Кина тестира нова генерација маглев возови

Кина тестира нова генерација маглев возови

Новиот модел е за 30% поефикасен во намалување на триењето и може да понесе шест тони повеќе товар. Во три вагони може да се сместат и до 500 патници.

Прочитај повеќе

ЕУ не дозволи спојување на Siemens и Alstom

ЕУ не дозволи спојување на Siemens и Alstom

Siemens и Alstom се познати по производство на возови со голема брзина, како и по производтво на системи за сигнализација во железничкиот сообраќај.

Прочитај повеќе

Kuehne + Nagel: 200 сертифицирани операции на глобално ниво на KN PharmaChain

Kuehne + Nagel: 200 сертифицирани операции на глобално ниво на KN PharmaChain

Глобалната KN PharmaChain мрежа вклучува 600.000 метри квадратни индустриски простор за складирање, специјално обучени локални екипи и ќе надмине 200 сертифицирани операции до крајот на месецот.  

Прочитај повеќе

Ќе се набавуваат 35 еко – автобуси на гас

Ќе се набавуваат 35 еко – автобуси на гас

Автобусите ќе бидат вклучени во јавниот превоз најдоцна до почетокот на идната година.

Прочитај повеќе

Докажана професионалност преку навремени дневни испораки

Докажана професионалност преку навремени дневни испораки

Дени Интернационал е македонска компанија, која во изминативе речиси три децении, создаде успешен бизнис базиран врз професионален однос и задоволство на клиентите.

Прочитај повеќе

Летечкото такси на Boeing го изведе својот прв лет

Летечкото такси на Boeing го изведе својот прв лет

Штом сите тестирања ќе бидат завршени, леталото ќе служи како средство за транспорт на патници во градови, каде копнениот сообраќај е бавен или непрактичен.

Прочитај повеќе

Uber ќе развива автономни велосипеди и скутери

Uber ќе развива автономни велосипеди и скутери

Новиот оддел Micromobility Robotics што ќе работи на оваа проблематика ќе има за задача да создаде весосипеди и скутери коишто самите ќе се полнат, односно довезуваат до локациите каде што се нарачателите на превозот.

Прочитај повеќе

И денеска бесплатен јавен превоз поради загадениот воздух

И денеска бесплатен јавен превоз поради загадениот воздух

И денеска (21.01.2019 година), согласно мерките за намалување на загадениот воздух, користењето на јавниот превоз ќе биде бесплатно.

Прочитај повеќе

Kuehne + Nagel: Основа за слободна трговија за просперитет

Kuehne + Nagel: Основа за слободна трговија за просперитет

Како одговор на властите во Велика Британија, Детлер Трефгер, извршен директор на Kuehne + Nagel International AG, ја нагласува важноста за отворени пазари.

Прочитај повеќе

Uber воведува дополнителен трошок за да им помогне на возачите да си купат електрични возила

Uber воведува дополнителен трошок за да им помогне на возачите да си купат електрични возила

Овој дополнителен износ на средства ќе биде наменет за промена на возниот парк на возачите на Uber. Односно, нивните возила што користат фосилни горива, да ги заменат со еколошки и електрични.

Прочитај повеќе

Автономни роботи – кучиња разнесуваат пратки

Автономни роботи – кучиња разнесуваат пратки

Роботите – кучиња во движењата наликуваат на познатиот SpotMini, на Boston Dynamics, но имаат “покучешки“ изглед. 

Прочитај повеќе

BMW и North Face создадоа камп приколка од ултра лесен и водоотпорен материјал

BMW и North Face создадоа камп приколка од ултра лесен и водоотпорен материјал

Според North Face, материјалот е полесен и покомпактен од традиционалните варијанти на пазарот.

Прочитај повеќе

Од годинава сите царински декларации ќе се поднесуваат електронски

Од годинава сите царински декларации ќе се поднесуваат електронски

Системот за управување со царински декларации на почетокот на февруари ќе почне да се применува на 11 пилот проект царински испостави, а веќе од средината на годината ќе почне да се применува во сите царински испостави во земјава.

Прочитај повеќе

Макошпед проектира добивка од 12,4 милиони денари за 2019 година

Макошпед проектира добивка од 12,4 милиони денари за 2019 година

Компанијата за меѓународна шпедиција, складишта и промет, Макошпед за следната година проектира добивка од 12.410.000 денари.

Прочитај повеќе

Солун добива електрични скутери што може да се изнајмат

Солун добива електрични скутери што може да се изнајмат

Скутерите ќе може да се отклучат за едно евро и ќе имаат мала доплата од 15 центи за секоја минута возење.

Прочитај повеќе

Илон Маск претстави прототип на тунел што би бил решение за урбаниот хаос

Илон Маск претстави прототип на тунел што би бил решение за урбаниот хаос

Идејата е во тунелот да има посебна патека на којашто би требало да се спуштаат автомобилите коишто би се движеле со брзина од 240 километри на час.

Прочитај повеќе

Nera – мотор создаден со 3D печатач

Nera – мотор создаден со 3D печатач

Составен е од 15 печатени делови, вклучувајќи ги седиштето и гумите коишто се безвоздушни со дизајн што овозможува максимална потпора и цврстина.

Прочитај повеќе

Kuehne + Nagel отвора глобален дистрибутивен центар во Словенија

Kuehne + Nagel отвора глобален дистрибутивен центар во Словенија

Овој објект е изграден и опремен по еколошки стандарди, а во исто време е во согласност со највисоките безбедносни стандарди и најсовремена технологија за зголемување на сегашниот оперативен капацитет.

Прочитај повеќе

Калкулатор пресметува емисија на штетни гасови на секое патување

Калкулатор пресметува емисија на штетни гасови на секое патување

Додека ја пресметува емисијата, апликацијата нуди алтернативни патишта што се поприфатливи за животната средина, а во исто време го носат корисникот до крајната дестинација.

Прочитај повеќе

Руски дрон постави нов гинисов рекорд во носење товар

Руски дрон постави нов гинисов рекорд во носење товар

Беспилитното летало пренесе тежина од 100 килограми на далечина од 100 метри.

Прочитај повеќе

Автономна хотелска соба на тркала

Автономна хотелска соба на тркала

Опремено е со простор за спиење со душек, тоалет, посебен дел за работа или забава, како и мини – кујна.

Прочитај повеќе

Kuehne + Nagel добитник на награда за транспорт и логистика

Kuehne + Nagel добитник на награда за транспорт и логистика

Преку својот банкарски партнер Citi, Kuehne + Nagel овозможува предвремено плаќање во 16 европски и северноамерикански земји, покривајќи осум валути. Планирано е проширување на овие активности во Азија и Блискиот Исток.

Прочитај повеќе

Дроновите за испорака на Google пристигнуваат во Европа

Дроновите за испорака на Google пристигнуваат во Европа

Клиентите ќе можат да нарачаат преку апликација на смартфон, а за време на тест периодот услугата ќе биде бесплатна.

Прочитај повеќе

Kuehne + Nagel воведува myKN – единствен пристап за потрошувачи

Kuehne + Nagel воведува myKN – единствен пристап за потрошувачи

Со myKN, компанијата Kuehne + Nagel на клиентите им нуди единствен пристап до сите услуги, заменувајќи го тековниот контролен центар.

Прочитај повеќе

Горе