SION 105 – уред што ја мери количината на флуорид во водата

SION 105 – уред што ја мери количината на флуорид во водата

Вакви испитувања обично се вршат во добро опремени лаборатории, но со SION-105 сето тоа може да се направи било каде и може да го користи и некој што нема предзнаења од областа.

Прочитај повеќе

Verily работи на чевли што го следат здравјето на корисникот

Verily работи на чевли што го следат здравјето на корисникот

Verily претходно се нарекуваше Google Life Sciences, но 2015 година се оддели од технолошкиот гигант.

Прочитај повеќе

Научници креираа паметно вештачко колено што ја намалува потребата за операција

Научници креираа паметно вештачко колено што ја намалува потребата за операција

Крајна цел на паметното колено е да се намали односно пролонгира потребата за хируршка интервенција кај пациентите.

Прочитај повеќе

Систем со вештачка интелигенција за рано откривање срцеви заболувања

Систем со вештачка интелигенција за рано откривање срцеви заболувања

Системот освен што успешно откри срцева мана кај 85% од случаите, посочи и пациенти кај кои е можно во иднина да се развие дисфункција на левата комора.

Прочитај повеќе

Dial – уред што ги спасува оние кои практикуваат спортови на вода

Dial – уред што ги спасува оние кои практикуваат спортови на вода

Dial може да се користи и за лоцирање на деца на плажа, особено кога има премногу луѓе.

Прочитај повеќе

Noonchi – систем за вежбање додека седите во канцеларија

Noonchi – систем за вежбање додека седите во канцеларија

Создаден е да обезбеди целосно активирање на секој мускул без голем напор.

Прочитај повеќе

Auticon – компанија што вработува само лица со аутизам

Auticon – компанија што вработува само лица со аутизам

Компанијата има 12 канцеларии рaспоредени во пет земји: Велика Британија, Германија, САД, Швајцарија и Франција.

Прочитај повеќе

Окта со донација за Заводот за ментално здравје Младост

Окта со донација за Заводот за ментално здравје Младост

Со средствата е набавен дигитален логопедски сет, којшто претставува високософистициран инструмент за обработка на звучниот сигнал.

Прочитај повеќе

Innerneed – долготраен кујнски сунѓер отпорен на бактерии

Innerneed – долготраен кујнски сунѓер отпорен на бактерии

Не ја задржува водата, поради самите својства на силиконот, а со тоа и не дозволува “лепење“ на бактерии како што е случај кај обичните сунѓери.

Прочитај повеќе

Торбата на Дедо Мраз – специјална хуманитарна претстава во Капитол мол

Торбата на Дедо Мраз – специјална хуманитарна претстава во Капитол мол

Капитол мол заедно со Државна видео лотарија на Македонија, која е воедно и поддржувач на кампањата, ги повикува сите да подарат среќа на децата од Детската Клиника за Онкологија.

Прочитај повеќе

Отворено Роса школо за родителство во Битола

Отворено Роса школо за родителство во Битола

Школите за родителство имаат за цел да спроведат обуки со примена на современи техники и со детално осмислена содржина, стручно водење и однапред утврдени распоред и динамика.

Прочитај повеќе

Circleg – вештачка нога од рециклиран пластичен отпад

Circleg – вештачка нога од рециклиран пластичен отпад

Материјалот од којшто е изработена придонесува за намалување на трошоците за 50%

Прочитај повеќе

Паметен термометар што мери температура 24 часа

Паметен термометар што мери температура 24 часа

Може да се користи 24 часа со едно полнење, а ја покажува температурата на телото за само една минута од местење на лепенката.

Прочитај повеќе

400.000 Македонци имаат катаракта или дијабетес

400.000 Македонци имаат катаракта или дијабетес

Околу 400.000 граѓани во Македонија се соочуваат со очната болест катаракта или имаат одредена форма на дијабетес.

Прочитај повеќе

Keyto – мини направа за ефикасно согорување на калории

Keyto – мини направа за ефикасно согорување на калории

Се базира на популарната Кето диета со којашто се губат килограми, при што корисникот се воздржува од јаглехидрати, а внесува повеќе масти и протеини.

Прочитај повеќе

Wynd Halo + Home Purifier – систем за прочистување на воздух

Wynd Halo + Home Purifier – систем за прочистување на воздух

Двата уреда се надополнуваат, едниот го следи воздухот, а другиот според добиените податоци го прочистува.

Прочитај повеќе

L’Oréal: Мини уред што алармира за штетно УВ зрачење

L’Oréal: Мини уред што алармира за штетно УВ зрачење

Уредот се активира кога ќе биде изложен на сонце и предупредува за изложување на УВА и УВБ штетните зраци и до три месеци.

Прочитај повеќе

NightWatch – детектор на епилептични напади што спасува живот

NightWatch – детектор на епилептични напади што спасува живот

Уредот е дело на експерти од Технолошкиот факултет во Холандија и центарот за епилепсија Kempenhaeghe.

Прочитај повеќе

bMOLA GO – преносен прочистувач на воздух

bMOLA GO – преносен прочистувач на воздух

Системот може да уништи 99% од штетните елементи во воздухот.

Прочитај повеќе

Кинеска фирма казнета со 1,3 милијарди долари за незаконско производство на вакцини

Кинеска фирма казнета со 1,3 милијарди долари за незаконско производство на вакцини

Согласно законските одредби дозволата за фармацевтско производство на компанијата е одземена и нејзините незаконски произведени вакцини се конфискувани.

Прочитај повеќе

Силк Роуд Банка со донација за Клиниката за детски болести

Силк Роуд Банка со донација за Клиниката за детски болести

Средствата за набавка на новата постелнина во износ од 212 илјади денари, се обезбедени на тој начин што за секоја трансакција со Американ Експрес картичките на Силк Роуд Банка, банката одвојува по пет денари за потребите на Клинката.

Прочитај повеќе

БОРКА и AVON по 10-ти пат, заедно ќе чекорат на Напред розово

БОРКА и AVON по 10-ти пат, заедно ќе чекорат на Напред розово

Во недела, на 7-ми октомври, во Градскиот парк во Скопје кај Школка традиционално 10-та година по ред ќе се одржи настанот Напред розово.

Прочитај повеќе

Романија: Четири од пет доктори помислуваат да ја напуштат земјата

Романија: Четири од пет доктори помислуваат да ја напуштат земјата

На одлуката да се напушти земјата влијаеле повеќе фактори како подобри услови за работа, поголеми примања, подобри услови за живот и поголема почит кон професиите.

Прочитај повеќе

Роботи со големина на клетка можат да откријат болест во човечкото тело

Роботи со големина на клетка можат да откријат болест во човечкото тело

Овие микроскопски уреди можат да ја насетат нивната околина, да складираат податоци и извршуваат пресметковни задачи, и може да се користат и за проверка на евентуални протекувања во нафтоводи, гасоводи, итн.

Прочитај повеќе

Горе