Бимилк ја завршува 2018 година со позитивен раст на продажбата и извозот

Бимилк ја завршува 2018 година со позитивен раст на продажбата и извозот

Бимилк забележа значителен пораст и во однос на извозните количини во регионот, а во 2018 година компанијата повторно ги отвори вратите и кон Црна Гора.

Прочитај повеќе

Битолска млекара ја завршува годината со едукација на своите фармери

Битолска млекара ја завршува годината со едукација на своите фармери

Компанијата ги запозна фармерите со начините како би можеле да ги подобрат своите фармии квалитетот на своето сирово млеко, со цел да ги исполнат највисоките стандарди за квалитет, користејќи ја стручната помош на Бимилк.

Прочитај повеќе

Отворен ден во Млекара Битола по повод Светскиот ден на млекото

Отворен ден во Млекара Битола по повод Светскиот ден на млекото

Големиот број посетители, како и студенти од Биотехничкиот факултет во Битола, имаа можност одблизу да го запознаат процесот на производство на млекото и различните млечни производи од портфолиото на Бимилк.

Прочитај повеќе

Бимилк ги отвора вратите за своите потрошувачи

Бимилк ги отвора вратите за своите потрошувачи

Светскиот ден на квалитет оваа година се одбележува на осми ноември и истиот има за цел да ја подигне свесноста на јавноста за потребата од спроведување на норми за квалитет во секоја компанија и организација.

Прочитај повеќе

Потребна е постојана едукација и надградба за достигнување висок квалитет во млекопроизводството

Потребна е постојана едукација и надградба за достигнување висок квалитет во млекопроизводството

На настанот беа разгледувани и дискутирани прашања од интерес на сточарите, а беа презентирани и последните достигнувања во опремата за сточарство, со акцент на млекопроизводството.

Прочитај повеќе

Јуниор програмата на ИФФК Браќа Манаки под покровителство на Бимилк

Јуниор програмата на ИФФК Браќа Манаки под покровителство на Бимилк

Јуниор програмата на 39-тиот ИФФК Браќа Манаки се одржува од 25 – 27 септември од 10 часот во Големата сала во Центарот за култура во Битола, а од Бимилк најавија мали, здрави изненадувања за сите присутни деца.

Прочитај повеќе

Отворена нова Balans+ Зона во Битола

Отворена нова Balans+ Зона во Битола

Како локација за новата Balans+ Зона е одбрано спортско-рекреативното катче Тумбе Кафе, кое е едно од најпознатите места за спорт и рекреација на битолчани.

Прочитај повеќе

Бимилк со слатка акција на почеток на учебната година

Бимилк со слатка акција на почеток на учебната година

Кон желбите за среќен и успешен почеток на учебната година, и оваа година се приклучува Бимилк, подарувајќи им на првачињата ширум Македонија мало внимание за сладок почеток на нивното образовно патување.

Прочитај повеќе

Ново Битолско екстра кравјо кисело млеко од Битолска млекара

Ново Битолско екстра кравјо кисело млеко од Битолска млекара

Новиот производ – Битолско екстра кравјо кисело млеко, доаѓа како резултат на повеќемесечни опсежни истражувања на пазарот и мислењето на потрошувачите.

Прочитај повеќе

ФДА: Терминот млеко во ексклузивна употреба само кај млечната идустрија

ФДА: Терминот млеко во ексклузивна употреба само кај млечната идустрија

Причината за ваквиот потег од ФДА, ја објаснуваат со тоа што “вегетативните имитатори на млечните производи” што се доста популарни помеѓу вегетаријанците и здравствено освестените поединци ја нарушуваат официјалната дефиниција на млекото.

Прочитај повеќе

Фармери од САД преработуваат вишок на млеко за добротворни цели

Фармери од САД преработуваат вишок на млеко за добротворни цели

Philabundance “спасува“ сосема добро млеко, кое инаку би било фрлено, за да се направи сирење и јогурт за социјално загрозени семејства.

Прочитај повеќе

Иницијатива за модернизација на млекопроизводството во Пелагонија

Иницијатива за модернизација на млекопроизводството во Пелагонија

Новата технологија и знаење ќе им помогнат на сточарите од регионот да станат поконкурентни, овозможувајќи им раст на бизнисот, зголемување на приходите и работните места.

