Каде се наоѓа земјава по СДИ во однос на регионот?

Каде се наоѓа земјава по СДИ во однос на регионот?

Приливите во земјава се трикратно зголемени, најмногу поради инвестиции во автомобилската индустрија во рамки на технолошко индустриските развојни зони.

Прочитај повеќе

Топ 10 европски земји со најмногу странски директни инвестиции

Топ 10 европски земји со најмногу странски директни инвестиции

Во Велика Британија минатата година се спроведени 1.054 инвестициони проекти, во Франција, 1.027, додека во Германија 973.

Прочитај повеќе

Од јануари до црногорски пасош преку инвестиции

Од јануари до црногорски пасош преку инвестиции

Програмата за добивање на црногорско државјанство преку инвестиции ќе трае три години, почнувајќи од први јануари следната година, а во тој период ќе може да се прифатат најмногу 2.000 барања.

Прочитај повеќе

Словенечка Lesnina ја отвора својата прва продавница во Србија

Словенечка Lesnina ја отвора својата прва продавница во Србија

Првиот продажен салон од словенечкиот бренд во Србија ќе се простира на површина од 20.000 метри квадратни, а за почеток ќе вработи 150 луѓе.

Прочитај повеќе

Американска компанија отвори глобален ИТ центар во Букурешт

Американска компанија отвори глобален ИТ центар во Букурешт

Тој ќе обезбедува ИТ услуги за техничките центри , производните погони и поддршка на бизнисот на глобално ниво.

Прочитај повеќе

CEED Hub Skopje дел од Конзорциумот којшто ќе развива програми за поддршка на стартапи

CEED Hub Skopje дел од Конзорциумот којшто ќе развива програми за поддршка на стартапи

CEED Hub Skopje како дел од деловно-технолошки акцелератор УКИМ ДОО Скопје, ќе биде одговорен за реализација на акцелераторската програма со што ја продолжува поддршката на младите луѓе кои имаат бизнис идеи.

Прочитај повеќе

Хрватски бизнисмен гради деловен објект во БиХ вреден два милиони евра

Хрватски бизнисмен гради деловен објект во БиХ вреден два милиони евра

Според плановите на инвеститорот, во комплексот, за најмногу две години, ќе се вработат од 50 до 100 работници кои ќе работат и за светскиот пазар, а доколку бизнисот се покаже успешен ќе следат нови инвестиции.

Прочитај повеќе

Samsung ќе инвестира 22 милијарди долари во нови технологии

Samsung ќе инвестира 22 милијарди долари во нови технологии

Јужнокорејскиот конгломерат изјави дека парите ќе бидат инвестирани во четири различни технолошки сфери во следните три години.

Прочитај повеќе

Белград добива модерен шопинг центар, вреден 100 милиони евра

Белград добива модерен шопинг центар, вреден 100 милиони евра

Новиот шпопинг центар ќе им понуди на гостите и кино, супермаркет и богат гастрономски избор со кафетерии и ресторани.

Прочитај повеќе

Германскиот гигант Leoni ја отвара својата четврта фабрика во Србија

Германскиот гигант Leoni ја отвара својата четврта фабрика во Србија

Според најавите, во својата четврта фабрика во Србија германската компанија има намера да вложи повеќе од 60 милиона евра.

Прочитај повеќе

Тузла ќе добие висечки трамвај вреден 76 милиони евра

Тузла ќе добие висечки трамвај вреден 76 милиони евра

Овој проект сега ги чека своите инвеститори, како и останатите 43 од каталогот, а севкупната вредност на истите е околу 173 милиони евра.

Прочитај повеќе

Во Србија ќе се прават делови за акцелераторот на ЦЕРН

Во Србија ќе се прават делови за акцелераторот на ЦЕРН

Имено, Институтот за физика во Земун до крајот на 2020 година ќе го направи центарот Верико којшто ќе зафаќа простор од 4.000 квадратни метри и каде во рамките на системот на ЦЕРН ќе се изведуваат најсовремени експерименти од областа на физиката и високата технологија.

