Пакетчиња за сите деца од Македонска Каменица и донации од рудникот Саса за новогодишните празници

Пакетчиња за сите деца од Македонска Каменица и донации од рудникот Саса за новогодишните празници

Рудникот за олово и цинк Саса обезбеди финансиска поддршка и учествува во организација на сите активности за обележување на новогодишните празници во општина Македонска Каменица.

Прочитај повеќе

Рудникот Сaса опреми училници во средното училиште во Македонска Каменица

Рудникот Сaса опреми училници во средното училиште во Македонска Каменица

Освен поддршката за унапредување на образованието, рудникот редовно финансиски учествува во проекти за подобрување на инфраструктурата, социјалата и спортот во локалната заедница.

Прочитај повеќе

Информативна дебата за рудникот Иловица – Штука

Информативна дебата за рудникот Иловица – Штука

Преку повеќе примери на рудници кои работат во светот беше илустрирана успешната коегзистенција на рударството со земјоделството.

Прочитај повеќе

Рударите ќе се пензионираат само со навршен пензиски стаж

Рударите ќе се пензионираат само со навршен пензиски стаж

Ако сега рудар се пензионира со навршени 58 години, по ново ќе се пензионира на околу 50 години.

Прочитај повеќе

Инвестиција на рудникот Саса во реконструкција на терени за спорт

Инвестиција на рудникот Саса во реконструкција на терени за спорт

Благодарение на соработката помеѓу локалната самоуправа и Рудник Саса, младите, спортистите и граѓаните на Македонска Каменица ќе можат да спортуваат, да се рекреираат и дружат на целосно реконструираните спортски терени.

Прочитај повеќе

Дронови ќе мапираат тунели и рудници под земјината површина

Дронови ќе мапираат тунели и рудници под земјината површина

Овие подземни летала ќе може да се распоредуваат на места што се опасни по човечкиот живот.

Прочитај повеќе

РОЦ САСА ќе стипендира студенти на УГД Штип

РОЦ САСА ќе стипендира студенти на УГД Штип

Десет студенти од студиската група Рударство и по петмина од студиските групи Геологија и Инженерство на животна средина ќе добиваат годишни стипендии во вредност од по 200 евра.

Прочитај повеќе

Индекси на цените на производителите на индустриски производи на странски пазари за мај

Индекси на цените на производителите на индустриски производи на странски пазари за мај

Споредбата на годишно ниво покажува дека продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки и во секторот Рударство и вадење на камен и тоа за 7,0 %, и во секторот Преработувачка индустрија за 0,2 %.

Прочитај повеќе

Во Босна откриени драгоцени метали, отпочнува мега-проект во рударството

Во Босна откриени драгоцени метали, отпочнува мега-проект во рударството

Компанијата Adriatic Metals, која ја поседува концесијата за истражување и експлоатација на минерали и руди на поединечни локации во босанската општина Вареш, објавија спектакуларни резултати од првичните пробни бушења на теренот, пишува Biznis Info. Имено, на длабочина од само десетина метри, Adriatic Metals извадиле примероци на руда кои ги опишуваат како “коктел на висококалитетни минерали“. Колку е важна информацијата говори и фактот што веднаш по објавата, акциите на оваа компанија на австралиската берза скокнаа за цели …

Прочитај повеќе

Еуромакс нема да користи цијанид во процесот на преработка на рудата

Еуромакс нема да користи цијанид во процесот на преработка на рудата

Преку активностите на рудникот компанијата ќе придонесе кон развојот на економијата што ќе резултира со раст на бруто домашниот производ од 3% на годишно ниво и директно ќе вработи 500 луѓе и дополнителни 2.700 луѓе индиректно, преку ангажман на локални добавувачи и подизведувачи.

Прочитај повеќе

ДЗС: Повисоки цени на индустриските производи на странски пазари

ДЗС: Повисоки цени на индустриските производи на странски пазари

Според податоците во јануари 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки за 0,4% на месечно ниво, а за 3,4% на годишно ниво.

Прочитај повеќе

Петтиот најголем дијамант во светот продаден за 40 милиони долари

Петтиот најголем дијамант во светот продаден за 40 милиони долари

Дијамантот наречен Lesotho Legend беше пронајден од водечката компанија за производство, Gem Diamonds во нивниот рудник во Лесото на почетокот на годинава.

