ДЗС: Од почетокот на годината Македонија најмногу тргувала со Германија

ДЗС: Од почетокот на годината Македонија најмногу тргувала со Германија

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично,  деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица.

Прочитај повеќе

ДЗС: Индекси на прометот во секторот Трговија за јуни

ДЗС: Индекси на прометот во секторот Трговија за јуни

Во групата Трговија на мало со автомобилски горива, прометот номинално е зголемен за 13,3 %, а реално е намален за 4,2 %.

Прочитај повеќе

Кварталната добивка на Amazon ја надмина границата од 2 милијарди долари

Кварталната добивка на Amazon ја надмина границата од 2 милијарди долари

Ова е трет последователен квартал кога добивката на Amazon ја надминува границата од една милијарда, што секако е неверојатен успех, ако се знае дека компанијата голем дел од своите пари ги реинвестира.

Прочитај повеќе

IKEA ја отвара првата мала градска продавница

IKEA ја отвара првата мала градска продавница

Својата прва продавница од ваков тип IKEA  ќе ја отвори веќе наесен во Лондон, а во неа ќе бидат изложени производи за во кујна и тоалети и тоа по пониски цени.

Прочитај повеќе

Продажните цени во трговијата на мало ќе продолжат да растат

Продажните цени во трговијата на мало ќе продолжат да растат

Најголемо влијание врз ограничувањето на економската состојба на деловните субјекти во текот на второто тримесечје од 2018 година имале: зголемената конкуренција на пазарот со 23,3 %, слабата побарувачка од купувачите со 22,7 %, зголемената понуда на пазарот со 16,5 % и недостигот на обучен кадар со 15,8 %

Прочитај повеќе

DHL и Boeing направија зделка од 4,7 милијарди долари

DHL и Boeing направија зделка од 4,7 милијарди долари

Прогнозите велат дека проширувањето на прекуграничната продажба на е-трговија ќе порасне до 4,48 трилиони до 2021 година, што значи годишен раст од 19,2 % годишно.

Прочитај повеќе

Lidl влезе и на српскиот пазар

Lidl влезе и на српскиот пазар

Според планот, истовремено ќе бидат отворени објекти во повеќе од десет градови во Србија, вклучувајќи го и Белград.

Прочитај повеќе

Турција заработува милиони од извозот на чај

Турција заработува милиони од извозот на чај

Најголеми купувачи на турскиот чај се Германија, која купила чај во вредност од 608.071 долари, а потоа следат турскиот дел на Кипар (541.890 долари) и САД (491.535).

Прочитај повеќе

Пораст на извозот во првата половина од годината

Пораст на извозот во првата половина од годината

Најголемо учество во извозот имаат катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица

Прочитај повеќе

Tesco и Carrefour ги здружуваат силите

Tesco и Carrefour ги здружуваат силите

Договорот доаѓа во време кога европските супермаркети се трудат да се одбранат од дигитални конкуренти како Аmazon. 

Прочитај повеќе

Alibaba и Guess промовираа паметно огледало што ја комбинира облеката

Alibaba и Guess промовираа паметно огледало што ја комбинира облеката

Оваа технологија подрзабира дека секој производ во продавницата има Bluetooth, RFID и сензори за движење како би можеле автоматски да се прикажат на паметното огледало

Прочитај повеќе

Walmart воведува шопинг во виртуелна соба

Walmart воведува шопинг во виртуелна соба

Различните производи од национални брендови и производите на Walmart се означени со жолта точка. Кога корисникот ќе помине со маусот над неа може да види за што станува збор, а линкот носи директно до страницата на производот.

Прочитај повеќе

Индекси на прометот во секторот Трговија за мај

Индекси на прометот во секторот Трговија за мај

Државниот завод за статистика ги соопшти податоците за индексите на прометот во секторот Трговија за мај 2018 година.

