Фото: Youtube

Главниот град на Холандија, Амстердам во соработка со Publicis one и Gum-tec® креираа патики од рециклирани гуми за џвакање.

Gumshoes, се направен со цел да се подигне свеста за проблемот со отпадот во градот на креативен и позитивен начин, пишува Dezeen.

На улиците во Холандија годишно се “акумулираат“ околу 1,5 милиони килограми гуми за џвакање, што ги чини холандските општини милиони евра за чистење.

За среќа Амстердам најде начин ова да го претвори во корисна иновација.