Прочитај повеќе

Во Јужен Банат ќе “никнат“ ветерници во вредност од милијарда евра

Во Јужен Банат ќе “никнат“ ветерници во вредност од милијарда евра

Паркот со ветерници ќе го градат инвеститори од Абу Даби, Белгија и Холандија, кои после десетгодишно опсежно истражување утврдиле дека тој регион е најповолен за таков вид вложувања.

Прочитај повеќе

Кинези вложуваат 10 милиони евра во фабрика кај Пловдив

Кинези вложуваат 10 милиони евра во фабрика кај Пловдив

Во фабриката ќе бидат ангажирани 150 работници кои ќе составуваат мали електрични комунални возила со капацитет до 500 кг, на коишто не им е потребна посебна станица за полнење енергија, туку директно се вклучуваат во постоечката електрична мрежа.

Прочитај повеќе

Илирика успешно го спроведе преземањето на Gorenje од Hisense

Илирика успешно го спроведе преземањето на Gorenje од Hisense

Понудата за откуп е прифатена од 5.165 акционери, пришто компанијата Hisense плати вкупно 183 милиони евра за докупување на останатите 62,46% од акциите.

Прочитај повеќе

Србија лидер во отварање на нови работни места преку странски директни инвестиции

Србија лидер во отварање на нови работни места преку странски директни инвестиции

Србија е втора година по ред светски лидер по бројот на отворени работни места преку проектите на странските директни инвестиции споредено со бројот на жители, објавува IBM Global Locations Trend 2018 во најновиот извештај, а пренесува Biznos Info. Исто така, по критериумот за бројот на креирани нови работни места преку странски директни инвестиции чијашто реализацијата започнала во 2017 година, Србија го зазема високото 6-то место помеѓу европските земји, а е 15-та на светско ниво, се …

Прочитај повеќе

Booking инвестираше 500 милиони долари во кинеската фирма DiDi Chuxing

Booking инвестираше 500 милиони долари во кинеската фирма DiDi Chuxing

Според DiDi Chuxing договорот не е поради пари, со оглед на тоа дека компанијата има повеќе милијарди  долари на сметка, благодарение на успешната кампања за финансирање од која што само лани доби 4 милијарди долари. Станува збор за стратешко партнерство.

Прочитај повеќе

Романија ќе добие една од најмодерните фабрики во Европа

Романија ќе добие една од најмодерните фабрики во Европа

Новата фабрика ќе биде лоцирана во регионот Јужна Мунтениа и ќе отвори 480 директни вработувања, како и 900 дополнителни преку синџирот на снабдување.

Прочитај повеќе

Hemomont отвори нов погон во Подгорица

Hemomont отвори нов погон во Подгорица

Освен новиот погон Hemomont го претстави и новиот систем за прочистување на водата, еден од првите од таков вид во Црна Гора.

Прочитај повеќе

Varroc го шири своето портфолио во Бугарија и Турција

Varroc го шири своето портфолио во Бугарија и Турција

Со оваа аквизиција, Varroc Lighting доби дополнителни 10.000 квадратни метри производствен простор и технолошки центар веднаш до Истанбул, како и нова фабрика што се гради во близина на Димитровград.

Прочитај повеќе

Шведски Rimaster доаѓа во Србија

Шведски Rimaster доаѓа во Србија

Оваа компанија има свои производствени единици во Шведска, Полска и Кина, како и продажни канцеларии во Германија, Белгија и Франција.

Прочитај повеќе

Белград добива метро

Белград добива метро

Првичните проценки велат дека изградбата на првата линија на метрото ќе чини 1,3 милијарди евра, а вкупната вредност на целиот проект е проценета на околу 4 милијарди евра.

Прочитај повеќе

Иницијатива за модернизација на млекопроизводството во Пелагонија

Иницијатива за модернизација на млекопроизводството во Пелагонија

Новата технологија и знаење ќе им помогнат на сточарите од регионот да станат поконкурентни, овозможувајќи им раст на бизнисот, зголемување на приходите и работните места.

Прочитај повеќе

Прва странска инвестиција во Куршумлија

Прва странска инвестиција во Куршумлија

Првите парчиња мебел од српскиот погон на Wood feel ќе бидат претставени на Саемот за мебел во САД.

Прочитај повеќе

Горе