Прочитај повеќе

Amazon ја купува фармацевтската онлајн компанија PillPack

Amazon ја купува фармацевтската онлајн компанија PillPack

Целта на Amazon е да има удел во пазарот со лекови на рецепт којшто тежи повеќе од 450 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Google ќе инвестира 550 милиони долари во кинескиот гигант за е-трговија

Google ќе инвестира 550  милиони долари во кинескиот гигант за е-трговија

  Google ќе инвестира повеќе од половина милијарда долари во кинеската компанија за е-трговија  JD.com, пишува New York Times. Овој потег е во склоп на настојувањето за ширење на малопродажните услуги во светот се наведува во соопштението од двете компании. Согласно договорот, производите на платформата JD.com ќе се појавуваат на пребарувачот на Google за купување. Преку ова партнерство Google ќе истражува нови решенија за унапредување на шопинг искуствата на потрошувачите ширум светот, велат од компанијата. JD.com е втора …

Прочитај повеќе

Стоковна размена според економските карактеристики на претпријатијата

Стоковна размена според економските карактеристики на претпријатијата

Повеќе од 88,9 % од вкупната стоковна размена на Република Македонија во 2016 година е реализирана од претпријатијата вклучени во двата протока на стоки, стои во извештајот на Државниот завод за статистика. Суфицитот во размената на стоки, главно, е генериран од претпријатијата што му припаѓаат на секторот Индустрија, а дефицитот од претпријатијата што му припаѓаат на секторот Трговија. Околу половина од вкупната вредност на извозот и на увозот е концентрирана во првите 100 претпријатија. Целосниот табеларен приказ …

Прочитај повеќе

Извозот на стоки од Македонија бележи раст во првиот квартал од годинава

Извозот на стоки од Македонија бележи раст во првиот квартал од годинава

Според податоците од ДЗС, во извозот најзастапени производи се катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта, како и облека

Прочитај повеќе

Потпишан протокол за побрз проток на стока на Табановце и Богородица

Потпишан протокол за побрз проток на стока на Табановце и Богородица

Протоколот за уредување на постапките за побрз проток на жива стока, стока во жива состојба, опасни материи, стока во новиот компјутерски транзитен систем и на празни камиони на граничните премини Табановце и Богородица стапува на сила веднаш.

Прочитај повеќе

Над 200 милијарди евра изнесувал увозот-извозот на земјоделските производи на земјите од ЕУ

Над 200 милијарди евра изнесувал увозот-извозот на земјоделските производи на земјите од ЕУ

Зеленчук изнесувал 48% од увозот на ЕУ во земјоделски производи, прехранбени производи 32% и производи од животинско потекло 20%.

Прочитај повеќе

Шест домашни компании на саемот ПолАгра во Полска

Шест домашни компании на саемот ПолАгра во Полска

Овој саем има повеќе од 900 изложувачи од 36 земји и е одлична можност на странски купувачи да се запознаат со домашните компании со цел склучување на бизнис зделки и натамошна соработка.

Прочитај повеќе

Индекси на прометот во секторот Трговија за март

Индекси на прометот во секторот Трговија за март

Намалување на прометот е забележано во групата Трговија на мало, со автомобилски горива (номинално за 5,0%, а реално за 5,1%)

Прочитај повеќе

Банките во Иран добија забрана за тргување со криптовалути

Банките во Иран добија забрана за тргување со криптовалути

Банките, кредитните институции и менувачниците отсега ќе мораат да одбегнуваат било каква продажба или купување на дигитални валути.

Прочитај повеќе

АETМ започна со градење на капацитети за раст на е-трговијата

АETМ започна со градење на капацитети за раст на е-трговијата

Учесничките имаа прилика да соберат нови знаења за голем број на аспекти во е-трговијата распределени во 13 предавања и 2 работилници коишто ги покрија 16 говорници, сите искусни во своите области.

Прочитај повеќе

ДЗС: Расте довербата во трговијата на мало

ДЗС: Расте довербата во трговијата на мало

Најголемо влијание врз ограничувањето на економската состојба на деловните субјекти во текот на првото тримесечје од 2018 година имале: слабата побарувачка од купувачите со 24,9 %, зголемената конкуренција на пазарот со 19,8 %, зголемената понуда на пазарот со 12,9 % и недостиг на обучен кадар со 10,0 %.

Прочитај повеќе

Горе