AllWeb по седми пат

AllWeb по седми пат

На конференцијата се очекува учество на околу 300 претставници на високите одлучувачки структури во различни компании, маркетинг и професионалци за односи со јавноста, претприемачи.

Прочитај повеќе

Информативна работилница за царинските постапки и извоз во е-трговијaта

Информативна работилница за царинските постапки и извоз во е-трговијaта

Целта на оваа работилница беше да им се помогне на е-трговците, да се влијае на цената на производот и да се зголеми конкуретноста на странските пазари. 

Прочитај повеќе

Samsung отвори нов центар за вештачка интелигенција во Њујорк

Samsung отвори нов центар за вештачка интелигенција во Њујорк

Ова ќе биде шестиот центар за вештачка интелигенција на Samsung во светот и ќе работи во партнерство со останатите истражувачки капацитети на компанијата што се наоѓаат во Кореја, Велика Британија, Канада, Русија и во Силиконската долина, САД.

Прочитај повеќе

Билетите за првата конференција за е-трговија пуштени по Early-bird цена

Билетите за првата конференција за е-трговија пуштени по Early-bird цена

Цената на промотивните EarlyBird билети е 4.244 денари и важи до 25 септември или до трошење на предвидената количина, по што ќе бидат објавени билети по регуларна цена.

Прочитај повеќе

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и ФИНКИ потпишаа меморандум за соработка

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и ФИНКИ потпишаа меморандум за соработка

Меморандумот за соработка, што воедно претставува и пристапување на Факултетот за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство во почесно членство во Асоцијацијата за е-трговија на Македонија, го потпишаа претседателот на АЕТМ, Д-р Нина Ангеловска и деканот на ФИНКИ, проф. Д-р Иван Чорбев.

Прочитај повеќе

Старт-ап ко-основан од Романка стана “еднорог“ со вредност од една милијарда долари

Старт-ап ко-основан од Романка стана “еднорог“ со вредност од една милијарда долари

Ко-основачот на Branch Романката Мадалина Сегет, која живее во САД 17 години е исто така и маркетинг директор на компанијата.

Прочитај повеќе

eBay ќе ја проверува автентичноста на луксузните часовници

eBay ќе ја проверува автентичноста на луксузните часовници

Првичната селекција ќе вклучува околу 7.000 нови и користени часовници чиишто цени ќе се движат од  500 до речиси 50.000 долари и ќе доаѓаат преку најдобрите продавачи на eBay.

Прочитај повеќе

Ingram Mikro станува дистрибутер на Kaspersky Lab

Ingram Mikro станува дистрибутер на Kaspersky Lab

Според договорот, од 21 август, компанијата Ingram Micro стана дистрибутер на производите на компанијата Kaspersky Lab на пазарите на Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Македонија.

Прочитај повеќе

AccuWeather ќе посочува каде да се оди според временските услови

AccuWeather ќе посочува каде да се оди според временските услови

Така, кога денот ќе биде сончев и топол веб страната ќе предложи одење на плажа или на базен, а доколку се очекува дожд ќе го посочи најблиското кафуле или ресторан

Прочитај повеќе

Самсунг го претстави новиот заоблен гејминг монитор CJG5

Самсунг го претстави новиот заоблен гејминг монитор CJG5

Моделот CHG90 е најголемиот QLED заоблен монитор за играње игри во светот, со фреквентност на освежување на сликата од 144 херци и 1 милисекунда време на одговор на движење на сликата кој беше претставен на Гејмском 2017.

Прочитај повеќе

Firewalla Blue – сајбер безбедност за домот и канцеларијата

Firewalla Blue – сајбер безбедност за домот и канцеларијата

Firewalla Blue е одлично решение за семејства и бизниси на коишто им треба дополнителна онлајн заштита и има доволно моќ да ги заштити и најкомплексните уреди.

Прочитај повеќе

Facebook го купи стартапот Vidpresso

Facebook го купи стартапот Vidpresso

Вработените во Vidpresso со текот на времето ќе се преселат во канцелариите на Facebook во Менло Парк, Лондон и во Лос Анџелес, но ќе продолжат да ги нудат услугите на постоечките клиенти како BuzzFeed и Nasdaq.

