Библиотека и плоштад во Сиднеј ја користат сончевата енергија и дождовницата

Библиотека и плоштад во Сиднеј ја користат сончевата енергија и дождовницата

Креативноста и еколошкиот пристап му донесе и прво место на овој проект на глобалниот натпревар за дизајн.

Прочитај повеќе

Деветте вештачки острови во Данска ќе “произведуваат“ обновлива енергија

Деветте вештачки острови во Данска ќе “произведуваат“ обновлива енергија

Заедно со ветерните турбини и останатите одржливи технологии, фабриката се очекува да произведува над 300.000 MWh обновлива енергија, или колку што користи четвртина од популацијата на Копенхаген.

Прочитај повеќе

Хотелскиот синџир Paradores ќе користи енергија само од обновливи извори

Хотелскиот синџир Paradores ќе користи енергија само од обновливи извори

Хотелскиот синџир, којшто е стар 90 години, потпиша договор со шпанскиот комунален гигант Endesa со цел енергијата што ќе се користи во објектите да доаѓа од  проверени “зелени“ извори.

Прочитај повеќе

Фото: Малдиви доби ресорт што целосно се напојува со сончева енергија

Фото: Малдиви доби ресорт што целосно се напојува со сончева енергија

Фотоволтаичниот покрив има максимална моќност од 320-kW, а за изградба на ресортот користено е квалитетно дрво од шуми во Канада, Нов Зеланд и Индонезија.

Прочитај повеќе

Награда од милиони долари за најиновативен систем за ладење

Награда од милиони долари за најиновативен систем за ладење

На десетте финалисти ќе им бидат доделени 200.000 долари за да изградат функционални прототипови во ноември следната година, а победничкото решенија ќе добие еден милион долари.

Прочитај повеќе

Египет наскоро го пушта во употреба најголемиот соларен парк во светот

Египет наскоро го пушта во употреба најголемиот соларен парк во светот

Соларните централи на комплексот ќе бидат оперирани од 4.000 работници и ќе генерираат околу 1,8 гигават електрична енергија, што пак ќе обезбеди енергија за стотици илјади домаќинства, но и деловни субјекти.

Прочитај повеќе

Соларните системи можат да обезбедат порентабилно производство за земјоделците

Соларните системи можат да обезбедат порентабилно производство за земјоделците

Денеска во Прилеп здруженијата ЛАГ Агро Лидер и Солар Македонија одржаа заедничка презентација пред фармери од Пелагонија на тема внесување на соларни системи и одржлива енергија во земјоделското производство во регионот.

Прочитај повеќе

Презентација за соларни системи во земјоделското производство во Пелагонија

Презентација за соларни системи во земјоделското производство во Пелагонија

Со здружени сили, двете организации ќе работат на модернизација и зголемување на рентабилноста на фармите во регионот преку употреба на обновливи извори на енергија.

Прочитај повеќе

Sun Ray – сончев колектор што може да снабди 220 домови со енергија

Sun Ray – сончев колектор што може да снабди 220 домови со енергија

Освен за снабдување со енергија станарите и посетителите можат да го користат Sun Ray и како крошна за сенка, под која што можат да се одморат.

Прочитај повеќе

The Spark -енергетски ефикасен центар за податоци што обезбедува енергија за цел град

The Spark -енергетски ефикасен центар за податоци што обезбедува енергија за цел град

Градбата ќе биде еден вид на одржлив бизнис парк којшто ќе создаде најмалку 4.000 нови работни места со илјадници домаќинства во околината.

Прочитај повеќе

Apple ќе инвестира 300 милиони долари во изградба на обновливи извори на енергија во Кина

Apple ќе инвестира 300 милиони долари во изградба на обновливи извори на енергија во Кина

Фондот првично ќе им помага на помалите компании што работат за Apple и коишто не се моќни сами да обезбедат средства за инвестиции од ваков вид.

Прочитај повеќе

Ново откритие на MIT може да произведе вода за пиење од пустински воздух

Ново откритие на MIT може да произведе вода за пиење од пустински воздух

Направата на MIT може да “вади“ вода во воздух со 10% влажност и да црпи енергија од соларни панели.