Прочитај повеќе

Купувајте млечни производи чувани на соодветна температура

Купувајте млечни производи чувани на соодветна температура

Ова е особено важно за кисело-млечните производи, како што се јогуртот, киселото млеко, павлаката и други производи од овој тип, кои се температурно осетливи и за кои е задолжително, во целиот процес на производството, дистрибуцијата, продажбата, па сè до крајното сместување во фрижидер во домаќинствата, да бидат чувани во специфични услови.

Прочитај повеќе

Лани се произвело помалку млеко, а повеќе месо, јајца и волна

Лани се произвело помалку млеко, а повеќе месо, јајца и волна

Од другите добиточни производи, во 2017, во однос на 2016 година, забележано е зголемено производство на јајца и на волна.

Прочитај повеќе

Што значат броевите на дното од пакувањето на млекото

Што значат броевите на дното од пакувањето на млекото

Самиот состав на млекото не дозволува повеќекратни термички третмани. Доколку млекото термички се третира повеќе пати, млечниот шеќер (лактозата) ќе карамелизира, што би резултирало со промена на бојата и вкусот на млекото.

Прочитај повеќе

Lactalis повлекува 12 милиони пакувања млеко во прав од 83 земји

Lactalis повлекува 12 милиони пакувања млеко во прав од 83 земји

Стотина фамилии ја тужеа компанијата тврдејќи дека нивните деца добиле труење од салмонела конзумирајќи го нивното млеко во прав.

Прочитај повеќе

АХВ: Дополнително повлечени количини млечна храна за доенчиња на Лакталис

АХВ: Дополнително повлечени количини млечна храна за доенчиња на Лакталис

Потрошувачите кои веќе ги купиле овие производи не треба да ги консумираат и истите можат да ги вратат на местото каде што ги купиле.

Прочитај повеќе

АХВ: Нема небезбедни производи на Lactalis на македонскиот пазар

АХВ: Нема небезбедни производи на Lactalis на македонскиот пазар

АХВ досега нема добиено нотификација дека на македонскиот пазар се пласирани небезбедни количини млеко и над 600 млечни производи на компанијата Lactalis.

Прочитај повеќе

Бимилк прославува 65 години постоење

Бимилк прославува 65 години постоење

Битолска млекара е најголемиот производител на млеко и млечни производи во Македонија, секојдневно задоволувајќи ги потребите на повеќе од милион задоволни потрошувачи.

Прочитај повеќе

Бимилк со нов производ – Jogood во чаша

Бимилк со нов производ – Jogood во чаша

Овошниот јогурт е достапен во четири вкуса: јагода, шумско овошје, вишна и кајсија.

Прочитај повеќе

Бимилк со донација за СОС Детско село – задоволени годишните потреби за млеко на децата

Бимилк со донација за СОС Детско село – задоволени годишните потреби за млеко на децата

Веќе традиционално, компанијата Бимилк на хуманитарен начин го одбележува Светскиот ден на млекото со донации за повеќе организации и здруженија, водејќи сметка за доброто здравје на социјално ранливите категории.

Прочитај повеќе

Бимилк инвестира два милиона евра во машина за ПЕТ пакување

Бимилк инвестира два милиона евра во машина за ПЕТ пакување

Оваа модерна машина има капацитет на полнење од 6.000 до 7.000 шишиња, што ќе доведе до зголемување на производните капацитети на Млекарницата за 50%.

Прочитај повеќе

БиХ: Како студент отворил фарма за магариња, сега продава литар млеко за 50 евра

БиХ: Како студент отворил фарма за магариња, сега продава литар млеко за 50 евра

Еден литар млеко го продаваат по цена од 50 евра, додека во Хрватска еден литар чини 70 евра, а во Европа дури и 100 евра.

Прочитај повеќе

Донација од Бимилк за Млечната кујна во Детската клиника во Скопје

Донација од Бимилк за Млечната кујна во Детската клиника во Скопје

По повод Светскиот ден на детето, вчера Бимилк донираше Битолско трајно млеко со 10 витамини за Млечната кујна во Детската клиника во Скопје.

Прочитај повеќе

Горе