Volvo промовира електрични камиони за собирање на смет

Volvo промовира електрични камиони за собирање на смет

Електричните камиони на Volvo се продолжение на политиката на оваа компанија за производи кои влијаат позитивно на животната средина.

Прочитај повеќе

Акција за чистење на електронски отпад

Акција за чистење на електронски отпад

Акцијата е предвидено да трае до крајот на месецот, ќе ги опфати Скопје и околината со подигнување на уредите директно од пред вашиот објект (куќа, зграда).

Прочитај повеќе

Над 10 милиони вработени во индустријата за обновливи извори

Над 10 милиони вработени во индустријата за обновливи извори

Покрај соларната енергија која само во Кина вработува 2,2 милиони работници (2/3 од вкупниот број во светот во овој сектор), друг голем работодавач во оваа индустрија се и течните биогорива со 1,9 милион работни места, како и хидроенергијата која “вработува” 1,5 милиони работници.

Прочитај повеќе

Научници создадоа 100% ефикасен прочистувач на вода од хартија

Научници создадоа 100% ефикасен прочистувач на вода од хартија

Уште една предност на овој уред е употребата на ефтина технологија за негова изработка, којашто дава рекордни перформанси за екстремно ниски цени на материјалите и со тоа буквално може да биде распродадена во региони каде што чистата вода за пиење е хронично недостапна или пак на места погодени од природни катастрофи.

Прочитај повеќе

Aizome – органска постелнина што се грижи за здравјето на кожата

Aizome – органска постелнина што се грижи за здравјето на кожата

Сатенската текстура на ткаенината не дозволува да се разбудите со неуредна коса и отпечатоци на кожата од постелнината, а освен тоа спречува и предвремено стареење на кожата.

Прочитај повеќе

ЈСП доби автобус на струја

ЈСП доби автобус на струја

Автобусот ќе биде дел од тест периодот на еко-автобуси во градскиот сообраќај, по што Град Скопје и ЈСП Скопје ќе треба да одлучат со какви автобуси ќе го модернизираат возниот парк на јавното сообраќајно претпријатие.

Прочитај повеќе

Велосипедски патеки во тунел за идеален еко-систем

Велосипедски патеки во тунел за идеален еко-систем

Според архитектот на MINILOOP, неговото користење би условило намалување на загадувањето од сообраќајот, бидејќи би се отстраниле конвенционалните моторни возила од патот, а би се создале услови за монтажа на т.н. вертикални градини коишто би го филтрирале воздухот.

Прочитај повеќе

Luft Qi – најмалиот прочистувач на воздух

Luft Qi – најмалиот прочистувач на воздух

Производот нема филтер, полнењето е преку USB, голем е колку чаша за вода и лесно може да се носи било каде.

Прочитај повеќе

Одржана третата по ред волонтерска еко-акција на Пивара, Пакомак и Холандската амбасада

Одржана третата по ред волонтерска еко-акција на Пивара, Пакомак и Холандската амбасада

Ова е трета по ред волонтерска еко-акција што ја организираат Пивара Скопје, Пакомак и Амбасадата на Холандија. Во претходните две акции беа исчистени брегот и водите на езерото Матка, како и кејот на реката Вардар, на којшто и годинава се собираше целокупниот сув отпад.

Прочитај повеќе

Монтиран филтерот на Дрисла, нема веќе загадување од депонијата

Монтиран филтерот на Дрисла, нема веќе загадување од депонијата

Филтерот ќе се користи се до поставувањето нова печка којашто се очекува да биде купена, односно монтирана за два месеца.

Прочитај повеќе

Еко-акција за чистење на кејот на реката Вардар

Еко-акција за чистење на кејот на реката Вардар

Во годинешната, трета по ред еко-акција, којашто е дел од платформата “Дали рециклирате!?“, ќе учествуваат и Амбасадорите на В. Британија и САД, како и сите заинтересирани граѓани. 

Прочитај повеќе

Новиот робот на Apple расклопува 200 iPhone телефони за еден час

Новиот робот на Apple расклопува 200 iPhone телефони за еден час

Благодарение на иницијативите за рециклирање Apple веќе ја намали потрошувачката на алуминиум од 23% на 25% од 2015 па наваму.

