Македонија за првпат земја партнер на саем за туризам во Измир, Турција

Македонија за првпат земја партнер на саем за туризам во Измир, Турција

Саемот за туризам во Измир, Турција Travel Turkey İzmir е еден од водечките туристички настани во Турција, којшто го соединува туристичкиот сектор на национално и меѓународно ниво секоја година.

Прочитај повеќе

Хрватска: Паметни сувенири што користат NFC технологија

Хрватска: Паметни сувенири што користат NFC технологија

Секој од сувенирите имаат вграден NFC чип, којшто дава информации за мотивот, а е поврзан со Wikipedia или некоја друга интернет страница, за да може корисникот да добие дополнителни информации за мотивот што е на сувенирот.

Прочитај повеќе

Одржан меѓународниот научен конгрес ICON BEST 2018

Одржан меѓународниот научен конгрес ICON BEST 2018

Потребата од синхронизирање на академското образование и бизнисот е ургентна и подразбира реформи кои треба да се имплементираат глобално.

Прочитај повеќе

ДЗС: Македонија во август ја посетиле 211.746 туристи

ДЗС: Македонија во август ја посетиле 211.746 туристи

Во периодот јануари – август 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 16,1 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 14,8 %, а кај странските има зголемување за 18 %.

Прочитај повеќе

АППТ добитник на престижната награда Бренд Лидер 2018

АППТ добитник на престижната награда Бренд Лидер 2018

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија е добитник на престижната награда Бренд Лидер 2018 за добрата промоција на најатрактивните дестинации на државата на меѓународниот пазар, а со тоа и големиот придонес кој го има дадено за јакнење на конкурентноста на туристичкиот пазар во целиот регион.

Прочитај повеќе

АППТ ќе биде дел од SEET 2018- South East Europe Tourism

АППТ ќе биде дел од SEET 2018- South East Europe Tourism

SEET 2018 – Туризам за Југоисточна Европа e 8-ма бизнис конференција која се одржува под покровителство на Министерството за трговија, туризам и телекомуникации на Република Србија.

Прочитај повеќе

Црна Гора: 9.000 домашни работници ангажирани за сезонска работа

Црна Гора: 9.000 домашни работници ангажирани за сезонска работа

Платите се движеле помеѓу 200 и  350 евра за неквалификуваните работни места, а за работниците со квалификации од 350 до 600 евра па и повеќе.

Прочитај повеќе

Македонија во јули ја посетиле 176.310 туристи

Македонија во јули ја посетиле 176.310 туристи

Во периодот јануари – јули 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 16 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 12,6 %, а кај странските има зголемување за 17,8 %.

Прочитај повеќе

Хотел од Црна Гора им додели бонус на вработените од 400.000 евра

Хотел од Црна Гора им додели бонус на вработените од 400.000 евра

Како што велат од таму, со овој гест тие сакале да им ја покажат својата благодарност на работниците кои многу придонеле за одличните резултати во работата на туристичкиот објект. 

Прочитај повеќе

Во првите шест месеци од 2018 , Србија ја посетиле 1,9 милиони туристи

Во првите шест месеци од 2018 , Србија ја посетиле 1,9 милиони туристи

Домашните гости најмногу престојувале во планинските места, 37%, потоа следувале бањите. Странците пак најмногу го посетувале Белград, односно 53% од вкупниот број.

Прочитај повеќе

АППТ ќе го поддржи развојот на руралниот туризам во Могила

АППТ ќе го поддржи развојот на руралниот туризам во Могила

Блискоста со Битола е предност во однос на комплементарноста на дестинациите, надополнување на природните убавини со традицијата и манифестациите во регионот.

Прочитај повеќе

Пораст на бројот на туристи во јуни

Пораст на бројот на туристи во јуни

Во периодот јануари – јуни 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 16,4% и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 9,3%, а кај странските за 19,8%.

Прочитај повеќе

Турција: Домашните туристички трошоци пораснале за скоро 25%

Турција: Домашните туристички трошоци пораснале за скоро 25%

Според официјалните податоци, речиси 11,9 милиони жители реализирале внатрешни патувања во првиот квартал, додека бројот на патувања со една или повеќе од една ноќ изнесувал околу 15,5 милиони со годишен скок од 22,3 %.