Прочитај повеќе

Старт-ап од Ниш продаден за 165 милиони долари

Старт-ап од Ниш продаден за 165 милиони долари

Frame за прв беше претставен во 2013 година, а за кратко повеќе од 100.000 луѓе започнаа да го користат нејзиниот облак сервис. Помеѓу клиентите за брзо време се појавија и познатите компании од Fortune 30.

Прочитај повеќе

Google повлекува 145 “заразени“ апликации од Play Store

Google повлекува 145 “заразени“ апликации од Play Store

Станува збор за апликации што не го напаѓаат Android, туку Windows системот, па оттука и објаснувањето зошто “филтерот“ на Google, Play Protect, ги нема забележано.

Прочитај повеќе

Apple е првата компанија вредна еден трилион долари

Apple е првата компанија вредна еден трилион долари

Во текот на три месеци од април до крајот на јуни, Apple оствари приходи поголеми од 53 милијарди долари, што претставува зголемување од 17% во однос на истиот период лани, додека профитот порасна за 32% и достигна 11,5 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Во Србија ќе се прават делови за акцелераторот на ЦЕРН

Во Србија ќе се прават делови за акцелераторот на ЦЕРН

Имено, Институтот за физика во Земун до крајот на 2020 година ќе го направи центарот Верико којшто ќе зафаќа простор од 4.000 квадратни метри и каде во рамките на системот на ЦЕРН ќе се изведуваат најсовремени експерименти од областа на физиката и високата технологија.

Прочитај повеќе

Apple Piazza Liberty – новиот продажно-креативен салон на Apple во Милано

Apple Piazza Liberty – новиот продажно-креативен салон на Apple во Милано

Apple Piazza Liberty ќе нуди бесплатни часови за фотографирање, креирање филмови, создавање музика, кодирање, дизајн итн, а целта е да разбуди креативноста кај сите присутни посетители

Прочитај повеќе

Кварталната добивка на Amazon ја надмина границата од 2 милијарди долари

Кварталната добивка на Amazon ја надмина границата од 2 милијарди долари

Ова е трет последователен квартал кога добивката на Amazon ја надминува границата од една милијарда, што секако е неверојатен успех, ако се знае дека компанијата голем дел од своите пари ги реинвестира.

Прочитај повеќе

Google Drive се приближува до една милијарда корисници

Google Drive се приближува до една милијарда корисници

Google, сепак не сакаше да прецизира кој ден точно Google Drive ќе го добие милијардитиот корисник.

Прочитај повеќе

Цукерберг ќе отвора канцеларии во Кина

Цукерберг ќе отвора канцеларии во Кина

Земјата е најголемиот пазар за социјални медиуми, иако не дозволува пристап на Twitter, Facebook и YouTube.

Прочитај повеќе

C-224 лампа што користи LiFi технологија за пренос на податоци

C-224 лампа што користи LiFi технологија за пренос на податоци

LiFi е технологија, прв пат развиена на Универзитетот во Единбург, којашто користи светлосни бранови за пренесување на податоци наместо радио бранови како што користи Wi-Fi конекцијата.

Прочитај повеќе

Само 10% од домаќинствата имаат инсталирано софтвер за родителска контрола

Само 10% од домаќинствата имаат инсталирано софтвер за родителска контрола

Минатата година бројката на испитаници кои имале инсталирано софтвер за родителска заштита изнесувал 5%, односно забележуваме двојно зголемување на бројот на корисници на ваков софтвер.

Прочитај повеќе

Facebook ќе лансира интернет сателит на почетокот на 2019 година

Facebook ќе лансира интернет сателит на почетокот на 2019 година

Првиот сателите ќе биде лансиран на почетокот на следната година.

Прочитај повеќе

Паметниот звучник на Apple наскоро ќе остварува телефонски повици

Паметниот звучник на Apple наскоро ќе остварува телефонски повици

Освен повикувањето и примањето на телефонски повици, ќе може да се пребарува листата на повици, да се преслушуваат говорните пораки или да се повикаат итните служби.

Прочитај повеќе

Горе