Обука за геодетски компании за спроведување на физибилити студии за консолидација на земјиште

Обука за геодетски компании за спроведување на физибилити студии за консолидација на земјиште

На денешната обука се презентираат детали за спроведување на физибилити студии, како прва фаза во процесот на консолидација на земјиштето.

Прочитај повеќе

Phytofy – паметен систем за одгледување на растенија

Phytofy – паметен систем за одгледување на растенија

Системот Phytofy вклучува електрична единица за осветлување, опрема за контрола и софтвер.

Прочитај повеќе

Цени во земјоделството во декември

Цени во земјоделството во декември

Цените во земјоделството во декември 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот се зголемени за 1,7 %, а кај аутпутот се бележи намалување од 1,4%.

Прочитај повеќе

Џебен агроном: Апликацијата MapMyApple до поголем род на јаболка

Џебен агроном: Апликацијата MapMyApple до поголем род на јаболка

Преку оваа апликација може да се контролираат најважните фактори за производство на јаболка и нивно усогласување со факторите од средината и метеоролошко – климатските услови.

Прочитај повеќе

Српски Agremo доби 600.000 долари од SC Ventures и StartLabs

Српски Agremo доби 600.000 долари од SC Ventures и StartLabs

Целта на инвестицијата е на Agremo да му се овозможи да го развива сопствениот тим и база на клиенти во различни региони ширум светот.

Прочитај повеќе

Цени во земјоделството во ноември

Цени во земјоделството во ноември

Цените во земјоделството во ноември 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот се зголемени за 5,5%, а кај аутпутот се бележи зголемување од 5,1%.

Прочитај повеќе

Усвоена нова дополнителна субвенција од пет денари за килограм предадена оризова арпа

Усвоена нова дополнителна субвенција од пет денари за килограм предадена оризова арпа

Земјоделците ќе добијат пет денари за килограм произведена и предадена оризова арпа во регистрирани откупувачи.

Прочитај повеќе

ФАО ја зголемува поддршката за македонското земјоделство преку четири нови регионални проекти во вредност од 1,5 милиони долари

ФАО ја зголемува поддршката за македонското земјоделство преку четири нови регионални проекти во вредност од 1,5 милиони долари

Зголемување на поддршката на ФАО за македонскиот земјоделски сектор преку четири проекти за регионална соработка.

Прочитај повеќе

Роботи – земјоделци за поголеми и поквалитетни приноси

Роботи – земјоделци за поголеми и поквалитетни приноси

Целта на компанијата е овие роботи да собираат најразлични податоци коишто имаат за цел да го унапредат и подобрат земјоделието, да им бидат од голема корист на земјоделците и да им помогне во обезбедување квалитетен и профитабилен принос.

Прочитај повеќе

Пораст на цени во земјоделството во октомври

Пораст на цени во земјоделството во октомври

Цените во земјоделството во октомври оваа година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот се зголемени за 9,4%, а кај аутпутот се бележи зголемување од 3,2%.

Прочитај повеќе

Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи во третото тримесечје

Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи во третото тримесечје

Откупот и продажбата на земјоделски производи, во текот на третото тримесечје во однос на истиот период лани, се зголемени за 38,9%.

Прочитај повеќе

Враќање на сончогледот на македонските ниви преку договорно производство и сигурен откуп

Враќање на сончогледот на македонските ниви преку договорно производство и сигурен откуп

Домашното производство на сончоглед последниве години бележи драстичен пад на површините, причините познати како за сите култури, скапо производство, ниска откупна цена и неисплатливост за земјоделците.

Прочитај повеќе

IntelliSTEM – сеопфатно смарт решение дизајнирано за ефикасен и профитабилен агро – бизнис

IntelliSTEM – сеопфатно смарт решение дизајнирано за ефикасен и профитабилен агро – бизнис

Станува збор за нов и иновативен производ, којѓто е плод на соработката помеѓу ГОРД Системи Сервиси и Футура 2/2 маркетинг и адвертајзинг агенција.

Прочитај повеќе

Индекси на цените во земјоделството за септември

Индекси на цените во земјоделството за септември

Во делот аутпут, во септември 2018 година, во споредба со септември 2017 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 101.1, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 104.6. 

Прочитај повеќе

Индекси на цените во земјоделството за август

Индекси на цените во земјоделството за август

Во делот аутпут, во август 2018 година, во споредба со август 2017 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 98.1, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 104.6.

Прочитај повеќе

Откуп и продажба на земјоделски производи во второто тримесечје од 2018

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: индустриските растенија, овошјето, добитокот, живината и јајцата и млекото, а намалување е забележано кај: житата, градинарските растенија, фуражните растенија, алкохолните пијалаци, млечните производи и рибата. 

Прочитај повеќе

ДЗС: Индекси на цените во земјоделството за јули

ДЗС: Индекси на цените во земјоделството за јули

Во делот аутпут, во јули 2018 година, во споредба со јули 2017 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 104.3, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 105.1.

Прочитај повеќе

Соларните системи можат да обезбедат порентабилно производство за земјоделците

Соларните системи можат да обезбедат порентабилно производство за земјоделците

Денеска во Прилеп здруженијата ЛАГ Агро Лидер и Солар Македонија одржаа заедничка презентација пред фармери од Пелагонија на тема внесување на соларни системи и одржлива енергија во земјоделското производство во регионот.

Прочитај повеќе

Презентација за соларни системи во земјоделското производство во Пелагонија

Презентација за соларни системи во земјоделското производство во Пелагонија

Со здружени сили, двете организации ќе работат на модернизација и зголемување на рентабилноста на фармите во регионот преку употреба на обновливи извори на енергија.

Прочитај повеќе

Индекси на цените во земјоделството за јуни

Индекси на цените во земјоделството за јуни

Годишната споредба на аутпутите е следнава: индексот на цените на растителното производство изнесува 104,1, а индексот на цените на добиточното производство е 105,7.

Прочитај повеќе

Maкедонската Асоцијација на Земјоделски Задруги (МАЗЗ) се вклучи во проектот BalkanRoad

Maкедонската Асоцијација на Земјоделски Задруги (МАЗЗ) се вклучи во проектот BalkanRoad

МАЗЗ ќе го поддржи имплементирањето на проектот преку вклучување во проектните активности,
давање мислења и учествување во размената на информации, како засегната страна чии членови ќе
имаат бенефит од успешното имплементирање на проектот

Прочитај повеќе

Иницијатива за модернизација на млекопроизводството во Пелагонија

Иницијатива за модернизација на млекопроизводството во Пелагонија

Новата технологија и знаење ќе им помогнат на сточарите од регионот да станат поконкурентни, овозможувајќи им раст на бизнисот, зголемување на приходите и работните места.

Прочитај повеќе

Индекси на цените во земјоделството

Индекси на цените во земјоделството

Државниот завод за статистика ги објави индексите на цените во земјоделството за мај 2018 година. Според податоците во соопштението од ДЗС, индексот на цените во земјоделството за мај 2018 во однос на истиот месец од претходната година бележи пораст. Кај инпутот овој индекс е зголемен за 6,1 % додека, пак, кај аутпутот зголемувањето изнесува 13,4 %. Во мај 2018 година, во споредба со мај 2017 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства …

Прочитај повеќе

ДЗС: Пораст на откупот на земјоделски производи во првиот квартал од 2018

ДЗС: Пораст на откупот на земјоделски производи во првиот квартал од 2018

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај индустриските и градинарските растенија, како и кај овошјето, алкохолните пијалоци, добитокот, млекото и млечните производи.

Прочитај повеќе

Горе