Конкурс за учениците од основите и средните училишта по повод Светските денови на штедењето и осигурувањето

Конкурс за учениците од основите и средните училишта по повод Светските денови на штедењето и осигурувањето

Списокот на наградените ученици, датумот и локацијата на доделувањето на наградите ќе бидат објавени најдоцна до 31 октомври 2018 година, на интернет-страниците на трите институции.

Прочитај повеќе

Средношколците ќе учат за пазарот на хартии од вредност

Средношколците ќе учат за пазарот на хартии од вредност

Образовната институција и Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија денес потпишаа меморандум за соработка кој ќе резултира со дополнителна едукација на средношколците која ќе ја водат стручни лица од комисијата.

Прочитај повеќе

Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра

Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра

Според ECB ќе треба да се адаптираат повеќе од милион машини за изработка на пари, пред новите банкноти да бидат пуштени во употреба на 28 мај, во 19-те земји каде се употребува валутата.

Прочитај повеќе

Измени и дополнувања на Тарифникот на Берзата

Измени и дополнувања на Тарифникот на Берзата

Македонска берза направи измени и дополнувања на Тарифникот за висината на надоместоците на берзата коишто ќе започнат со примена од денес.

Прочитај повеќе

Буџетскиот дефицит на Турција во јули намален на 1,751 милијарди долари

Буџетскиот дефицит на Турција во јули намален на 1,751 милијарди долари

Според извештајот на банката 12 месечниот дефицит достигна бројка од 54,6 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Нови осум милиони евра на располагање на општините за инфраструктурни проекти

Нови осум милиони евра на располагање на општините за инфраструктурни проекти

Со овие 8 милиони евра општините ќе можат да финансираат проекти како изградба и реконструкција на систем за водоснабдување, канализација и одведување отпадни води, локална патна инфраструктура, енергетска ефикасност, изградба на детски градинки, зелени пазари, инфраструктура во индустриски зони и слични проекти.

Прочитај повеќе

Средба на КХВ со берзанската индустрија

Средба на КХВ со берзанската индустрија

Фокусот беше ставен на приоритетите и целите за раст и развој на македонскиот пазар за хартии од вредност, на кои заеднички во наредниот период ќе треба сите повикани субјекти да  преземаат активности и да работат на нивната имплементација.

Прочитај повеќе

Во БиХ блокирани 75.373 сметки на деловни субјекти

Во БиХ блокирани 75.373 сметки на деловни субјекти

Во Босна и Херцеговина заклучно со трети септември биле блокирани вкупно 75.373 сметки на деловни субјекти, додека 65.143 компании имаат блокирано барем една сметка велат податоците на Централната банка во БиХ.

Прочитај повеќе

ЦДХВ со нов портал за следење на електронски извештаи

ЦДХВ со нов портал за следење на електронски извештаи

ЦДХВ со оваа алатка придонесува кон поефикасно работење и модернизирање на пазарот на хартии од вредност, а миграцијата од off-line во on-line е природен процес, кој што ќе резултира со поевтини услиги за секој корисник.

Прочитај повеќе

Гувернерката на НБРМ учествува на Финансискиот форум на Еурофи во Виена

Гувернерката на НБРМ учествува на Финансискиот форум на Еурофи во Виена

Во рамки на Форумот, фокусот е ставен на актуелни прашања поврзани со макроекономските и системските предизвици, можностите коишто произлегуваат од воведувањето нови технологии и развојот на одржливи финансии, дискусии околу развојот на алтернативно финансирање во рамки на ЕУ, како и на прашања поврзани со натамошните чекори во однос на процесот на европска интеграција.

Прочитај повеќе

И Amazon достигна вредност од еден трилион долари

И Amazon достигна вредност од еден трилион долари

Во своето 24 годишно постоење Amazon оствари значителен профит благодарение на зголемената побарувачка од онлајн шопинг.

Прочитај повеќе

Банките во Романија го зголемија профитот за една третина во првата половина од 2018

Банките во Романија го зголемија профитот за една третина во првата половина од 2018

Поголемиот профит главно произлегува од повисоката активност на кредитирање и напорите на банките за чистење на нивните портфолија.

