Алкалоид со раст на приходите во првиот квартал од годинава

Алкалоид со раст на приходите во првиот квартал од годинава

Гледано по групи на производи, во структурата на вкупните консолидирани продажби, најголемо учество заземаат производите од сегментот Фармација и тоа 88%.

Прочитај повеќе

Добивката на Алкалоид за дивиденда и инвестиции

Добивката на Алкалоид за дивиденда и инвестиции

Дел од добивката во износ од 458.032.960 денари оди за дивиденда и персонален данок, а остатокот од 390.166.295 денари за инвестиции.

Прочитај повеќе

Алкалоид добитник на Кристално ѕвоно за најтранспарентна компанија на берза

Алкалоид добитник на Кристално ѕвоно за најтранспарентна компанија на берза

Оваа награда го потврдува високото ниво на корпоративно управување во компанијата, како и транспарентноста во работењето и квалитетот на комуникацијата со инвеститорите, институциите, медиумите и јавноста воопшто.

Прочитај повеќе

Реплек ќе им исплаќа дивиденда на своите акционери

Реплек ќе им исплаќа дивиденда на своите акционери

Распределбата ќе се врши од: тековната добивка – 81.381.545 денари, од акумулираната добивка од 2017 година – 31.910.031 денари и дел од законски резерви – 8.623.912 денари.

Прочитај повеќе

Дивиденда за акционерите на Алкалоид

Дивиденда за акционерите на Алкалоид

Датум на стекнување на право на дивиденда за минатата година е 25-ти април, а исплатата на дивиденда ќе започне од 22-ри мај.

Прочитај повеќе

Алкалоид во последните 20 години инвестираше над 200 милиони евра

Алкалоид во последните 20 години инвестираше над 200 милиони евра

Во 2018 година компанијата остварила вкупна продажба од над 159 милиони евра и за прв пат извозот ја надминува бројката од 100 милиони евра, а во последните 20 години вкупните инвестиции на компанијата изнесуваат над 200 милиони евра.

Прочитај повеќе

Алкалоид прокнижи добивка од 862,4 милиони денари во 2018 година

Алкалоид прокнижи добивка од 862,4 милиони денари во 2018 година

Фармацевтската компанија Алкалоид, во период од први јануари до 31-ви декември лани, евидентираше вкупна сеопфатна добивка од 862.411.000 денари.

Прочитај повеќе

Алкалоид потпиша нов меморандум за соработка за програмата за практиканство со два факултета при УКИМ

Алкалоид потпиша нов меморандум за соработка за програмата за практиканство со два факултета при УКИМ

Првиот оглас за ангажман на новата група практиканти во компанијата се планира во март годинава.

Прочитај повеќе

Алкалоид проектира нето добивка од 15,3 милиони евра за 2019 година

Алкалоид проектира нето добивка од 15,3 милиони евра за 2019 година

Фармацевтската компанија Алкалоид планира 2019 година да ја заокружи со нето добивка од 15,3 милиони евра.

Прочитај повеќе

GSK и Pfizer ги здружуваат силите за производство на лекови без рецепти

GSK и Pfizer ги здружуваат силите за производство на лекови без рецепти

Овие две компании пред неколку години формираа заедничка компанија што произведува лекови за ХИВ.

Прочитај повеќе

Kuehne + Nagel отвора глобален дистрибутивен центар во Словенија

Kuehne + Nagel отвора глобален дистрибутивен центар во Словенија

Овој објект е изграден и опремен по еколошки стандарди, а во исто време е во согласност со највисоките безбедносни стандарди и најсовремена технологија за зголемување на сегашниот оперативен капацитет.

Прочитај повеќе

Фондацијата Трајче Мукаетов доделува 40 нови стипендии

Фондацијата Трајче Мукаетов доделува 40 нови стипендии

Годинава, доделени се 40 нови стипендии на 12 студенти на Фармацевтскиот и 28 студенти на Медицинскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј Скопје.

