Стартуваше летната школа на Охридска банка – Биди банкар

Стартуваше летната школа на Охридска банка – Биди банкар

Дел од учесниците на првата летна школа Биди Банкар која се оддржа минатото лето, веќе се вработени во Охридска банка Сосиете Женерал

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ ги продолжи договорите за стипендирање на 12 студенти на Техничкиот факултет во Битола

ЕЛЕМ ги продолжи договорите за стипендирање на 12 студенти на Техничкиот факултет во Битола

Станува збор за студенти од прва, втора и трета година кои веќе користат стипендии од АД ЕЛЕМ, а правото го стекнале со исполнувањето на критериумите предвидени во договорот, односно задржале просек не помал од 8 (осум).

Прочитај повеќе

Конкурс за стипендии Борис Трајковски за МБА студии на Универзитетот Шефилд

Конкурс за стипендии Борис Трајковски за МБА студии на Универзитетот Шефилд

Стипендиите, традиционално, се доделуваат на 20-те најдобри кандидати кои ќе се пријават на конкурсот и ги исполнуваат условите кои што се наведени во истиот, додека изборот на кандидатите ќе се изврши од страна на заедничка Комисија составена од потписниците на Протоколот.

Прочитај повеќе

Microsoft CEE и ФИНКИ Tech клубот организираат бесплатна Microsoft Azure работилница

Microsoft CEE и ФИНКИ Tech клубот организираат бесплатна Microsoft Azure работилница

Дводневната работилница претставуваше нешто повеќе од обични предавања каде се студираат одредени начини на функционирање, туку сите учесници се инволвираат во практични делови со кои дополнително ќе ги развијат нивните вештини.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ распишува конкурс за стипендирање студенти од Техничкиот факултет во Битола

ЕЛЕМ распишува конкурс за стипендирање студенти од Техничкиот факултет во Битола

Висината на стипендијата изнесува 6.000,00 денари месечно и ќе се доделува за времетраење од 10 (десет) месеци годишно, со можност за продолжување или за прекин, во зависност од исполнувањето на обврските од страна на студентите пропишани со Договорот за стипендирање

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ доделува пет стипендии за студенти на Државниот универзитет во Тетово

ЕЛЕМ доделува пет стипендии за студенти на Државниот универзитет во Тетово

АД ЕЛЕМ објави конкурс за доделување пет стипендии за студентите на Државниот универзитет во Тетово. Стипендирањето е наменето за студенти од Факултетот за применети науки, во програмските студии мекатроника и инженерска економија, како и за оние на Факултетот за природно- математички науки, отсек информатика. Право на учество имаат сите редовно запишани студенти на прв циклус судии, и со пресечна оценка не помала од 8,00, а доплнителен услов е студентот да не е корисник на стипендија или кредит …

Прочитај повеќе

Успешна реализација на првата Вип едукативна програма за деца

Успешна реализација на првата Вип едукативна програма за деца

Во рамките на 60-минутните предавања, повеќе од 15 волонтери од Вип, на интересен и забавен начин, преку практични примери и ситуации, на децата им ја доловија суштината на интернетот, со особен фокус на безбедноста при користењето на светската мрежа.

Прочитај повеќе

Прогласен македонскиот Microsoft Office Champion 2018

Прогласен македонскиот Microsoft Office Champion 2018

На натпреварот кој започна кон крајот на декември 2017, се пријавија повеќе од 1000 млади, од кои 40 со најдобар резултат влегоа во денешното финале.

Прочитај повеќе

ФЕИТ со прво место за прототип на паметна табла

ФЕИТ со прво место за прототип на паметна табла

Во конкуренција од осум тимови од Србија, Црна Гора, Словенија, Босна и Херцеговина и Хрватска, тимот на ФЕИТ изработи прототип на смарт табла (паметна табла) којашто го олеснува читањето на техничките цртежи, како решение за проблемот со којшто се соочува еден од спонзорите на настанот.

Прочитај повеќе

АД ЕЛЕМ доделува две стипендии на студенти на ФПТН

АД ЕЛЕМ доделува две стипендии на студенти на ФПТН

Документите се поднесуваат во архивата на Факултетот за природни и технички науки – Штип (во Деканатот) или по пошта на адреса: Факултет за природни и технички науки – Штип, ул. Гоце Делчев бр. 89, пош. фах 201, Штип – 2000, Р.Македонија, во периодот од 30.5.2018 до 22.6.2018 година.

Прочитај повеќе

Еко проект на ОКТА во соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна

Еко проект на ОКТА во соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна

Станува збор за постапка на мешање на нафтениот талог со почва во која се одвива природниот процес на биоразградување и фиторемедијација, односно прочистување на еко системот со помош на растенија во затворени бетонски базени.