Прочитај повеќе

ДЗС: Бројот на работници во преработувачката индустрија зголемен за 6,8%

ДЗС: Бројот на работници во преработувачката индустрија зголемен за 6,8%

Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во јануари 2018 година, во однос на јануари 2017 година, бележи пораст од 0,2%, во секторот Преработувачка индустрија пораст од 6,8%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација oпaѓање од 0,9%.

Прочитај повеќе

ДЗС: Преработувачката индустрија со раст од 16,9%

ДЗС: Преработувачката индустрија со раст од 16,9%

Зголемувањето во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на зголеменото производство во следните оддели: Производство на прехранбени производи, Производство на пијалаци, Производство на текстил.

Прочитај повеќе

Тргување со благородни метали

Тргување со благородни метали

Големото зголемување на цените на благородни метали на крајот на 21-от век ги охрабри многу претпријатија да тргуваат со нив на светските берзи. И македонските банки пред неколку години добија лиценца за тргување со благородни метали.

Прочитај повеќе

ДЗС: Во декември македонските производи биле за 1,2% поскапи на странските пазари

ДЗС: Во декември македонските производи биле за 1,2% поскапи на странските пазари

Во декември 2017, во споредба со ноември 2017 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 7,1%, а во секторот Преработувачка индустрија за 0,3%.

Прочитај повеќе

Неметали Огражден за девет месеци прокнижи добивка од 2,7 милиони денари

Неметали Огражден за девет месеци прокнижи добивка од 2,7 милиони денари

Неметали Огражден од Струмица, во текот на деветте месеци од оваа година, прикажа вкупна сеопфатна добивка од 2.765.000 денари.

Прочитај повеќе

Загуба од 865.000 денари за Карбо Нова во периодот јануари – септември

Загуба од 865.000 денари за Карбо Нова во периодот јануари – септември

Истиот период лани, компанијата евидентираше загуба од 1.655.000 денари.

Прочитај повеќе

Добивка од 544.530.000 денари за Мермерен комбинат од Прилеп за девет месеци

Добивка од 544.530.000 денари за Мермерен комбинат од Прилеп за девет месеци

Вкупните приходи од продажба во текот на деветте месеци од оваа година изнесуваа 1.254.863.000 денари, од кои на домашен пазар се остварени 32.051.000 денари, додека извозот имаше вредност од 1.222.812.000 денари.

Прочитај повеќе

РЖ Техничка контрола АД Скопје оствари добивка од 8.501. 000 денари

РЖ Техничка контрола АД Скопје оствари добивка од 8.501. 000 денари

Приходите од продажба на домашниот пазар, заклучно со 30-ти септември оваа година, изнесуваат 67.326.000 денари, а на странскиот 12.000 денари, со што вкупните приходи од продажба се на ниво од 67.338.000 денари.

Прочитај повеќе

За Рудници Бањани деветте месеци од оваа година завршија со добивка од 3,5 милиони денари

За Рудници Бањани деветте месеци од оваа година завршија со добивка од 3,5 милиони денари

Рудници Бањани, од први јануари до 30-ти септември оваа година, оствари вкупна сеопфатна добивка од 3.593.000 денари.

Прочитај повеќе

Саса: 365 дена без повреда на работно место

Саса: 365 дена без повреда на работно место

Претходниот рекорд, регистриран во изминатите 11 години од рестартирањето на рудникот, изнесуваше 210 денови.

Прочитај повеќе

Неметали Огражден за шест месеци прикажа загуба од 657.000 денари

Неметали Огражден за шест месеци прикажа загуба од 657.000 денари

Првото полугодие во 2016 година, за компанијата заврши со загуба од 2.400.000 денари.

Прочитај повеќе

Тајмиште од Кичево за шест месеци прокнижи добивка од 440.000 денари

Тајмиште од Кичево за шест месеци прокнижи добивка од 440.000 денари

Тајмиште од Кичево во периодот јануари – јуни оваа година прикажа вкупна сеопфатна добивка во висина од 440.000 денари.

Прочитај повеќе

Горе