Turanga – библиотека во Нов Зеланд отпорна на силни земјотреси

Turanga – библиотека во Нов Зеланд отпорна на силни земјотреси

Секој од ѕидовите на библиотеката е поврзан за темелите со сајли со силина од 1.000 тони. Овој механизам овозможува објектот да има минимална штета во случај да биде погоден од разорен земјотрес.

Прочитај повеќе

Адора на саемот Realexpo 2018 со бутик штанд во стилот на зеленото домување

Адора на саемот Realexpo 2018 со бутик штанд во стилот на зеленото домување

Саемот Realexpo 2018 е отворен од 10 до 19 часот, до недела, 28 октомври, а саемските подароци на Адора инженеринг важат до крајот на месецов.

Прочитај повеќе

Адора подарува комплетно опремена кујна по повод Саемот за недвижности

Адора подарува комплетно опремена кујна по повод Саемот за недвижности

Дополнителен саемски подарок од Адора инженеринг годинава е комплетно изготвено 3Д решение за внатрешното уредување на купен стан во Адора Flatiron од дипломираниот архитект Ирена Граорковска

Прочитај повеќе

Стартуваат најголемите бизнис саеми: Градежништво и технома 2018

Стартуваат најголемите бизнис саеми: Градежништво и технома 2018

Започнувајќи од МЕБЕЛ 2018 стартуваше настанот ТЕХНОИНВЕНТ кој продолжува и во рамките на овие саеми, а ќе трае до 28 октомври.

Прочитај повеќе

Донација од УСЈЕ за основното училиште Кирил Пејчиновиќ во Кисела Вода

Донација од УСЈЕ за основното училиште Кирил Пејчиновиќ во Кисела Вода

Особено важен аспект за Цементарница Усје при реализацијата на ваков вид проекти, како што е поставувањето на оваа нова фасада, е да се обезбедат повеќекратни придобивки за заедницата.

Прочитај повеќе

Деловни тенденции во градежништвото за третото тримесечје од 2018

Во наредниот период се очекува продажните цени да се зголемат, a бројната состојба и квалитетот на механизацијата и опремата се над нормалата.

Прочитај повеќе

Научна потврда за идеална микроклима во Адора Diamond Garden

Научна потврда за идеална микроклима во Адора Diamond Garden

Резултатите од испитувањето, за што Адора инженеринг како проектант, инвеститор и изведувач на објектот, доби извештај од Универзитетот Гоце Делчев во Штип, се научна потврда за одличното ниво на квалитетот на воздухот во оваа најголема внатрешна градина за зелено домување во Европа.

Прочитај повеќе

Лимак Холдинг започна со изградба на комплексот Diamond Skopje и подземен булевар

Лимак Холдинг започна со изградба на комплексот Diamond Skopje и подземен булевар

Станува збор за уникатен и комплексен проект вреден 250 милиони евра, кој ќе вклучува околу 772 станови во 20-катни згради со по 1, 2 или 3 спални соби, канцеларии, трговски центар, хотел, простор за слободни културни активности ресторани, кафулиња, фитнес центар, казино и паркинг со капацитет за околу 2.800 автомобили.

Прочитај повеќе

ДЗС: Во јули издадени се 276 одобренија за градба

ДЗС: Во јули издадени се 276 одобренија за градба

Од вкупно 276 објекти, на 161 (58,3 %) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 115 (41,7 %) објекти инвеститори се деловни субјекти.

Прочитај повеќе

Адора Diamond Garden награден од Светската маркетинг организација во Амстердам

Адора Diamond Garden награден од Светската маркетинг организација во Амстердам

Петтата интернационална награда, овој градежен бренд ја доби за Адора Diamond Garden, најновиот станбено-деловен комплекс во Скопје, кој со 5,5 тони зеленило е најголемата внатрешна градина за урбано домување во Европа.

Прочитај повеќе

Вредност на договорените градежни работи во странство во првите шест месеци

Вредност на договорените градежни работи во странство во првите шест месеци

Во наведениот период, градежната оператива од Република Македонија во странство извршила градежни работи во вкупна вредност од 698.072 илјади денари, што е за 4,9 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Прочитај повеќе

ДЗС: Во јуни издадени 205 одобренија за градба

ДЗС: Во јуни издадени 205 одобренија за градба

Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 117 (57,1%) се наменети за објекти од високоградба, 45 (21,9%) за објекти од нискоградба и 43 (21,0%) за објекти за реконструкција

Прочитај повеќе

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи се повисоки за 41,7 % на годишно ниво

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи се повисоки за 41,7 % на годишно ниво

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) во јуни 2018 година се повисоки за 0,8 % на месечно ниво и за 41,7 % на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика. Инаку, индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од страна на градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба. Главни корисници на податоците за индексите на увозните цени …

Прочитај повеќе

Викендов времен сообраќаен режим на булевар Илинден

Викендов времен сообраќаен режим на булевар Илинден

Времениот сообраќаен режим ќе важи до завршување на градежните работи за изведба на гасоводната мрежа на овој дел од булевар Илинден.