Прочитај повеќе

ОКТА и Хеленик Петролеум доделуваат стипендии за постдипломски студии во Грција

ОКТА и Хеленик Петролеум доделуваат стипендии за постдипломски студии во Грција

Главната цел на програмата е едукација и обука на студентите, со цел да се стекнат со поширока научна основа од областа на нафтената индустрија и енергетскиот сектор.

Прочитај повеќе

УСЈЕ потпиша меморадум за соработка со бизнис секторот и средните училишта

УСЈЕ потпиша меморадум за соработка со бизнис секторот и средните училишта

Цементарница УСЈЕ заедно со уште пет други компании, потпиша меморандум за соработка со средното електротехничко училиште Михајло Пупин од Скопје.

Прочитај повеќе

Биди Банкар – летна школа на Охридска банка

Биди Банкар – летна школа на Охридска банка

Сите заинтересирани студенти кои се во завршна година на додипломски студии или постдипломски студии, можат своите Апликации да ги достават на e-mail: kariera@ob.com.mk со назнака Апликација за летна школа, најдоцна до 27 мај 2018 година.

Прочитај повеќе

Нова го организира 12-от по ред хуманитарен базар

Нова го организира 12-от по ред хуманитарен базар

Настанот почнува во 11 и ќе трае до 15 часот, а ќе може да се вкусат специјалитети од различни земји, да се купат книги и ракотворби од различни уметници.

Прочитај повеќе

Soft Skills Academy Skopje – Работилница за меки вештини

Soft Skills Academy Skopje – Работилница за меки вештини

На секоја од обуките учество ќе земат по 25 студенти, вкупно 100 студенти на целата академија. Истите ќе следат обуки на следните теми: комуникација, динамика на тим, влијание во решенија и лидерство.

Прочитај повеќе

Универзитетот ФОН ја проширува кампањата за стипендирање на млади таленти

Универзитетот ФОН ја проширува кампањата за стипендирање на млади таленти

Стипендистите ќе бидат дел од платформата за доживотно образование и од бизнис инкубаторот во којшто со финансиска поддршка од Универзитетите во Валенсија, Милано и Вашингтон ќе може да ги развиваат своите бизнис идеи и креативни процеси, start-up’s, апликации и компании.

Прочитај повеќе

ФЕИТ отвора Центар за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ

ФЕИТ отвора Центар за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ

ИНОФЕИТ е замислен како место за интеракција помеѓу кадарот на ФЕИТ, студентите на ФЕИТ и индустриските партнери што треба да овозможи конекции и трансфер на технологии и нови иновативни идеи што треба да го помогнат економскиот раст на секторот и општеството во целина

Прочитај повеќе

Почнува петтиот саем за вработување и пракса КОНТАКТ

Почнува петтиот саем за вработување и пракса КОНТАКТ

Саемот КОНТАКТ е поддржан од ФЕИТ, ФИНКИ и МФС, од Центарот за менаџмент консалтинг, образование и наука Мотива и од Македонија 2025.

Прочитај повеќе

Студенти од повеќе факултети ќе се стекнат со практични вештини во ОКТА

Студенти од повеќе факултети ќе се стекнат со практични вештини во ОКТА

До сега низ оваа програма минале околу 100 студенти.

Прочитај повеќе

ЕЛЕМ, ЕВН и МЕПСО со нови осум стипендии за студентите на ФЕИТ

ЕЛЕМ, ЕВН и МЕПСО со нови осум стипендии за студентите на ФЕИТ

На свеченото доделување на стипендии присуствуваа и д-р Драган Миновски, претседател на Управен одбор и генерален директор на ЕЛЕМ, Сашо Василевски, претседател на Управен одбор и генерален директор на МЕПСО и дипл.инж. Штефан Петер, МБА, претседател на Управен одбор на ЕВН Македонија.

Прочитај повеќе

ДЗС: Зголемен е бројот на основците, намален на средношколците

ДЗС: Зголемен е бројот на основците, намален на средношколците

Во редовните средни училишта, бројот на учениците на крајот на учебната 2016/2017 година изнесува 72. 482, што претставува намалување за 6,6% во однос на претходната учебна година.

Прочитај повеќе

DigiGirlz – програма за вклучување на младите девојчиња во ИТ секторот

DigiGirlz – програма за вклучување на младите девојчиња во ИТ секторот

Со учество во DigiGirlz програмата, младите девојчиња може да се запознаат и со бројни можности што се наоѓаат во технолошката индустрија и да ја разгледаат нивната идна кариерна патека.

Прочитај повеќе

Вип стартува едукативна програма за деца за безбедно користење на интернет

Вип стартува едукативна програма за деца за безбедно користење на интернет

Проектот “Интернетот не е само игра. Кликај Безбедно” е дел од иницијативата “Интернет за сите” на Телеком Австрија Групацијата, која во Македонија започна во 2013 година со предавања за децата на вработените и нивните соученици на возраст од 9 до 12 години во просториите на Вип.

Прочитај повеќе

Горе