Од полноќ нови цени на горивата

Од полноќ нови цени на горивата

Согласно Методологијата за формирање на цените, малопродажните цени на нафтените деривати се зголемуваат во просек за 1,58%.

Прочитај повеќе

ОКТА со донација за побезбедно движење на првачињата

ОКТА со донација за побезбедно движење на првачињата

Донацијата стартуваше од ОУ Кочо Рацин, а ќе продолжи во преостанатите 75 основни училишта со што ќе бидат опфатени речиси7.000 првачиња во вкупно 10 општини.

Прочитај повеќе

Од полноќ ново поскапување на горивата

Од полноќ ново поскапување на горивата

Според одлуката во следните две недели цената на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се зголемува за 1,00 ден/лит ќе изнесува 72,00 ден/лит.

Прочитај повеќе

ОКТА остварила приход од 12.116 милиони денари во првата половина од 2018

ОКТА остварила приход од 12.116 милиони денари во првата половина од 2018

Приходите од продажба изнесуваат 12.116 милиони денари, што е повисоково споредба со истиот период минатата година (10.718 милиони денари) како резултат на повисоките меѓународни цени на горивото.

Прочитај повеќе

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи се повисоки за 41,7 % на годишно ниво

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи се повисоки за 41,7 % на годишно ниво

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) во јуни 2018 година се повисоки за 0,8 % на месечно ниво и за 41,7 % на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика. Инаку, индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од страна на градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба. Главни корисници на податоците за индексите на увозните цени …

Прочитај повеќе

Еуросупер БС-95 поскапува за половина денар, останатите горива со непроменета цена

Еуросупер БС-95 поскапува за половина денар, останатите горива со непроменета цена

Цената на ЕУРОСУПЕР БС-98 ќе изнесува 73,00 ден/лит, дизелот ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) ќе чини 62,50 ден/лит, додека Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) ќе се продава по цена од 51,50 ден/лит.

Прочитај повеќе

Пораст на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

Пораст на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

Индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба.

Прочитај повеќе

Растат цените на бензините

Растат цените на бензините

Новите цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за еден денар по литар, па така, ЕУРОСУПЕР БС-95 ќе се продава по 72,00 ден/лит, додека пак, ЕУРОСУПЕР БС-98 по 74,00 ден/лит.

Прочитај повеќе

Намалување на цената на горивата за 1,50 денари по литар

Намалување на цената на горивата за 1,50 денари по литар

Така малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, на дизелот ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), се намалуваат за 1,50 денари по литар.

Прочитај повеќе

Индекси на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

Индекси на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

Државниот завод за статистика ги објави индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) за април 2018 година. Според податоците на ДЗС, индексите пораснале за 6,5% на месечно и 9,6% на годишно ниво. Индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба. Главни корисници на податоците за овие индекси се …

Прочитај повеќе

Еко проект на ОКТА во соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна

Еко проект на ОКТА во соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна

Станува збор за постапка на мешање на нафтениот талог со почва во која се одвива природниот процес на биоразградување и фиторемедијација, односно прочистување на еко системот со помош на растенија во затворени бетонски базени.

Прочитај повеќе

Ново поскапување на горивата

Ново поскапување на горивата

Според тоа ЕУРОСУПЕР БС-95 ќе се продава 73,50 ден/лит, ЕУРОСУПЕР БС-98 75,50 ден/лит, цената на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) ќе изнесува 65,00 ден/лит, додека Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) ќе чини 54,00 ден/лит.

Прочитај повеќе

Хрватска и Црна Гора со најскапи бензини во регионот

Хрватска и Црна Гора со најскапи бензини во регионот

Цената на еуросупер 95 и еуросупер 98 во Црна Гора се на ниво на цените во Хрватска и Словенија, кои се членки на ЕУ и со далеку поголема куповна моќ од црногорските потрошувачи.

Прочитај повеќе

ОКТА одржа стабилен пазарен удел во првиот квартал од годинава

ОКТА одржа стабилен пазарен удел во првиот квартал од годинава

Ликвидноста на компанијата, како резултат на промените во структурата и динамиката на плаќања, остана на рекордно високо ниво, кое и обезбеди на компанијата непречено да ги извршува своите оперативни активности, без притоа да ги употреби кредитни линии кои ги има на располагање. 

Прочитај повеќе

Од полноќ поскапуваат бензините и дизелот за 1, односно 2 денари

Од полноќ поскапуваат бензините и дизелот за 1, односно 2 денари

Цената на ЕУРОСУПЕР-95 се зголемува за 1,5 денари, и еден литар 95-ка ќе чини 71,50 денари. Цената на ЕУРОСУПЕР-98 се зголемува за 2 денари, и еден литар 98-октански бензин ќе чини 73,50 денари.

Прочитај повеќе

ДЗС: Индекси на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

ДЗС: Индекси на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

Индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба.

Прочитај повеќе

Лабораториите за нафтени деривати од регионот ги применуваат европските стандарди

Лабораториите за нафтени деривати од регионот ги применуваат европските стандарди

На Симпозиумот присуствуваат 65 претставници од над 30 лаборатории и други организации и институции од регионот.

Прочитај повеќе

ОКТА и Хеленик Петролеум доделуваат стипендии за постдипломски студии во Грција

ОКТА и Хеленик Петролеум доделуваат стипендии за постдипломски студии во Грција

Главната цел на програмата е едукација и обука на студентите, со цел да се стекнат со поширока научна основа од областа на нафтената индустрија и енергетскиот сектор.

Прочитај повеќе

ОКТА одбележува 40 годишен јубилеј

ОКТА одбележува 40 годишен јубилеј

Чекорејќи 40 години по патот на успехот, ОКТА останува да биде фокусирана кон постигнување одржлив развој, притоа секогаш стремејќи се да обезбеди редовно и непречено снабдување на пазарот,со горива со европски квалитет.

Прочитај повеќе

ДСЗ: Колку и каква енергија се трошела во февруари

ДСЗ: Колку и каква енергија се трошела во февруари

Според статистиката, бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 85,6% во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, додека 97,9% од вкупната потрошувачка на јаглен се употребени за производство на електрична енергија.

Прочитај повеќе

Дизелот поскапува за еден, бензините за половина денар

Дизелот поскапува за еден, бензините за половина денар

Малопродажните цени на дизелот ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се зголемуваат за 1,00 ден/лит и со тоа, малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 60,00ден/лит, додека малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 48,50 ден/лит.

Прочитај повеќе

Поскапување на горивата од полноќ

Поскапување на горивата од полноќ

Новите цени на горивата и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), во следните две недели ќе бидат зголемени за 1,50 денари по литар.

Прочитај повеќе

Дизелот поевтинува за половина денар, цената на бензините останува иста

Дизелот поевтинува за половина денар, цената на бензините останува иста

Новата цена на Еуродизеот во следните две недели ќе биде 57,5 денари, а на Екстра лесното масло за домаќинство 46 денари.

Прочитај повеќе

ЛУКОИЛ отвори нова бензинска станица во општина Гази Баба

ЛУКОИЛ отвори нова бензинска станица во општина Гази Баба

На новата бензинска станица потрошувачите ќе можат да се снабдат со брендираното гориво ЕКТО од ЛУКОИЛ, најефикасно гориво на македонскиот пазар кое ја зголемува моќноста на моторот што му овозможува на возилото побрз старт и намалена потрошувачка на гориво, можат да користат услуги на банката и технички прегледи, масла од палетата на ЛУКОИЛ, широк спектар на дополнителен асортиман како и високо-професионални услуги од персоналот.

Прочитај повеќе

Горе