Прочитај повеќе

Airbnb нуди ноќевање на Кинескиот ѕид под отворено небо

Airbnb нуди ноќевање на Кинескиот ѕид под отворено небо

Натпреварот е отворен до 11-ти август, а тие што сакаат да учествуваат треба да напишат нешто за себе на веб страната на Airbnb и да одговорат на две прашања во врска со различните култури и нивното поврзување.

Прочитај повеќе

easyJet ја прогласи Хрватска за дестинација на годината

easyJet ја прогласи Хрватска за дестинација на годината

EasyJet ја избра Хрватска како дестинација за којашто постојано расте интересот на туристите, со што таа стана една од клучните дестинации на оваа авиокомпанија.

Прочитај повеќе

Туристите годишно фрлаат околу 1,5 милиони долари во фонтаната ди Треви

Туристите годишно фрлаат околу 1,5 милиони долари во фонтаната ди Треви

Има и други фонтани што се светски атракции, но кои “заработуваат“ далеку помалку од Фонтаната ди Треви.

Прочитај повеќе

Британски HAV ја претстави луксузната верзија на авионите Airlander 10

Британски HAV ја претстави луксузната верзија на авионите Airlander 10

Airlander 10 во моментов се смета за најголем авион во светот. Има четири дизел-мотори со турбокомпресор и користи аеродинамичен лифт како конвенционалниот авион со фиксни крила за полетување, а во воздух се одржува благоадарение на хелиумот.

Прочитај повеќе

Расте бројот на странски туристи

Расте бројот на странски туристи

Севкупно за периодот во првите пет месеци годинава, споредбено со истиот период лани, бројот на туристите е зголемен за 15,1 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 7,8 %, а кај странските за 19,0 %.

Прочитај повеќе

Biodomes – пустински ресорт за промоција на екотуризмот

Biodomes – пустински ресорт за промоција на екотуризмот

Идејата за овој проект впрочем е да се подигне свеста и да се промовира биодиверзитетот во планинскиот регион.

Прочитај повеќе

Специјализирана инфо тура за претставник на реномираниот тур оператор Wild Frontiers

Специјализирана инфо тура за претставник на реномираниот тур оператор Wild Frontiers

Oд читателите на Wanderlust во секоја од последните 10 години Wild Frontiers се етаблирани во Топ 10 туристички оператори.

Прочитај повеќе

Приходите од хрватскиот туризам пораснаа за 14%

Приходите од хрватскиот туризам пораснаа за 14%

Според објавените податоци, туризмот има удел од 4% во хрватскиот БДП, што е раст од 0,2% споредбено со минатогодишните податоци од првото тромесечје.

Прочитај повеќе

Џеф Безос ќе продава билети за првиот туристички лет во вселената

Џеф Безос ќе продава билети за првиот туристички лет во вселената

Според проценките летот би требало да трае десетина минути, во патничка капсула со големина од околу 15 метри кубни, во којашто ќе може да се сместат шест вселенски туристи.

Прочитај повеќе

Започнува најголемата инфо тура за претставување на туристичките атракции на Македонија

Започнува најголемата инфо тура за претставување на туристичките атракции на Македонија

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија заедно со ЈСП Турс ја организира досега најголемата инфо тура со новинарски екипи од регионот. Повеќе од десет медиумски куќи од Хрватска, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина специјализирани за туризам, во следните четири дена ќе ги посетат највпечатливите туристички атракции во Република Македонија. Градот Скопје со  Старата Чаршија, Старата железничка станица, Спомен куќата на Мајка Тереза, црквите Св. Спас и Св. Димитрија, плоштадот …

Прочитај повеќе

Расте бројот на странски туристи

Расте бројот на странски туристи

Бројот на странските туристи во април годинава е зголемен за 25,5% во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Пораст бележи и бројот на ноќевањата што ги оствариле странските туристи и тоа за 24.5 %. И бројот на домашните туристи во април 2018 година, во однос на април 2017 година, е зголемен за 12.3 %, а бројот на ноќевањата пораснал за 6,1%. Според податоците на ДЗС бројот на туристите во април 2018 година изнесувал …

Прочитај повеќе

Горе