Чанта со вграден флексибилен екран на Louis Vuitton

Чанта со вграден флексибилен екран на Louis Vuitton

Францускиот луксузен бренд за ова модно парче вели дека е дигитално платно на иднината, додавајќи дека тие се во постојана потрага по спојот помеѓу “иновацијата и искуството“.

Прочитај повеќе

Nike Fit – апликација што дава препораки за големината на обувките

Nike Fit – апликација што дава препораки за големината на обувките

Препораките за големината се програмираат користејќи вештачка интелигенција, што значи колку повеќе луѓе ја користат толку поточна станува.

Прочитај повеќе

Re-Spun – стара облека во нов еколошки дизајн

Re-Spun – стара облека во нов еколошки дизајн

Marine Layer компанија со седиште во Калифорнија од стари маички и кошули создава нови користејќи 100% рециклирани материјали. За време на процесот не се користи вода, хемикалии и вештачки бои, пишува Tree Hugger. Нивната еколошка колекција, којашто е прва од ваков тип во светот, се вика Re-Spun, а износената облека ја добиваат од клиенти кои ја оставаат директно во продавниците или ја испраќаат преку пошта. Досега се доставени 75.000 стари маици и кошули коишто потоа …

Прочитај повеќе

Flyte – чорапи изработени од бамбус

Flyte – чорапи изработени од бамбус

Чорапите се изработени од врвни дизајнери од Канада користејќи го исклучиво ова растение на коешто му е потребно многу помалку вода од памукот. 

Прочитај повеќе

Бејби Мултипрактик – практично решение што наградува со многу детски насмевки

Бејби Мултипрактик – практично решение што наградува со многу детски насмевки

Секој почеток е тежок, а уште покомплексен е кога станува збор за целосно нов производ каков што претходно воопшто не постоел на пазарот.

Прочитај повеќе

Bahia Denim – мебел од текстилни остатоци

Bahia Denim – мебел од текстилни остатоци

Станува збор за парчиња неискористен тексас, од преработувачки капацитети и отпад, од коишто создава функционални масички, полици, фиоки…

Прочитај повеќе

Поло маици на Ralph Lauren изработени од рециклирани пластични шишиња

Поло маици на Ralph Lauren изработени од рециклирани пластични шишиња

За една Поло маица во просек се користат по 12 стари шишиња.

Прочитај повеќе

Финска: Еко текстил од бреза

Финска: Еко текстил од бреза

Ткаенината најчесто се добива од бреза, чијашто пулпа се меша со јонската течност за да се добие целулозен материјал.

Прочитај повеќе

H&M ќе продава second hand облека

H&M ќе продава second hand облека

Шведскиот текстилен бренд, H&M, започнува со тест продажба на половна или таканаречена second hand и vintage облека, за да ја зголеми одржливоста во целата индустрија.

Прочитај повеќе

Conscious Exclusive – нова “овошна“ линија на облека од H&M

Conscious Exclusive – нова “овошна“ линија на облека од H&M

Во новата линија ќе бидат вклучени чизми и јакна од Pinatex, материјал добиен од листови ананас, како и фустани изработени од Orange Fiber, еден вид на италијанска веганска свила, добиена од луши од портокал.

Прочитај повеќе

Algorithmic Couture – облека по мерка што го минимизира вишокот на ткаенина

Algorithmic Couture – облека по мерка што го минимизира вишокот на ткаенина

Облеката е креирана со помош на вештачка интелигенција и 3D скенирање на телото од корисникот со што во целост се прилагодува на неговата линија.

Прочитај повеќе

Levi Strauss на берза со вредност од 6,5 милијарди долари

Levi Strauss на берза со вредност од 6,5 милијарди долари

Акциите на брендот ќе бидат 17 долари, што е над очекуваната вредност од 14-16 долари по акција.

Прочитај повеќе

Marks & Spencer отвора продавници за храна

Marks & Spencer отвора продавници за храна

Компанијата Marks & Spencer, којашто е позната по продажба на облека и производи за домот, планира да отвори и продавници за храна со големина на супермаркет.

Прочитај повеќе

Димко Митрев од Велес евидентираше 261.000 денари добивка во 2018 година

Димко Митрев од Велес евидентираше 261.000 денари добивка во 2018 година

На крајот на 2017 година, добивката на компанијата изнесуваше 913.000 денари.

Прочитај повеќе

Паметен материјал го стоплува корисникот кога му е ладно и го разладува кога му е жешко

Паметен материјал го стоплува корисникот кога му е ладно и го разладува кога му е жешко

Ефектот е моментален, бидејќи ткаенината може да реагира уште пред корисникот да почувствува непријатност поради топлина или студ.

Прочитај повеќе

Распределба на ланската добивка на Тетекс

Распределба на ланската добивка на Тетекс

Последен ден на тргување со право на дивиденда е 16.04.2019 година, додека прв ден на тргување без право на дивиденда е 17.04.2019 година. Датум на стекнување на право на дивиденда е 18.04.2019 година.

Прочитај повеќе

Мода од Свети Николе со добивка од 5,1 милиони денари ја заврши минатата година

Мода од Свети Николе со добивка од 5,1 милиони денари ја заврши минатата година

Акционерското друштво Мода од Свети Николе минатата година ја заокружи со добивка од 5.102.000 денари.

Прочитај повеќе

Campo – патики од рециклиран отпад од пченка

Campo – патики од рециклиран отпад од пченка

Зад дизајнот на C.W.L. стои италијанска компанија, а патиките се дело на брендот Vеја и замена за кожните модели.

Прочитај повеќе

Почина познатиот моден дизајнер Карл Лагерфелд

Почина познатиот моден дизајнер Карл Лагерфелд

Германскиот дизајнер, кој беше креативен директор на Chanel и Fendi, беше еден од најпопуларните во светот на модата.

Прочитај повеќе

Теписони од рециклирани Adidas патики

Теписони од рециклирани Adidas патики

Патиките се едни од најтешките предмети за рециклирање од причина што се составени од повеќе различни материјали, цврста и мека пластика, метали, различен тип на текстил споени со многу силен лепак. 

Прочитај повеќе

Еколошки, огноотпорен материјал од растенија и глина

Еколошки, огноотпорен материјал од растенија и глина

Во неговиот состав се вклучени нано влакна од целулоза, добиена од клеточните ѕидови на одредени растенија, и нано слоеви од глина.

Прочитај повеќе

Levi Strauss се враќа на берза

Levi Strauss се враќа на берза

Вредноста на понудата се проценува на 100 милиони долари. Компанијата, чие седиште е во Калифорнија, би можела да достигне вредност од околу пет милијарди.

Прочитај повеќе

Модната куќа Zara го промени своето лого

Модната куќа Zara го промени своето лого

Новиот дизајн се разликува од претходниот по тоа што буквите се збиени една до друга без место помеѓу нив.

Прочитај повеќе

Ричард Брансон и Under Armoum создаваат вселенска мода

Ричард Брансон и Under Armoum создаваат вселенска мода

Целата униформа се состои од едноделно летечко одело, чевли и јакна што може да се носат за време на мисијата, но и потоа.

Прочитај повеќе

Горе