Прочитај повеќе

Студио во форма на соларна коцка што лебди над пејсажот

Студио во форма на соларна коцка што лебди над пејсажот

Оптичките илузии не се несвојствени за архитектурата, но ова интересно студио диајнирано од архитектонското студио на Мет Тиченер од Австралија, навистина лебди над пејсажот. Како што пишува Inhabitat, ова студио е конзолирано на рид, со помош на вградени потпори и е целосно напојувано од соларни панели лоцирани на неговиот покрив. Студиото се наоѓа во Северна Авока, идилична крајбрежна населба во Австралија, големо е 546 квадратни метри и првично е дизајнирано да биде и канцелариски и …

Прочитај повеќе

Samsung преминува исклучиво на обновливи извори на енергија

Samsung преминува исклучиво на обновливи извори на енергија

  Јужнокорејскиот гигант во ИТ секторот, Samsung, најави дека до 2020 година сите свои канцеларии, згради и фабрики во САД, Европа и Кина ќе се напојуваат исклучиво од обновливи извори на енергија, пишува ABC News. Ова е само продолжување на пошироката иицијатива на Samsung за имаплементација на еколошки принципи, енергетска ефикасност и намалување на емисиите на стакленички гасови. После 2020 година целта на Samsung на среден рок е дополнително да го шири користењето на обновливи извори и во …

Прочитај повеќе

Филипинците ќе прават зелен и паметен град за борба против загадувањето во Манила

Филипинците ќе прават зелен и паметен град за борба против загадувањето во Манила

Филипинската метропола, Манила, е најгусто населен град на светот и позната по својот сообраќаен метеж кој не само што има сериозни последици врз животната средина, туку  ги загрозува економските и сите други аспекти на живеење. Затоа земјата создаде прилично амбициозен план за справување со овие прашања, односно ќе изгради нов паметен град кој е зелен и еластичен, пишува Inhabitat. Новиот град e наречен New Clark City и се смета за град близнак на Манила. Се наоѓа …

Прочитај повеќе

Mars Australia во производството ќе користи исклучиво извори на обновлива енергија

Mars Australia во производството ќе користи исклучиво извори на обновлива енергија

Еден од најголемите брендови во прехранбената индустрија, Mars, неодамна објави дека до 2020 година во својот производствен погон во Австралија ќе премине на користење на енергија исклучиво од обновливи извори, пишува Inhabitat. Ова се поклопува со генералната насока на компанијата за комплетно елиминирање на стакленичките гасови во своето производство до 2040 година. За таа цел Mars потпиша договор за купување на компанијата Total Eren, која веќе има свои соларни проекти во Викторија и Нов Јужен Велс. …

Прочитај повеќе

Dandеlion Air – систем за греење ладење што користи енергија од земјата

Dandеlion Air – систем за греење ладење што користи енергија од земјата

Се очекува сопственикот на домот со овој систем да заштеди 20% годишно на трошоци за греење и ладење

Прочитај повеќе

Heineken Hrvatska ќе произведува пиво на соларна енергија

Heineken Hrvatska ќе произведува пиво на соларна енергија

Панелите се од гермаско производство, но и покрај тоа електраната содржи 20% домашни компоненти

Прочитај повеќе

Стокхолм добива оддржлив урбан блок

Стокхолм добива оддржлив урбан блок

Проектот е дело на архитектот Кјеландер Сјоберг, и неодамна победи на натпреварот за одржливи проекти на пристаништето Нака.

Прочитај повеќе

Мобилна канцеларија на сончева енергија

Мобилна канцеларија на сончева енергија

Внатрешноста на канцеларијата вклучува бироа наредени во една линија каде што може да се работи, но има и зона за приватност, одмор и релаксација.

Прочитај повеќе

Макпрогрес – првата македонска компанија што ќе произведува на соларна енергија

Макпрогрес – првата македонска компанија што ќе произведува на соларна енергија

Пиксел Груп е прва фабрика од ваков тип во Македонија и регионот,со површина од 1.500 метри квадратни и со годишен капацитет на производство од 20 мегавати на монокристални и поликристални соларни модули, нам подобро познати како соларни панели.

Прочитај повеќе

Nowlight – ламба што генерира електрична енергија по потреба

Nowlight – ламба што генерира електрична енергија по потреба

Со едно минутно “рачно“ полнење се добиваат 60 минути електрична енергија, а може да се наполни и цела батерија од паметен телефон.

Прочитај повеќе

Над 10 милиони вработени во индустријата за обновливи извори

Над 10 милиони вработени во индустријата за обновливи извори

Покрај соларната енергија која само во Кина вработува 2,2 милиони работници (2/3 од вкупниот број во светот во овој сектор), друг голем работодавач во оваа индустрија се и течните биогорива со 1,9 милион работни места, како и хидроенергијата која “вработува” 1,5 милиони работници.

Прочитај повеќе

Во Бања Лука “никна“ соларно дрво

Во Бања Лука “никна“ соларно дрво

Дрвото се наоѓа во паркот Бан Милосављевиќ, а донирано е од компанијата TELEMAX по повод роденденот на Бања Лука и светскиот Ден на планетата земја.

Прочитај повеќе

Горе