Прочитај повеќе

Хрватска ќе субвенционира купување на еко-возила

Хрватска ќе субвенционира купување на еко-возила

Услов за добивање субвенции ќе биде возилото да е ново, да ги исполнува карактеристиките за еко-возило, а во случај на субвенционирање на електричен велосипед, услов ќе биде тој претходно да не е користен.

Прочитај повеќе

Genusee – очила од рециклирани пластични шишиња

Genusee – очила од рециклирани пластични шишиња

Со секоја нарачка на производот, се рециклираат 15 пластични шишиња за вода.

Прочитај повеќе

ДЗС: Во 2017 вкупно биле собрани 635.875 тони комунален отпад

ДЗС: Во 2017 вкупно биле собрани 635.875 тони комунален отпад

Годишното количество на создаден комунален отпад по жител во 2017 година изнесува 379 кг по жител, што е за 1,3 % помалку од истото количество во 2016 година.

Прочитај повеќе

Пакомак ги одбра најеколошките угостителски објекти за 2017

Пакомак ги одбра најеколошките угостителски објекти за 2017

Are You Recycling е проект на Пакомак којшто има за цел да ги вклучи сите угостителски објекти од целата држава во континуирана еколошка акција за селектирање на стаклениот отпад.

Прочитај повеќе

Зградите да бидат објекти со потрошувачка на енергија близу нула

Зградите да бидат објекти со потрошувачка на енергија близу нула

Трансформацијата на зградите во објекти со потрошувачка на енергија близу до нула (nZEB) и бариерите и можностите за интеграција на системите за складирање енергија во згради со фотоволтаици се предизвиците со коишто се соочува научната и стручната јавност.

Прочитај повеќе

Компанија од Гана ја претвора пластиката во асфалт

Компанија од Гана ја претвора пластиката во асфалт

Овој асфалт бара помалку природни ресурси за создавање, трае долго време и е отпорен на подигнување. Тој се состои од 60% пластика и 40% песок.

Прочитај повеќе

Кина гради систем за вештачки дожд три пати поголем од Шпанија

Кина гради систем за вештачки дожд три пати поголем од Шпанија

Десетици илјади печки ќе бидат соодветно поставени низ одбрани локации на Тибет за да произведат дожд што ќе задоволи површина од 1,6 милиони километри квадратни или три пати поголема од територијата на Шпанија.

Прочитај повеќе

Пакомак регистрирал над 48.700 тони амбалажен отпад во 2017 година

Пакомак регистрирал над 48.700 тони амбалажен отпад во 2017 година

Според официјалните извештаи за изминатата година, компаниите-членки на Пакомак пријавиле над 48.700 тони амбалажен отпад од кои 45,7% од пријавените количини се рециклирани или поточно 22.237 тони.

Прочитај повеќе

Алатки за чистење изработени од природни отпадни материјали

Алатки за чистење изработени од природни отпадни материјали

Дезинфекциските својства на маслото од бор биле одлични за производство на спреј за чистење.

Прочитај повеќе

rOcean One – систем за чиста вода со овошен вкус по желба

rOcean One – систем за чиста вода со овошен вкус по желба

Корисникот може да си избере вода со вкус на лимон, јаболко, праска, јагода, кокос и уште многу вкусови.

Прочитај повеќе

Франција ќе ја добие најголемата стаклена градина во светот

Франција ќе ја добие најголемата стаклена градина во светот

Проектот се очекува да се заврши во 2019 година и да биде отворен за јавноста во 2021 година.

Прочитај повеќе

Microsoft се приклучува на глобалната иницијатива за чистење Let´s Do It!

Microsoft се приклучува на глобалната иницијатива за чистење Let´s Do It!

Целта на акцијата е првенствено да се мапира отпадот низ целиот свет, со помош на информации од сите страни до коишто ќе се доаѓа со помош на новите технолошки платформи и решенија како што е Azure.

Прочитај повеќе

Горе