Прочитај повеќе

Алкалоид со добивка од 587,3 милиони денари ги заокружи деветте месеци од оваа година

Алкалоид со добивка од 587,3 милиони денари ги заокружи деветте месеци од оваа година

Фармацевтската компанија Алкалоид во период од први јануари до 30-ти септември оваа година оствари вкупна сеопфатна добивка во висина од 587.393.000 денари.

Прочитај повеќе

Кинеска фирма казнета со 1,3 милијарди долари за незаконско производство на вакцини

Кинеска фирма казнета со 1,3 милијарди долари за незаконско производство на вакцини

Согласно законските одредби дозволата за фармацевтско производство на компанијата е одземена и нејзините незаконски произведени вакцини се конфискувани.

Прочитај повеќе

Алкалоид во првите шест месеци од годинава инвестирал 561,4 милиони денари

Алкалоид во првите шест месеци од годинава инвестирал 561,4 милиони денари

Гледано по групи на производи, во структурата на вкупните консолидирани продажби, најголемо учество заземаат производите од сегментот Фармација и тоа 84%.

Прочитај повеќе

Johnson & Johnson треба да плати рекордни 4,7 милијарди долари оштета

Johnson & Johnson треба да плати рекордни 4,7 милијарди долари оштета

Johnson & Johnson води битка со 9.000  тужби за производи кои содржат талк вклучувајќи ја и носечката пудра за бебиња, но негира дека тие предизвикуваат опасна болест или содржат било каков азбест.

Прочитај повеќе

Hemomont отвори нов погон во Подгорица

Hemomont отвори нов погон во Подгорица

Освен новиот погон Hemomont го претстави и новиот систем за прочистување на водата, еден од првите од таков вид во Црна Гора.

Прочитај повеќе

Amazon ја купува фармацевтската онлајн компанија PillPack

Amazon ја купува фармацевтската онлајн компанија PillPack

Целта на Amazon е да има удел во пазарот со лекови на рецепт којшто тежи повеќе од 450 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Krka урива рекорди во продажбата

Krka урива рекорди во продажбата

Источна Европа и понатаму останува најголемиот потрошувач на производите на Krka, со раст од 4% и севкупно за првиот квартал изнесува 106,2 милиони евра

Прочитај повеќе

Алкалоид со инвестиции од 357,3 милиони денари 51 нови вработувања

Алкалоид со инвестиции од 357,3 милиони денари 51 нови вработувања

Според единечниот Биланс на успех, во периодот јануари – март, продажбите достигнуваат 1.845.629.963 денари, што е за 4% повеќе во споредба со истиот период од минатата година

Прочитај повеќе

P&G купува дел од германскиот гигант Merck за 3,4 милијарди евра

P&G купува дел од германскиот гигант Merck за 3,4 милијарди евра

Околу 3.300 вработени во Merck најверојатно ќе бидат преместени во P&G откако договорот ќе биде финализиран.

Прочитај повеќе

Бекутан прослави четири децении присуство на пазарот

Бекутан прослави четири децении присуство на пазарот

Лидер во колекцијата е Бекутан детскиот крем со продадени над 45 милиони парчиња.

Прочитај повеќе

Заврши проектот Патот до многу петки

Заврши проектот Патот до многу петки

Во рамки на кампањата, преку едукативни и забавни содржини на децата и нивните родители, им беше укажано за значењето на правилната исхрана и што сé треба да содржат нивните оброци за да ги задоволат секојдневните потреби за правилен раст и развој

Прочитај повеќе

ФЕИТ ќе соработува со Институтот за нуклеарни науки Винча

ФЕИТ ќе соработува со Институтот за нуклеарни науки Винча

Од Институтот за нуклерни науки Винча повеќе од 40 години работат на стеризилација на медицински садови и конзервација на храна со јонизирачко зрачење.

Прочитај повеќе

Горе