Прочитај повеќе

ДЗС: Се очекува намалување на продажните цени во градежништвото

ДЗС: Се очекува намалување на продажните цени во градежништвото

Најголемо влијание врз ограничувањето за подобрување на тековната градежна активност имаат следните фактори: зголемени трошоци за материјали со 21,1 %, нема побарувачка со 20,6%, конкуренција во сопствениот сектор со 13,7 % и зголемени финансиски трошоци (камати) со 11,8 %.

Прочитај повеќе

Пораст на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

Пораст на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

Индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба.

Прочитај повеќе

ДЗС: Во мај издадени 222 одобренија за градба

ДЗС: Во мај издадени 222 одобренија за градба

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 116 (52,2 %) се наменети за објекти од високоградба, 41 (18,5 %) за објекти од нискоградба и 65 (29,3 %) за објекти за реконструкција. На 116 објекти (52,3%) како инвеститори се јавуваат физички лица, додека, пак, на останатите 106 (47,7%) инвеститори се деловни субјекти.

Прочитај повеќе

Фото: Во Данска отворен најголемиот базен на пристаниште во светот

Фото: Во Данска отворен најголемиот базен на пристаниште во светот

Целиот комплекс нуди како објекти за пливање, така и плажа и терени за одбојка, барови и кафулиња коишто се наредени по должината на морето.

Прочитај повеќе

Отворен ден во Цементарница УСЈЕ

Отворен ден во Цементарница УСЈЕ

Благодарение на обемните вложувања во заштитата на животната средина, како и сериозните прилагодувања, па и комплетната реорганизација на одредени сегменти, Цементарница УСЈЕ во 2011 година ја доби А – интегрираната еколошка дозвола од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање.

Прочитај повеќе

Лани бесправно биле изградени 762 објекти

Лани бесправно биле изградени 762 објекти

Најголем број бесправно изградени објекти (99,5 %) се во приватна сопственост.

Прочитај повеќе

Студио во форма на соларна коцка што лебди над пејсажот

Студио во форма на соларна коцка што лебди над пејсажот

Оптичките илузии не се несвојствени за архитектурата, но ова интересно студио диајнирано од архитектонското студио на Мет Тиченер од Австралија, навистина лебди над пејсажот. Како што пишува Inhabitat, ова студио е конзолирано на рид, со помош на вградени потпори и е целосно напојувано од соларни панели лоцирани на неговиот покрив. Студиото се наоѓа во Северна Авока, идилична крајбрежна населба во Австралија, големо е 546 квадратни метри и првично е дизајнирано да биде и канцелариски и …

Прочитај повеќе

Sky pod – алтернативна технологија за лифтови што ќе ги смени облакодерите

Sky pod – алтернативна технологија за лифтови што ќе ги смени облакодерите

Во светот на дизајнот и технологијата професионалците разговараат како луѓето ќе се пренесуваат од точка А до точка Б, пишува Design Boom. Додека во технолошкиот свет наголемо се зборува за автономни автомобили или hyperloop системот на Тесла, вертикалната инфраструктура речиси и не добива многу внимание. Сепак, една лондонската фирма, PLP, истражува како облакодерите и технологијата која ги дефинира нив, може да се подобри и да донесе промени и поголема ефикасност. Оттука PLP понуди нов начин …

Прочитај повеќе

Минатата година најмногу станови се изградиле во Скопје

Минатата година најмногу станови се изградиле во Скопје

Државниот завод за статистика ги објави податоците за извршени градежни работи и завршени станови во објекти за домување градени во индивидуална режија, како и градени од деловни субјекти за 2017 година. Според податоците на ДЗС во 2017 година, во Македонија се изградени вкупно 2.308 објекти и завршени се вкупно 2.800 станови во режија на индивидуални сопственици. Вкупната површина на овие градби е 322.487 м2, а вредноста им се проценува на 10.906.130 илјади денари. Просечната корисна површина на …

Прочитај повеќе

Во април намален бројот на одобренија за градба

Во април намален бројот на одобренија за градба

Државниот завод за статистика објави дека во април 2018 година се издадени 249 одобренија за градење, што претставува намалување за 3,9% во однос на истиот месец лани. Врз основа на издадените одобренија, предвидена е изградба на 965 станови, со вкупна корисна површина од 62.340 м2, и вредност на објектите од 6.214.781 илјада денари, што е за 73,3 % повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 134 (53,8 …

Прочитај повеќе

Горе