Прочитај повеќе

Централна Кооперативна Банка со пораст на каматните приходи за 6,56%

Централна Кооперативна Банка со пораст на каматните приходи за 6,56%

Во делот на останатите приходи од дејноста, Банката го задржа речиси истото ниво во однос на минатата година, додека кај нето-приходите од курсни разлики, оствари незначително намалување.

Прочитај повеќе

Турција ги ограничува кредитите и плаќањата со кредитни картички

Турција ги ограничува кредитите и плаќањата со кредитни картички

Кредитите за возила се ограничуваат на  48 месеци, потрошувачките кредити на 36 месеци, додека заемите за компјутери и мобилни телефони на 6 месеци.

Прочитај повеќе

НБРМ: Основната каматна стапка е на ниво од 2,75%

НБРМ: Основната каматна стапка е на ниво од 2,75%

Намалувањето на каматната стапка е одраз на континуирано поволните движења на девизниот пазар, коишто покажуваат солидна надворешна позиција и стабилни очекувања на економските субјекти.

Прочитај повеќе

УЈП со нова листа на должници

УЈП со нова листа на должници

На Листата објавени се 2.290 должници – правни лица и 2.091 физички лица.

Прочитај повеќе

УЈП објави нова аукција за продажба на движни и недвижни ствари

УЈП објави нова аукција за продажба на движни и недвижни ствари

Управата за јавни приходи објави нова аукција за продажба на движни и недвижни ствари.

Прочитај повеќе

НБРМ: Усвоен Извештајот за финансиската стабилност во 2017

НБРМ: Усвоен Извештајот за финансиската стабилност во 2017

Македонскиот финансиски систем има релативно едноставна структура, скромна поврзаност на активностите на одделните сегменти и отсуство на сложени финансиски инструменти, поради што ризикот од евентуално прелевање на проблеми помеѓу институционалните сегменти е незначителен.

Прочитај повеќе

Македонски Телеком остварил нето добивка од 816 милиони денари од почетокот на 2018

Македонски Телеком остварил нето добивка од 816 милиони денари од почетокот на 2018

Приходите од продажба изнесуваат 5,017 милиони денари, што претставува зголемување за 1,0%  во споредба со истиот период од претходната година.

Прочитај повеќе

Акциите на Комерцијална Банка и понатаму на врвот

Акциите на Комерцијална Банка и понатаму на врвот

Во јули месец на Македонската берза се тргувани вкупно 1.996 трансации, од кои 421 се на Комерцијална Банка, со промет од 131.345.609 денари и 40,22% учество во севкупниот промет.

Прочитај повеќе

ТТК Банка ги намали каматните стапки на девизните депозити

ТТК Банка ги намали каматните стапки на девизните депозити

Промотивната понуда на девизниот депозит ЕВРО ФИКС 15 за штедење во евра на 15 месеци со фиксна каматна стапка од 1,3% годишно е со важност до 30.9.2018 година.

Прочитај повеќе

Starbucks ќе овозможи плаќање со криптовалути

Starbucks ќе овозможи плаќање со криптовалути

Како што велат од компанијата овој чекор е само уште еден обид да се биде иновативен и да им се понуди на клиентите поширок спектар на услуги при плаќање.

Прочитај повеќе

Турскиот извоз достигна 14 милијарди долари во јули

Турскиот извоз достигна 14 милијарди долари во јули

Од јануари до јули, врвниот извозен пазар за турските производи бил Германија со 9,36 милијарди долари, што претставува 9,98% од вкупниот извоз оваа година.

Прочитај повеќе

Највисоките плати во регионов се во Словенија, најниските во Македонија

Највисоките плати во регионов се во Словенија, најниските во Македонија

Словенија со остварен месечен нето приход од 1.077,77 евра за мај годинава е држава во регионот со највисоки примања, пишува BiznisInfo. Истовремено  тоа е единствената земја која го надминува износот од 1.000 евра просек. Просечната плата во Хрватска за мај достигнала вредност од 866,95 евра (6.352 куни), во Црна Гора за јуни изнесувала 511 евра, во Босна и Херцеговина просечната нето плата во петтиот месец од годината била 448,59 евра (881 конвертибилни марки), а во …

Прочитај повеќе

Горе