкурентноста на економијата

Употребата на алтернативните горива во индустријата ќе донесе видливи придобивки за животната средина, за општеството и за економијата на земјата и затоа нивната употреба во Македонија треба да се охрабри и стимулира, по примерот на развиените земји и членките на Европската Унија. Ова е еден од заклучоците и препораките на учесниците на панел-дискусијата посветена на темата за употребата на алтернативните горива во Македонија, во организација на Центарот за почисто производство при Машинскиот факултет во Скопје …

Прочитај повеќе

Романија станува еден од најголемите произведувачи на природен гас во Европа

Романија станува еден од најголемите произведувачи на природен гас во Европа

Романија би можела да стане третиот по големина производител на природен гас во Европа, благодарение на оф-шор проектите во Црното море, пишува Romania Insider, повикувајќи се на студијата на Франсоа Реис Мутон, директор за европски прашања при Меѓународната асоцијација за производители на нафта и гас. Потенцијалните ресурси на Романија во Црното Mоре се над 200 милијарди кубни метри, и тоа дефинитивно ќе ја промени структурата на најголеми снабдувачи со гас во Европа. Според студијата на …

Прочитај повеќе

Најголемата соларна електрана во светот, вредна 9 милијарди долари

Најголемата соларна електрана во светот, вредна 9 милијарди долари

Мароко е на чекор до комплетирање на најголемата соларна електрана на светот, комплексот Noor, кој во најголем дел е веќе изграден во мароканската пустина, недалеку од градот Уарзазате, пишува CNN. Првата фаза, Noor 1, е во погон од февруари 2016 година, додека другите две фази се во завршна етапа и би требало да започнат со работа до крајот на годината. Целта на овој проект е до 2020 година, 42% од вкупната побарувачка на енергија во Мароко …

Прочитај повеќе

Горе