Со завршувањето на училишната 2018/2019 година, Вип ја заокружи втората фаза од едукативната програма Интернетот не е само игра… Кликај безбедно, којашто годинава опфати близу 1.000 четвртоодделенци од 11 основни училишта во 11 општини во земјата, стои во соопштението.

“Ни претставува особена чест и задоволство што и оваа, втора година по ред, заедно со нашите партнери на проектот, Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образованието го поведуваме трендот за едукација на најмладите за тема која претставува неограничен ресурс за учење и надградба на идните генерации. Интересот од страна на учениците и наставниот кадар кој и оваа година не стивнува е дополнителна потврда за потребата од едукација и за ентузијастички пристап, особено за нашите колеги кои како волонтери се вклучуваат во овој проект”, изјави Елена Димовска, раководител на одделот за Корпоративни комуникации на Вип.

Во рамки на 60-минутните предавања, волонтерите од Вип, на интересен и забавен начин, преку практични примери и ситуации, на децата им ја доловија суштината на интернетот, со особен фокус на безбедноста при користењето на светската мрежа.Беа опфатени учениците од  четврто одделение во: Битола, Куманово, Штип, Кочани, Струмица, Тетово, Гостивар, Охрид, Прилеп, Неготино и Гевгелија.

Проектот Интернетот не е само игра…Кликај безбедно е дел од иницијативата Интернет за сите на А1 Телеком Австрија Групацијата, која во Македонија започна во 2013 година. Во рамки на проектот, минатата година предавањата ги проследија повеќе од 700 четвртоодделенци, од 28 македонски и албански паралелки од 10 училишта од осум општини на територијата на град Скопје, а активно беа вклучени и повеќе од 70 наставници, директори, педагози и психолози од училиштата. Целта на оваа иницијатива е преку различни алатки, програми и тренинзи, учесниците да ги стекнат неопходните компетенции за нивно вклучување во општественото живеење во ерата на дигитализацијата.

Едукативната програма Интернетот не е само игра…Кликај безбедно е добитник на признанието во категоријата Однос кон заедницата, што го доделува Координативното тело за општествена одговорност на претпријатија и Министерството за економија.